Ξηρά τροφή και χημικά υποκατάστατα

 

Συντηρητικά, γεύσεις και τεχνητά χρώματα…

Μια αδιαμφισβήτητη πραγματικότητα για όσους προτιμούν να ταΐζουν με κροκέτες τα σκυλιά τους. Τελικά όμως τι του δίνουμε να φάει;

Τι είναι τελικά αυτό που μας πουλάει η ξηρά τροφή;

Δεν είναι δύσκολο να το βρούμε. Αυτό που μας πουλάει είναι η ευκολία!

Οι εμπορικές τροφές για να είναι βολικές, θα πρέπει να παραμένουν σταθερές στο ράφι θα πρέπει να διατηρούνται.

Πως όμως ένα τρόφιμο μπορεί να διατηρηθεί για μεγάλο χρονικό διάστημα εκτός ψύξης;

Μα φυσικά με χημικά συντηρητικά, τεχνητά αντιοξειδωτικά και αφού πρώτα έχει «νεκρωθεί» με έκθεση σε τεράστιες θερμοκρασίες! Όμως όλα αυτά κάνουν την τροφή απεχθή για τα σκυλιά μας. Εκεί λοιπόν εισέρχονται τα ενισχυτικά γεύσης (για τη μύτη του) και το χρώμα (για τα μάτια μας)!

Ξηρά τροφή σκύλων

Το τίμημα της ευκολίας

Όλα λοιπόν φαίνονται τέλεια. Το περιτύλιγμα είναι εντυπωσιακό.

Η ευκολία δεδομένη. Μα όλα αυτά έχουν ένα τίμημα και αυτό δεν είναι άλλο από την υγεία του.

Ας δούμε λοιπόν τι πληρώνουμε για την ευκολία μας…

Τεχνητά χρώματα: Όλα για τα μάτια μας

Όποιον ειδικό και να ρωτήσετε, θα σας πει ότι τα τεχνητά χρώματα είναι επικίνδυνα. Μάλιστα μπορεί να έχουν σοβαρό αντίκτυπο στη συμπεριφορά των σκύλων σας. Έχει παρατηρηθεί ότι η υπερδραστηριότητα αλλά και η μείωση της προσοχής του σκύλου οφείλονται στην ξηρά τροφή.  Για να σας το κάνουμε ακόμη πιο δραματικό θα σας πούμε ότι οι αριθμοί που απαριθμούνται ως αριθμοί “Ε” και ανάγονται σε τεχνητά χρώματα είναι συχνά παράγωγα  παραπροϊόντων πετρελαίου. Ωστόσο τα σκυλιά μας καταρχάς δεν επικοινωνούν τόσο με τα μάτια ενώ δε βλέπουν όλο το έγχρωμο φάσμα. Οπότε προς τι ο χρωματισμός της κροκέτας; Είναι σαφές ότι όλη αυτή η προσπάθεια προσθήκης τεχνητών χρωμάτων είναι μόνο για τον ιδιοκτήτη και τα μάτια του…

Ξηρά τροφή σκύλων 2

Τεχνητά συντηρητικά. Η διάρκεια ζωής του τροφίμου και η ζωή του σκύλου

Συντηρητικά προστίθενται στα τρόφιμα για σκύλους για να αυξηθεί η διάρκεια ζωής τους.

Έτσι:

-Αυξάνεται η ευκολία (απλώς βάζουμε τροφή στο πιάτο και τη δίνουμε).

-Μειώνεται το κόστος αποθήκευσης και μεταφοράς (αφού δεν χρειάζεται ψυγείο).

-Μεγεθύνεται η κερδοφορία της εταιρείας που την παράγει.

