Υπέρβαρα σκυλιά: Βοηθήστε τα να χάσουν βάρος, όχι ενέργεια

Υπέρβαρα σκυλιά: Βοηθήστε τα να χάσουν βάρος, όχι ενέργεια

 

Υπέρβαρα σκυλιά. Ναι και αυτά υποφέρουν από τη σύγχρονη μάστιγα των κοινωνιών μας. Οι λόγοι αρκετοί. Μπορούμε όμως να τους επικεντρώσουμε σε δύο: λάθος διατροφή και ελλιπής άσκηση!

Ποιος ιδιοκτήτης σκύλου δεν ψάχνει το καλύτερο φαγητό για το «παιδί» του; Πόσοι δεν θέλουν να δαπανούν ώρες μαζί τους σε περιπάτους; Ξέρουμε ότι ειδικά τα δεύτερο δεν είναι πολλές φορές εφικτό. Όσο για τα τάισμα; Ειδικά σε οικογένειες, όλοι υποκύπτουν στη ζητιανιά και στα εκφραστικά μάτια του. Η συνέπεια; Διαφορετικά μέλη της οικογένειας τα ταΐζουν πολλές φορές την ημέρα και πολλές φορές με ακατάλληλα τρόφιμα. Αν αυτό συνδυαστεί με τους πολυάσχολους σκυλογονείς που δεν τα βγάζουν βόλτα διότι δεν προλαβαίνουν και προστεθεί το αίσθημα ενοχής ότι δεν ασχολούμαστε πολύ μαζί τους… Τότε οδηγούμαστε, πολύ συχνά,  στο να δίνουμε επεξεργασμένες λιχουδιές, τύπου μεζέδες για σκύλους ή επιπλέον φαγητό για να αντισταθμίσουμε  την απουσία μας! Που οδηγεί όλο αυτό; Μα προφανώς σε υπέρβαρα σκυλιά…

Τι συμβαίνει εάν τα σκυλιά σας είναι υπέρβαρα

Η παχυσαρκία σκύλων είναι προφανώς  ανεπιθύμητη. Οδηγεί σε πλήθος επιπλοκών υγείας όπως ο διαβήτης και η δυσλειτουργία ζωτικών οργάνων,  όπως η καρδιά, το συκώτι και το πάγκρεας. Από την άλλη το τόσο βάρος που καλούνται να κουβαλήσουν είτε παίζοντας, είτε περπατώντας, είτε τρέχοντας, συμβάλλει στην ταχεία αλλοίωση των αρθρώσεων τους. Που μπορεί να οδηγήσει όλο αυτό; Από δυσπλασία του ισχίου μέχρι τη δυσπλασία του αγκώνα αλλά και σε θέματα κινητικότητας, όπως η αρθρίτιδα.
Από την άλλη το υπερβολικό βάρος βάζει επίσης ένα συνεχές εμπόδιο στο κυκλοφορικό σύστημα, το οποίο λόγω της κόπωσης εξουδετερώνει την καρδιά, οδηγώντας σε πνευμονικές και καρδιαγγειακές παθήσεις και άλλες καρδιακές επιπλοκές.

Ο φαύλος κύκλος

Όσο του προσθέτουμε βάρος, τόσο αποδυναμώνουμε τις αρθρώσεις του… Όσο εκείνος κουράζεται τόσο μειώνει την καθημερινή του άσκηση. Όσο μειώνει την κίνηση του και εμείς συνεχίζουμε να τον τροφοδοτούμε με λιχουδιές, τόσο διαιωνίζεται ο φαύλος κύκλο της παχυσαρκίας.
Βέβαια η έλλειψη άσκησης και η υπερβολική χορήγηση φαγητού δεν αποτελούν τις μόνες αιτίες αύξησης του βάρους…  Άλλοι λόγοι μπορεί να είναι οι εξής:

-Η πρόσληψη υδατανθράκων και συγκεκριμένα αμυλούχων τροφών που τελικά γίνονται λίπος

-Παρενέργειες των φαρμάκων

-Νόσο του θυρεοειδούς

Τι σας προτείνουμε

Μια φυσική, ανεπεξέργαστη διατροφή μακριά απ’ όσα επιβαρύνουν την υγεία του σκύλου μας και το μόνο που κάνουν είναι να του προσθέτουν βάρος και βέβαια τακτική άσκηση. Αυτά θα βοηθήσουν στην πρόληψη της παχυσαρκίας και θα διευρύνει τη ζωή του κατοικίδιου ζώου σας. Συνιστούμε δύο απλές διορθώσεις υγείας – μια υγιεινή και θρεπτική διατροφή και καθημερινή άσκηση.

Φροντίστε το σκύλο σας. Η απώλειας βάρους για τα υπέρβαρα σκυλιά είναι ακριβώς αυτό που χρειάζεται για να τα φέρει σε υγιή κατάσταση.