Συμπτώματα ασθενειών

dog illness

Αγαπάμε τα σκύλο μας.
Προσέχουμε τη διατροφή του (γι αυτό μόνο BARF)
Αλλά θα πρέπει να προσέχουμε και την υγεία του…

dog illness
Όπως είμαστε εμείς η άνθρωποι έτσι και τα σκυλιά μας συχνά πυκνά αρρωσταίνουν.
Όμως εκείνα δεν μπορούν να μας πουν τι έχουν και πως αισθάνονται…

dog illness3

Ετσι εναπόκειται σ’ εμάς να γνωρίζουμε πότε μία αλλαγή στη συμπεριφορά του σκυλάκου μας είναι σοβαρή και χρήζει επέμβαση κτηνιάτρου…
Είναι απαραίτητο λοιπόν να προσέχουμε τα συμπτώματα του σκύλου μας και να βλέπουμε περίεργες αλλαγές.

dog illness1
Οι BARFistas θέλουν να έχετε χαρούμενο και υγιή σκύλο καi αυτή η κατάσταση μόνο αν είμαστε εξοπλισμένοι με γνώση θα επέλθει.
Ποια συμπτώματα λοιπόν μας δείχνουν ότι πρέπει να αποταθούμε σε κτηνίατρο;
Ιδού o σχετικός κατάλογος:
Ανεξήγητη απώλεια βάρους. Το χάσιμο βάρους χωρίς λόγο είναι ένα σοβαρό σημάδι που απαιτεί μια επίσκεψη στον κτηνίατρο. Μία τέτοια κατάσταση μπορεί να οφείλεται σε μεταβολικές διαταραχές, ασθένειες του νευρικού και μυικού συστήματος, καρκίνο και καρδιακές παθήσεις. Βέβαια μπορεί ο σκύλος μας να κάνει αποτοξίνωση άρα το θέμα είναι πότε πρέπει να ανησυχήσουμε. Συμφωνα με τους ειδικούς εάν ο σκύλος σας χάσει 10% του κανονικού βάρους του, τότε πρέπει να χτυπήσουν οι καμπάνες της ανησυχίας και να αποταθούμε στον κτηνίατρο.
Πυρετός. Η κανονική θερμοκρασία στα σκυλιά είναι 38 με 39 βαθμούς Κελσίου. Αν έχουμε κατακόρυφη αύξηση της θερμοκρασίας (πυρετός), αυτό σημαίνει ότι το σώμα του πολεμά κάτι. Οπότε σε περίπτωση πυρετού καλό είναι να σπεύσουμε αφού συνήθως σημαίνει ότι ο σκύλος μας παλεύει με κάτι σοβαρό.
Προβλήματα στην αφόδευση. Η διάρροια ή το αίμα στα κόπρανα στου σκύλου σας ίσως δείχνει ότι κάτι δεν πάει καλά εσωτερικά. Αν υπάρχει διάρροια η πρώτη συνέπεια είναι η αφυδάτωση (κάτι επικίνδυνο ειδικά στα μικρόσωμα σκυλιά). Η διάρροια σε συνδυασμό με αίμα μπορεί να σημαίνει μια σειρά νοσήματα όπως έλκος, παράσιτο ,κολίτιδα ή προβλήματα του αδένα στον πρωκτό.
Επίμονος βήχας. Τα σκυλιά δεν παθαίνουν άσθμα, έτσι, ο βήχας μπορεί να είναι σημάδι βρογχίτιδας, πνευμονίας, προβλήματα καρδιάς ή πρόβλημα στην τραχεία( όταν εμποδίζεται η αναπνοή από φραγμένη μύτη). Ένας τυχαίος βήχας δεν χρειάζεται να σας αναστατώσει αλλά όλα τα κατοικίδια που έχουν επίμονο βήχα πρέπει να τα δει γιατρός για να προλάβει τα χειρότερα.