Όμως τα τεχνητά συντηρητικά, είναι ένα ιδιαίτερα άσχημο σύνολο πρόσθετων που μπορεί να προκαλέσει μια σειρά προβλημάτων υγείας. Τα κύρια τεχνητά συντηρητικά που μπορείτε να δείτε είναι τα E320 (BHA), E324 (Ethoxyquin), E321 (BHT), E202 (σορβικό κάλιο) και E310 (Propyl Gallate). Αυτά τα πρόσθετα έχουν συνδεθεί με παθήσεις όπως ο καρκίνος, οι δερματικές αλλεργίες, τα προβλήματα συμπεριφοράς, τα αναπνευστικά προβλήματα και ο ερεθισμός των ματιών. Έτσι όμως και μέσω της τροφής κερδίζει ολόκληρη η εμπορική αλυσίδα γύρω από το σκύλο μας (τροφή, κτηνίατρος, φάρμακα κλπ).

Ξηρά τροφή σκύλων 3

Τεχνητά αρτύματα-ενισχυτικά γεύσης: Αλλιώς δεν τρώγεται η κροκέτα

Αυτές οι ουσίες προστίθενται στις κροκέτες για σκύλους για να προκαλέσουν την όσφρηση του σκύλου ώστε εκείνος να οδηγηθεί στο να το φάει. Οι περισσότερες εμπορικές μάρκες τροφίμων κατοικίδιων ζώων ψεκάζουν τις τροφές κατοικίδιων ζώων τους με συνδυασμό ήπατος, λιπών και ζάχαρης για να τον ενθαρρύνουν να τρώει το φαγητό. Αυτά τα τεχνητά πρόσθετα και οι ενισχυτές γεύσης  παράγονται από την ενζυμική υγροποίηση ή την υδρόλυση ζωικού ιστού. Προσδίδουν όμως λίγο περισσότερο από μια λιπαρή αίσθηση και υφή στο φαγητό και μια τεχνητή αίσθηση γεύσης. Ωστόσο δεν έχουν καμία θρεπτική αξία  ενώ δε τα αφομοιώνει ο σκύλος μας. Από την άλλη, οι ενισχυτές γεύσης, όπως το φωσφορικό οξύ, πιστεύεται ότι μειώνουν την πυκνότητα των οστών.

Ξηρά τροφή σκύλων 4

Αλάτι. Η σίγουρη οδός προς τα καρδιακά προβλήματα

Όπως και εμείς έτσι και τα σκυλιά μας απολαμβάνουν το αλάτι. Στις κροκέτες χρησιμοποιείται με τη μορφή χλωριούχου νατρίου και προστίθεται για να ενισχύσει τη γεύση των τροφών που βασίζονται σε σιτηρά. Είναι αλήθεια ότι οι φίλοι μας χρειάζονται μια μικρή (ελάχιστη θα λέγαμε) ποσότητα αλατιού. Αυτή λαμβάνεται κανονικά μέσα από το κρέας. Αν λοιπόν καταναλώνει υπερβολικές ποσότητες, τότε σίγουρα τον οδηγούμε σε καρδιακά προβλήματα και υψηλή αρτηριακή πίεση.

σκυλοτροφή και αλάτι σκυλοτροφή και ζάχαρη

Ζάχαρη. Χρειάζεται επεξήγηση;

Ναι, και τα σκυλιά μας, όπως συμβαίνει και με εμάς, λατρεύουν τη ζάχαρη. Όμως λόγω του κοντού και όξινου πεπτικού συστήματος τους, η κατανάλωση της έχει δραματικές επιπτώσεις. Οι ζάχαρη στη διατροφή τους συνδέεται με την τερηδόνα, την παχυσαρκία, την υπογλυκαιμία, την υπερδραστηριότητα και πολλές άλλες καταστάσεις. Όπως προείπαμε η ζάχαρη στις κροκέτες προστίθεται για να καλυφθεί η γεύση της ήπιας φτωχής τροφής.

Είναι σαφές ότι πρέπει να απαλλάξουμε τα σκυλιά μας από τέτοια συστατικά. Τα προϊόντα των BARFistas που στηρίζονται στη φυσική διατροφή σκύλων BARF δεν περιέχουν τίποτε από τα παραπάνω.

Μοναδικό αποδεκτό συντηρητικό για εμάς είναι μόνο η κατάψυξη.