Είναι η κροκέτα κατάλληλη τροφή για τον σκύλο;

Οι «ειδικοί» απαντούν ΝΑΙ… Είναι όμως έτσι τα πράγματα; Οι BARFistas λένε ότι η κροκέτα  δεν είναι φυσική διατροφή! Αποδεικνύεται δε εύκολα, ότι δεν είναι ισορροπημένη διατροφή.

Οι «ειδικοί» περί τη διατροφή του σκύλου διατείνονται ότι η μόνη ισορροπημένη διατροφή για το σκύλο μας, είναι η ξηρά τροφή. Περιέχει λένε όσα πρέπει να τρώει ο σκύλο μας… Βέβαια δεν στηρίζονται σε επιστημονικά δεδομένα αλλά μόνο στο γεγονός ότι θεωρούν εαυτό ειδικό… Ας ξεφύγουμε λιγάκι από την χωρίς επιχειρηματολογία συζήτηση και ας πάμε στην παρατήρηση. Εκεί θα διαπιστώσουμε ότι η ξηρά τροφή δεν μπορεί να συμπεριλαμβάνεται στο διατροφολόγιο του σκύλου μας.

Στη φύση αποκλείεται να φάει ξηρά τροφή

Για να δούμε αν κάτι τέτοιο ισχύει, να ταΐζουμε δηλαδή το σκύλο μας με θερμικά επεξεργασμένο προϊόν που έχει αλλοιωθεί ως προς την αρχική του μορφή (δηλαδή από κρέας έγινε κροκέτα γεμάτη άμυλο), είναι φυσιολογικό, θα πρέπει να πάμε το σκύλο μας στη φύση. Οι σκυλοκροκέτες δεν μοιάζουν με οποιαδήποτε τροφή ο σκύλος θα επέλεγε να φάει στο φυσικό του περιβάλλον. Αν κατανοήσουμε λοιπόν τις διατροφικές του ανάγκες. Αν παρατηρήσουμε πως ο σκύλος θα ενεργήσει σε ένα φυσικό περιβάλλον (πλούσιο σε θηράματα)… Εύκολα θα διαπιστώσουμε ότι εκείνος ούτε που θα πλησίαζε αυτά τα μικρά ψημένα μπισκοτάκια με ολίγη από κρέας!

Η φυσική του ροπή είναι προς τα θηράματα

Αν λοιπόν οι σκύλοι παραμείνουν στις δικές τους διατροφικές ανάγκες τότε θα επιβιώσουν καταναλώνοντας:

-Μια μεγάλη ποικιλία μικρών (λαγούς, ασβούς, πουλερικά κλπ) αλλά και μεσαίων θηραμάτων (αρνιά, ελάφια, ζαρκάδια κλπ).

-Κάποιο φυτικό υλικό όπως χόρτα και βότανα, τα οποία λαμβάνουν κυρίως χωνεμένα μέσα από τα εντόσθια των θηραμάτων τους. Μη ξεχνάμε ότι ο σκύλος δεν μπορεί να διασπάσει, όπως ο άνθρωπος, την κυτταρίνη των λαχανικών.

-Κάποια σκορπισμένα στο έδαφος φρούτα και βολβούς (κατά τεκμήριο σε κατάσταση αποσύνθεσης, άρα με διασπασμένη κυτταρίνη).

 

Έτσι ακριβώς γεννήθηκε και η ιδέα της BARF

Ακριβώς μέσα από την παρατήρηση ο Αυστραλός κτηνίατρος Ian Billinghurst, διαπίστωσε ότι τα dingo επιβίωναν σε άγριες συνθήκες 18-20 χρόνια. Αντίστοιχα σε συνθήκες αιχμαλωσίας (με τη κατάθλιψη που συνεπάγεται για τα άγρια ζώα ο εγκλεισμός) ξεπερνούσαν τα 24 έτη! Μπορείτε να φανταστείτε τα δικά μας σκυλιά συντροφιάς να φτάνουν σε τέτοιες ηλικίες; Η απάντηση είναι ΝΑΙ. Την έδωσε ο Ian Billinghurst το 1996. Τότε κυκλοφόρησε το βιβλίο του “Give your dog a bone” με το οποίο ξεκίνησε η επανάσταση στη διατροφή των σκύλων…