Μπισκότα και άλευρα για τον σκύλο μου: Τελικά είναι υγιεινά;

Μπισκότα και άλευρα για τον σκύλο μου: Τελικά είναι υγιεινά;

 

Μόδα έχουν γίνει τα μπισκοτάκια για σκύλους που μάλιστα προβάλλονται ως υγιεινά. Το σίγουρο είναι ότι η βάση για να φτιαχτούν τα μπισκοτάκια είναι κάποιο είδος αλευριού. Επίσης είναι βέβαιο ότι τα «υγιεινά» μπισκότα έχουν υποστεί θερμική επεξεργασία… Οπότε; Μπορεί αυτού του είδους η τροφή να είναι ευεργετική για το σώμα του σκύλου μας;

Το πεπτικό σύστημα του σκύλου μας (ακόμη και οι σιελογόνοι αδένες του από τους οποίους λείπει η αμυλάση, η οποία διασπά το άμυλο) δεν είναι κατασκευασμένο να μπορεί να χωνέψει και να λάβει ευεργετικά διατροφικά στοιχεία από άλευρα.

Όπως και να το δει κανείς το γεγονός ότι

-διαθέτει κοντύτερο πεπτικό σύστημα από αυτό των παμφάγων όπως ο άνθρωπος

-το όξινο περιβάλλον των γαστρικών του υγρών που λειτουργεί σε εντελώς αντίθετη κατεύθυνση από το πεπτικό των παμφάγων που είναι αλκαλικό

-η κάθετη κίνηση των σαγονιών του, σε αντίθεση με των παμφάγων που κινούνται όχι μόνο κάθετα αλλά και  δεξιά – αριστερά,

Μας δείχνουν ότι το αγαπημένο μας κατοικίδιο είναι προορισμένο να διατηρεί ένα σιτηρέσιο στο οποίο κυριαρχούν σε ποσότητα οι ζωικές πρωτεΐνες και να έπονται σε μικρή ποσότητα οι υδατάνθρακες ταχείας καύσης (λαχανικά και δη πολτοποιημένα).

Η φυσική διατροφή των σκύλων

Έτσι, η ιδανική διατροφή ενός σκύλου πρέπει να αποτελείται από κρέατα, λαχανικά, φρούτα και άλλα ολόκληρα τρόφιμα. Η πρωτεΐνη θα πρέπει να είναι η βάση, ακολουθούμενη από υδατάνθρακες και λίπη.

Ας πάμε όμως στα άλευρα. Τα σκυλιά στην πραγματικότητα δεν χρειάζεται να καταναλώνουν καθόλου άλευρα, ειδικά αυτά που παράγονται από σπόρους, τα οποία δεν ανήκουν στα βρώσιμα προϊόντα  για σκύλους. Ορισμένοι σπόροι  και τα αλεύρια που συνδέονται με αυτά είναι ψηλά στον κατάλογο των τροφίμων που ενδέχεται να προκαλέσουν αλλεργικές αντιδράσεις ή ευαισθησίες στα τρόφιμα

Ωστόσο αν φάει λίγο δεν πρόκειται να πάθει κάτι…

Πως θα φτιάξουμε μπισκοτάκια

Αν θέλετε λοιπόν να του φτιάξετε μπισκοτάκια θα πρέπει να επιλέξετε ως βάση αλεύρι ολικής αλέσεως ή κατά προτίμηση, αλεύρι χωρίς δημητριακά. Τα αλεύρια ολικής αλέσεως χρησιμοποιούν ολόκληρο το σιτάρι και συνεπώς περιέχουν όλα τα αρχικά θρεπτικά συστατικά. Αυτό είναι διαφορετικό από το λευκό αλεύρι, για παράδειγμα, το οποίο απογυμνώνεται από περισσότερα από τα διατροφικά του στοιχεία. Αναζητήστε λοιπόν ολόκληρα αλεύρια από quinoa, βρώμη, κριθάρι, κεχρί, μπιζέλια, φαγόπυρο, ρύζι, ή σόργο. Υπάρχουν πολλές επιλογές από αλεύρια που δεν προέρχονται από σπόρους, όπως αλεύρια ρεβιθιάς, φακής, πατάτας, αμυγδάλου, φουντουκιού και καρύδας.

Αποφύγετε τα τεμαχισμένα αλεύρια όπως το προϊόν πατάτας, τα μεσαία ή μη καθορισμένα αλεύρια, μαζί με εκείνα που δεν είναι κατάλληλα για κατανάλωση από τον άνθρωπο. Εάν ενσωματώνετε ένα νέο αλεύρι στη διατροφή του σκύλου σας, κάντε το σταδιακά. Αυτό τον αφήνει να προσαρμοστεί στο νέο φαγητό και σας δίνει την ευκαιρία να τον παρακολουθήσετε για να βεβαιωθείτε ότι το νέο αλεύρι δεν δημιουργεί πρόβλημα στο σώμα του.

Αυτό το τελευταίο σας δίνει και την απάντηση για το αν είναι υγιεινό το μπισκοτάκι για σκύλους. Είναι προφανές ότι αν ήταν υγιεινό δεν θα χρειαζόταν προσαρμογή το πεπτικό του σύστημα! Είναι κάτι σαν τις δικές μας γλυκιές αμαρτίες όπως το παγωτό, η σοκολάτα, τα γλυκά… Ξέρουμε ότι μας κάνουν κακό αλλά δεν μπορούμε να αντισταθούμε λόγω της ευχαρίστησης μας που γεννά!