Το πάγκρεας και πως το καταστρέφουν όλα τα αμυλούχα

Το πάγκρεας και πως το καταστρέφουν όλα τα αμυλούχα

 

Είναι κάτι που αποκρύβεται αλλά δυστυχώς τα σκυλιά μας αντιμετωπίζουν τεράστιο πρόβλημα με τη λειτουργία του παγκρέατος… Τα αίτια είναι γνωστά και οφείλονται στο άμυλο!

Πρόκειται για έναν μικροσκοπικό αδένα. Είναι όμως ένα από τα βασικότερα «εργαλεία» στη λειτουργία της πέψης αλλά και του ενδοκρινολογικού συστήματος του σκύλου μας. Βρίσκεται ακριβώς κάτω από το στομάχι του σκύλου σας και συνδέεται με το λεπτό έντερό του.

Το πάγκρεας έχει 2 κύριες λειτουργίες:

 

-Παράγει και αποθηκεύει ορμόνες. Αυτές είναι κυρίως η ινσουλίνη και η γλυκαγόνη, αλλά και η σωματοστατίνη και η γαστρίνη. Πρόκειται για ουσίες, που βοηθούν στη διατήρηση των κατάλληλων επιπέδων σακχάρου στο αίμα. Επίσης, βοηθούν στη ρύθμιση πολλών πτυχών του μεταβολισμού. Στην πραγματικότητα, παίζουν σημαντικό ρόλο στη διατήρηση της ισορροπίας της γλυκόζης και των αλάτων. Αν διαταραχθεί η ισορροπία  που δίνουν αυτές οι ουσίες, τότε οποιοδήποτε πρόβλημα στην παραγωγή ή ρύθμιση αυτών των ορμονών, θα εκδηλωθεί αντίστοιχα.

-Δημιουργεί και αποθηκεύει ένζυμα. Αυτά τα ένζυμα είναι κυρίως η θρυψίνη και η χυμοσίνη. Μέσω αυτών, ο οργανισμός αφομοιώνει τις πρωτεΐνες και τα λίπη. Ουσιαστικά, μιλάμε για το πεπτικό (ή εξωκρινές) πάγκρεας. Δηλαδή αυτά τα ένζυμα, έχουν την ικανότητα να διασπούν τις πρωτεΐνες, τα λίπη και τους υδατάνθρακες σε πολύ μικρότερα μόρια, ώστε το έντερο να μπορεί να τα απορροφήσει.

Πως δημιουργείται το πρόβλημα

 

Όταν το πάγκρεας δυσλειτουργεί, τότε σχηματίζονται φλεγμονές. Πότε όμως έχουμε δυσλειτουργία; Κυρίως τα προβλήματα στο πάγκρεας προκαλούνται από το άγχος και κυρίως όμως από τη διατροφή! Ας επικεντρώσουμε στο δεύτερο που μας ενδιαφέρει, παρότι το άγχος εμφανίζεται και μέσα από τη διατροφή!

Τα τρόφιμα λοιπόν τα οποία έχουν υποστεί επεξεργασία, συμπεριλαμβανομένης της επεξεργασμένης κροκέτας που έχει ως βάση τα δημητριακά, προκαλεί ανισορροπία και στις 2 λειτουργίες του παγκρέατος. Το σκυλί μας όταν τρώει αμυλούχες τροφές, χωνεύει πολύ δύσκολα και αυτό φέρνει αύξηση της κορτιζόλης στο σώμα του.

Αυτό που θα πρέπει να γνωρίζουμε, είναι ότι λόγω του ότι ο σκύλος είναι σαρκοφάγο, οι πεπτικές οδοί των σκύλων είναι μικρότερες από τις δικές μας.  Αυτές είναι κατάλληλες να χωνεύουν το κρέας, τα οστά, τα όργανα, τα λαχανικά και τα φρούτα, αλλά όχι τα άμυλα. Το άμυλο και τα σιτηρά, σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να αποτελούν μέρος της διατροφής του σκύλου μας . Όταν τροφοδοτείτε το σκυλάκι σας με αυτού του είδους τις τροφές, το πάγκρεας του πρέπει να εργάζεται σκληρότερα απ΄ότι θα έπρεπε, προκαλώντας έτσι φλεγμονές.

Σε ένα υγιές πάγκρεας, το οποίο δεν είναι υπερβολικά καταπονημένο, τα πεπτικά ένζυμα ενεργοποιούνται όταν φθάνουν στο λεπτό έντερο. Ωστόσο, αν ο σκύλος σας έχει φλεγμονές, αυτά τα ένζυμα ενεργοποιούνται πολύ νωρίς (συγκεκριμένα όταν βρίσκονται ακόμα στο πάγκρεας και πριν περάσουν στο λεπτό έντερο).