Αλκαλοποίηση του πεπτικού μέσω λαχανικών και φρούτων

Αλκαλοποίηση του πεπτικού μέσω λαχανικών και φρούτων

 

Πολλοί που χορηγούν φυσική διατροφή BARF δίνουν στο σκύλο τους μόνο κρέας κόκαλα και εντόσθια, θεωρώντας ότι δεν χρειάζεται να λαμβάνει άλλου είδους ιχνοστοιχεία… Μεγάλο λάθος απαντάμε οι BARFistas καθώς, ναι μεν ο σκύλος μας έχει όξινο πεπτικό σύστημα αλλά λίγη αλκαλοποίηση δεν βλάπτει! Πως το πετυχαίνουμε αυτό; Μα με τη χορήγηση φρούτων και λαχανικών. Έτσι επιτυγχάνουμε την μερική αλκαλοποίηση του πεπτικού του μέσω λαχανικών και φρούτων.

Είναι προφανές, ότι ο σκύλος μας είναι σαρκοφάγο ον. Όμως αν δούμε σε ποια θέση βρίσκεται ο σκύλος μας στο βοτανοφόρο-σαρκοφάγο συνεχές, θα διαπιστώσουμε ότι κατατάσσεται στη μέση, μεταξύ των παμφάγων και των σαρκοφάγων ζώων. Κάτι τέτοιο μπορούμε να το παρατηρήσουμε και όταν τον βλέπουμε να «βοσκάει» χόρτα ή και στην άγρια φύση, να τρώει τα χωνεμένα στο στομάχι των θηραμάτων του, φρούτα και λαχανικά.

Αλκαλικότητα και οξύτητα στομάχου

Αυτό που πρέπει να γνωρίζουμε είναι ότι η εξισορρόπηση της αλκαλικότητας και της οξύτητας της δίαιτας είναι σημαντική για την υγεία του σκύλου μας. Τα όργανα όπως το ήπαρ, το πάγκρεας, η χοληδόχος κύστη, οι ορμόνες, η καρδιά, τα νεφρά, λειτουργούν καλύτερα σε ένα πιο αλκαλικό περιβάλλον. Η υπερβολική οξύτητα μπορεί να συμβάλει στη φλεγμονή που είναι υπεύθυνη για πολλές χρόνιες παθήσεις. Πρωτεΐνες όπως το κρέας κάνουν το σώμα πιο όξινο, ενώ τα περισσότερα λαχανικά και μερικά φρούτα έχουν αλκαλοποιητική επίδραση στο σώμα.

Το κλειδί βρίσκεται στην ισορροπία

Πως λοιπόν εξισορροπείται όλα αυτό; Ο μαγικός κανόνας για τον σκύλο, σύμφωνα με τις τελευταίες μελέτες (2015 Ian Billinghurst ), είναι το 90% κρέας-κόκαλα-εντόσθια και το 10% φρούτα-λαχανικά-έλαια κλπ. (αντίστοιχα για την γάτα είναι 95% και 5%).

Μ’ αυτό τον τρόπο θα θωρακίσουμε το κατοικίδιο μας από διάφορες ασθένειες. Είναι γνωστό ότι τα λαχανικά και τα φρούτα βοηθούν στη θεραπεία όλων των εκφυλιστικών παθήσεων. Έτσι είναι ιδιαίτερα σημαντικά στη θεραπεία σοβαρών ασθενειών όπως ο καρκίνος και η νεφρική νόσος.

Τρόπος χορήγησης

Ωστόσο θα πρέπει να γνωρίζουμε ότι ο σκύλος δεν μπορεί να διασπάσει την κυτταρίνη των φρούτων και των λαχανικών. Συνεπώς για να μπορέσει να τα απορροφήσει το πεπτικό του και να λάβει τα απαραίτητα θρεπτικά στοιχεία θα πρέπει να είναι χωνεμένα… Άρα θα πρέπει προτού του δώσουμε τα φρούτα και τα λαχανικά να τα περάσουμε από ένα μπλέντερ ώστε να διασπαστεί τεχνητά η κυτταρίνη.