Διατροφή σκύλου με BARF

Τι είναι η BARF; Μπορώ να ξεκινήσω; Τι χρειάζεται να γνωρίζω; Ποιες είναι οι ιδανικές αναλογίες; Απλές ερωτήσεις όλων όσων θέλουν να ξεκινήσουν στον σκύλο τους διατροφή  BARF…
Και όμως τα πράγματα είναι απλά… Ιδού λοιπόν ένας οδηγός για αρχαρίους!


Λένε ότι δεν υπάρχουν ανόητες ερωτήσεις αλλά μόνο ανόητες απαντήσεις… Κάπως έτσι είναι τα πράγματα και όταν ξεκινά κάποιος να διατρέφει το σκύλο του με τη μόνη κατάλληλη διατροφή τη φυσική διατροφή σκύλου BARF… Εδώ λοιπόν χωρούν όλες οι ερωτήσεις και οι απαντήσεις που θα λάβετε είναι αυτές που ισχύουν παγκοσμίως και αφορούν τον τρόπο σίτισης των σκύλων μας με ωμά… Πρόκειται για τις πληροφορίες που δίνουμε σε όλους αυτούς που εμπιστεύονται την καλή υγεία των σκύλων τους στη φυσική διατροφή BARF και στα προϊόντα των BARFistas.

Τελικά ποιος γνωρίζει;

Καταρχάς οφείλουμε να ξεκαθαρίσουμε ότι ο κόσμος των ιδιοκτητών σκύλων  είναι μπερδεμένος και εν πολλοίς, κακώς πληροφορημένος σχετικά με τη φυσική διατροφή σκύλων BARF… Αυτό που πρέπει να καταλάβουμε όλοι είναι ότι κανείς δεν έχει όλες τις απαντήσεις σχετικά με τη διατροφή τών σκύλων. Ούτε οι κατασκευαστές τροφών για κατοικίδια ζώα, ούτε βέβαια οι κτηνίατροι ούτε καν αυτοί που επαγγέλλονται διατροφολόγοι σκύλων!

Αυτός που γνωρίζει καλύτερα από όλους τι χρειάζεται ο σκύλος μας είναι ο ιδιοκτήτης του… Αυτός δηλαδή που ζει μαζί του, τον έχει εντάξει στην οικογένεια του και τον αγαπά, τον βγάζει βόλτα και γενικότερα βλέπει τις συνήθειες του και τον τον τρόπο που αλληλεπιδρά με το περιβάλλον του (από την αφόδευση μέχρι τη ζωτικότητα του αλά και την ηρεμία που του δίνει η πραγματική τροφή)…

Η παρατήρηση που δίνει πόντους στην BARF

Εσείς λοιπόν οι ίδιοι μπορείτε να σταθμίσετε καλύτερα το ποια θα είναι η κατάλληλη διατροφή παρατηρώντας τον… Όταν λοιπόν δώσετε στο σκύλο σας ακατέργαστες (και άρα πραγματικές) τροφές θα βλέπετε μέρα με τη μέρα την υγεία και τη ζωτικότητα του σκύλου σας να αυξάνει… Κρατήστε μόνο αυτό: Ακριβώς όπως εμείς οι ίδιοι δεν αναλύουμε επιστημονικά τι τρώμε, αλλά κινούμαστε με το τι μας πειράζει και το τι όχι το ίδιο θα πρέπει να κάνουμε για τα σκυλιά μας. Να τα παρατηρούμε…

Βασικές κατευθυντήριες γραμμές

Τα βασικά σημεία που πρέπει να θυμάστε με μια ωμή διατροφή είναι πρωταρχικής σημασίας είναι η ισορροπία των διατροφικών στοιχείων.

Αυτό αναλύεται καταρχάς στα εξής:

-Κρέας, λίπος εσωτερικά όργανα.

-Οστά. Τα ακατέργαστα οστά είναι αρκετά μαλακά για να καταφέρουν οι σκύλοι μας να τα θρυμματίσουν  και να τα χωνέψουν εύκολα. Μην ξεχνάτε τα σκυλιά είναι σαρκοφάγα σύμφωνα με την επιστημονική τους κατηγορία (το DNA κατά 99% είναι ίδιο με του λύκου).

Τα κρέατα προσφέρουν το φώσφορο ενώ  τα οστά έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε ασβέστιο. Η ιδανική αναλογία είναι 1,3 ασβέστιο προς 1 φώσφορο…

-Λαχανικά και φρούτα. Προσφέρουν διάφορα μέταλλα και ιχνοστοιχεία αλλά και βιταμίνες αλλά και φυτικές ίνες και αντιοξειδωτικά.

-Διάφορα άλλα διατροφικά στοιχεία όπως έλαια, μηλόξυδο κ.λπ, που προσδίδουν διάφορα ανόργανα στοιχεία.

ΧΡΗΣΙΜΕΣ ΣΥΜΒΟΥΛΕΣ

-ΠΟΤΕ μην τροφοδοτείτε μαγειρεμένα οστά οποιουδήποτε τύπου (όταν μαγειρευτούν, γίνονται πιο σκληρά και είναι επικίνδυνα για τον σκύλο, καθώς μπορούν να διασπαστούν και να διαπεράσουν το στομάχι ή τα έντερα).

-ΘΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΓΝΩΡΙΖΕΤΕ ότι το πεπτικό των σκύλων μας είναι σχεδιασμένο  για να χωνεύει  το ωμό κρέας και τα οστά. Τα πεπτικά υγρά έχουν σε επίπεδο στομάχου 1 ή 2 pH που είναι εξαιρετικά όξινο – ιδανικό για την πέψη πρώτων οστών.

-Τα ΑΜΥΛΩΔΗ ΚΑΙ ΔΗΜΗΤΡΙΑΚΑ δεν αποτελούν φυσικό μέρος της δίαιτας του σκύλου και δεν συνιστούμε να αποτελούν μέρος της διατροφής. Αν τρώει ακόμη και χαμηλού γλυκαιμικού δείκτη δημητριακά τότε σχηματίζεται εντός των εντέρων μια βλεννογόνος που αποτελεί ένα ιδανικό περιβάλλον για να ευδοκιμήσουν τα παράσιτα. Επίσης τα δημητριακά συμβάλλουν  στη δημιουργία οδοντικής πλάκας  και βέβαια ευθύνονται για την κακή αναπνοή.