Υπερβολική κούραση ή λιποθυμία. Μερικά σκυλιά συνέρχονται αμέσως μετά την κατάρρευση και άλλα παραμένουν αναίσθητα μέχρι να λάβουν βοήθεια. Όποια και να είναι η αιτία για τα συμπτώματα αυτά, πρέπει επειγόντως να έρθετε σε επαφή με τον κτηνίατρο. Η υπερβολική και αδικαιολόγητη κούραση μπορεί να σημάνει καμπανάκι αφού μπορεί να έχουμε ασθένειες όπως καρκίνο, νεφροπάθειες ή παγκρεατίτιδα.
Πρήξιμο στην κοιλιά. Μια φουσκωμένη κοιλιά σημαίνει ένα μη φυσιολογικό τέντωμα στην περιοχή του στομαχιού. Πολλές από τις αιτίες που προκαλούν πρήξιμο είναι θανατηφόρες και μπορεί να συνδέεται με ορμονικές ασθένειες ή και εσωτερική αιμορραγία. Το πρήξιμο στην κοιλιά δεν είναι μόνο ένα σύμπτωμα κάποιας ασθένειας αλλά και η πίεση που ασκείται στο στήθος κάνει το ζώο να αναπνέει με δυσκολία, πράγμα σοβαρό.
Προβλήματα στην ούρηση. Υπάρχουν πολλές αιτίες και δεν είναι όλες ανησυχητικές. Εάν έχετε αρσενικό σκύλο, τότε μπορεί να σημαίνει πέτρα στο ουροποιητικό ή κάποιο άλλο εμπόδιο. Αν δούμε δυσκολία στην ούρηση καλό είναι να παρατηρούμε αν υπάρχει και αίμα. Σ’ αυτή την περίπτωση η επίσκεψη στο γιατρό αποτελεί την πρώτη μας προτεραιότητα.
Δυσκολία στην αναπνοή. Εδώ χρειαζόμαστε άμεσα ιατρική συμβουλή. Εάν ο σκύλος λαχανιάζει περισσότερο του κανονικού, κουράζεται εύκολα ή ξαφνικά έχει δυνατή ή θορυβώδη αναπνοή, πρέπει να πάτε στον γιατρό γιατί μπορεί να έχει πρόβλημα στους πνεύμονες ή στην καρδιά. Η δυσκολία στην αναπνοή οδηγεί σε λιγότερη πρόσληψη οξυγόνου από τους μύες και τα ζωτικά όργανα και σίγουρα έχει επίπτωση στην καρδιά.
Κόκκινα μάτια. Εάν η άσπρη περιοχή του ματιού γίνει έντονο κόκκινο, αυτό είναι σημάδι φλεγμονής ή μόλυνσης που χαρακτηρίζουν αρκετές ασθένειες. Μερικές ανωμαλίες στο μάτι μπορεί να οδηγήσουν σε τύφλωση, έτσι κάθε σοβαρή αλλαγή στην εμφάνιση του ματιού πρέπει να διερευνηθεί.’
Ανησυχία. Η ανήσυχη συμπεριφορά είναι ο τρόπος του σκύλου σας για να πει πως κάτι δεν πάει καλά. Αυτή η ανησυχία μπορεί να περιλαμβάνει μουρμούρισμα, ύφος φοβισμένο, να τρέμει, ή να βαδίζει αργά. Τέτοιες πρακτικές μπορεί να είναι συμπτώματα μιας σοβαρής αρρώστιας. Ενώ η ανησυχία από μόνη της δεν προκαλείται απαραίτητα από αρρώστια, μπορεί να είναι ο τρόπος με τον οποίο ο σκύλος σας λέει πως δεν είναι ο συνηθισμένος του εαυτός.
Εμετός. Ενας τυχαίος εμετός δεν προκαλεί μεγάλη ανησυχία. Αν όμως συμβαίνει δυο τρεις φορές την ημέρα, τότε χρειάζεται να δείτε κτηνίατρο. Μην ρισκάρετε τυχόν ασθένειες όπως παγκρεατίτιδα ή ασθένειες του συκωτιού και των νεφρών, ορμονικές διαταραχές ή άλλα.