Διαδικασία παρασκευής ξηράς τροφής

dry food

Το θέμα είναι να γεμίζουμε το στομάχι του σκύλου μας ή να του προσφέρουμε μία θρεπτική τροφή που θα του δώσει ευεξία, καλή υγεία και θα το εξοπλίσει με ανοχή στις αρρώστιες;

dry food
Θέλουμε έναν σκύλο υγιή ή έναν σκύλο που θα τον τρέχουμε κάθε λίγο και λιγάκι στον κτηνίατρο προς δόξα της εμπορικής ιατρικής;
Η γνώση είναι δύναμη λοιπόν και αυτό που πρέπει να ξέρουμε είναι πως παρασκευάζεται η τόσο αγαπημένη στον έλληνα κτηνίατρο ξηρά τροφή.
Μέσα από αυτή τη γνώση θα καταλάβουμε γιατί ο τρόπος παρασκευής της ξηράς τροφής καταστρέφει κάθε τι θρεπτικό που μπορεί να υπάρχει σε μία τροφή…

 

Οδηγός μας σ’ αυτό το ταξίδι γνώσης το site http://www.dogsnaturallymagazine.com/dog-food-nutrition/ από το οποίο αναδημοσιεύουμε σε ελεύθερη μετάφραση και απόδοση το σχετικό κείμενο.

Για να γίνει λοιπόν οι κροκέτα που έρχεται στο σπίτι μας και με την οποία ταΐζουμε το παιδί μας υπάρχει μία ολόκληρη κατεργασία.

Καταρχάς οι πρώτες ύλες αυτού που μετέπειτα θα γίνει κροκέτα μπερδεύονται σε ένα γιγαντιαίο μύλο. Εδώ εισέρχονται στο μίγμα και τα κρεατάλευρα, τα οποία προς δόξα του marketing έχουν μετονομαστεί σε «γεύματα κρέατος» ή αγγλιστί “meat meal” (διαβάστε εδώ πώς να διαβάζετε τις συσκευασίες). Βέβαια όλα αυτά τα πρόσθετα έχουν υποστεί έξτρα θερμική επεξεργασία και όταν αναμιγνύονται έχουν ήδη απολέσει την θρεπτική τους αξία.
Στη συνέχεια, ολόκληρη η παρτίδα θερμαίνεται στον ατμό…

dry food1
Μετέπειτα ωθείται μέσα από ένα γιγάντιο κοχλία, όπου και εκεί θερμαίνεται σε ένα φούρνο για να στεγνώσει (εξυπακούεται ότι και σ’ αυτό το στάδιο θερμαίνεται εκ νέου).
Όπως εύκολα γίνεται αντιληπτό καθώς οι θερμοκρασίες στα διάφορα στάδια αυτής της διαδικασίας κυμαίνονται από 200 έως 800 βαθμούς κελσίου ανάλογα με το χρόνο έκθεσης του μίγματος στη θερμότητα, έχουν καταστήσει την τροφή νεκρή, το μίγμα ψεκάζεται με ένα επίχρισμα από λίπος προκειμένου να δοθεί η ψευδαίσθηση στο σκύλο ότι πρόκειται για τροφή. Στο ίδιο στάδιο εισέρχονται και επικίνδυνες για την υγεία του σκύλου μας ουσίες όπως χημικές βιταμίνες και συντηρητικά.

Τι πρέπει να κρατήσουμε μέχρι τώρα; Πολύ απλά για να σχηματιστεί η κροκέτα το μίγμα έχει θερμανθεί και επεξεργαστεί τέσσερις φορές πριν μπει στο σάκο και μπορέσουμε εμείς να το αγοράσουμε από το pet shop ή τον κτηνίατρο.

 

Γιατί το επισημαίνουμε;

 

Επειδή είναι γνωστό τοις πάσι (εκτός ίσως από τους κτηνιάτρους που μάχονται να μην ξεκινήσουμε τα σκυλιά μας την τόσο υγιεινή, φυσική διατροφή σκύλου, BARF ότι η θέρμανση και η επεξεργασία καταστρέφει τα θρεπτικά συστατικά στα τρόφιμα.

Εδώ λοιπόν εισέρχεται το ερώτημα… Ταΐζετε το σκυλί σας κάθε μέρα για να γεμίσει μόνο το στομάχι του; Μήπως το φαγητό που τρώει πρέπει να περιέχει τα θρεπτικά συστατικά που χρειάζεται όχι μόνο για να επιβιώσει, αλλά και να τροφοδοτήσει με θρεπτικά συστατικά όλα τα κύτταρα στο σώμα του έτσι ώστε να μην καταρρεύσει;

 

Πόσο μείωνει τη θρεπτική αξία η θερμική επεξεργασία

dry food2

 

 

Καθίσταται σαφές ότι οι διατροφικές ελλείψεις θα καταστείλουν τη λειτουργία του ανοσοποιητικού του σκύλου σας και τα όργανά του θα αρχίσουν να φθίνουν, επειδή τα κύτταρά τους δεν μπορούν πλέον να υποστηρίξου τη ζωτική λειτουργία λόγω έλλειψης θρεπτικών συστατικών. Θα γίνει αυτό άμεσα; Όχι είναι η απάντηση αλλά σταδιακά και σίγουρα ο σκυλάκος έχει πολύ λίγα χρόνια ζωής. Αλλωστε ορθώνουν ασπίδα προστασίας της ξηράς τροφής πολλοί εκ των κτηνιάτρων που όχι μόνο δεν βρίσκουν προβληματική τη χορήγηση της αλλά την ενθαρρύνουν κιόλας.
Κάτω από αυτά τα δεδομένα καθίσταται σαφές γιατί τα σκυλιά μας εμφανίζουν δικές μας ασθένειες όπως διαβήτης, αλλεργίες, προβλήματα στην καρδιά στο ήπαρ κλπ.

Θα πρέπει να γνωρίζεται ότι η σωστή διατροφή είναι ζωτικής σημασίας για την υγεία και τη μακροζωία του σκύλου σας.

BARF food 

for Healthy Dog

 

Ακολουθήστε τους  BARFistas στο κόσμο της barf και σύντομα θα ξεχάσετε μυρωδιές, τριχόπτωση, μαλακά κόπρανα και ότι άλλο προσφέρει η βιομηχανοποιημένη ξηρά τροφή στα καμάρια μας…