ΦΥΣΙΚΗ ΔΙΑΤΡΟΦΗ BARF

 

Η B.A.R.F (Biological Appropriate Raw Food – Βιολογικά κατάλληλη ωμή τροφή), είναι μια μέθοδος φυσικής ωμοφαγικής  δίαιτας , που στηρίζεται στην διατροφή του σκύλου όταν αυτός ζούσε ελεύθερος στη φύση, δεδομένου ότι πρόκειται για σαρκοφάγο ζώο.

FAQ - Συχνές Ερωτήσεις

Ποια είναι τα οφέλη της φυσικής διατροφής B.A.R.F για τον σκύλο μου έναντι της βιομηχανοποιημένης ξηράς τροφής;
Το σπουδαιότερο όφελος είναι πως ο σκύλος θα σταματήσει να τρώει την επικίνδυνη για την υγεία του ξηρά τροφή, η οποία εκτός της θερμικής επεξεργασίας που έχει υποστεί, επιπλέον είναι πλούσια σε συντηρητικά, και μεγάλο της ποσοστό αποτελείται από δημητριακά και αμυλώδη. Τα οφέλη της διατροφής B.A.R.F. για τους σκύλους μας: • Ελαχιστοποίησαν την τριχόπτωση με το δέρμα τους να λάμπει αφού λαμβάνουν πλέον επαρκείς ποσότητες Ω3 και Ω6 λιπαρών οξέων. • Γέμισαν ενέργεια και έπαψαν να βαρυστομαχιάζουν καθημερινά προσπαθώντας να αποβάλουν τα άχρηστα αμυλώδη, σιτηρά και τις φυτικές πρωτεΐνες. • Αύξησαν κατά πολύ το μυϊκό τους ιστό. Πλέον η διατροφή τους στηρίζεται μόνο σε ό,τι χρειάζεται το σύστημα τους για να τα κρατά υγιή. • Η ποσότητα των κοπράνων τους μειώθηκε. Πλέον τρώνε διπλάσια ποσότητα και αφοδεύουν το ένα τρίτο των κοπράνων, αφού δεν υφίστανται άχρηστα προϊόντα στη διατροφή τους. • Δυνάμωσε το ανοσοποιητικό τους. Λαμβάνουν πλέον όλες τια απαραίτητες βιταμίνες και τα ιχνοστοιχεία με φυσικό τρόπο. • Σταμάτησε η διάρροια που κατά κύριο λόγο οφείλεται στα σιτηρά/αμυλώδη της προηγούμενης διατροφής τους. • Τα δόντια τους είναι πεντακάθαρα, και το στόμα τους δε μυρίζει πια αφού η καλή ποιότητα της τροφής δεν δημιουργεί πλάκα και δεν σαπίζει τα δόντια τους.
Πως ξεκινάμε να δίνουμε B.A.R.F;
H διαδικασία είναι πολύ απλή. Το μόνο που πρέπει να κάνουμε είναι να δώσουμε στο σκυλάκι μας ένα χρονικό περιθώριο 12-15 ωρών για να αφομοιώσει (χωνέψει) την τροφή που ήδη έχει φάει και μετά ξεκινάμε την τροφή BARFistas.
Τι ποσότητα τροφής δίνουμε στον σκύλο μας;
Η ποσότητα τροφής που δίνουμε στον σκύλο μας εξαρτάται από διαφορετικούς παράγοντες: α. την ηλικία β. το σωματικό βάρος γ. την καθημερινή δραστηριότητα Σε γενικές γραμμές τα κουτάβια ως 6 μηνών τρώνε 8% του βάρους τους, από 6-8 μηνών καταναλώνουν το 5%-6% του βάρους και από 8-12 μηνών το 4% του βάρους τους. Από την ηλικία των 12-13 μηνών η ποσότητα που δίνουμε είναι 2,5% του βάρους τους και 2% τις πιο ζεστές ημέρες (άνω των 30 βαθμών κελσίου δηλαδή).
Είναι ασφαλής η τροφή BARFistas;
H τροφή είναι απόλυτα ασφαλής διότι τηρείται σύστημα πιστοποίησης HACCP σύμφωνα με το οποίο ελέγχεται κάθε βήμα παραγωγής της τροφής, υπάρχει ιχνηλασιμότητα σε κάθε κιλό , επιλέγονται πρώτες ύλες πιστοποιημένες και ασφαλείς (όλοι οι προμηθευτές μας είναι είσης πιστοποιημένοι με HACCP). Η τροφή καταψύχεται σε βαθιά κατάψυξη (κατάψυξη σοκ) αμέσως μετά την παραγωγή της, ώστε να απενεργοποιηθεί το μικροβιακό και βακτηριακό φορτίο.
Τι γίνεται με τη σαλμονέλα και τα άλλα βακτήρια;
Τα σκυλιά και οι γάτες έχουν μικρή πεπτική οδό. Επίσης έχουν περισσότερα οξέα στο πεπτικό τους σύστημα κι αυτό τους βοηθά να αποβάλλουν γρήγορα τα μικρόβια. Σε μελέτες έχει βρεθεί σαλμονέλα στα κόπρανα του σκύλου χωρίς αυτός να νοσήσει ποτέ! Το ίδιο φυσικά έχει συμβεί και σε σκύλους που τρέφονταν με ξηρά τροφή αφού κι εκεί έχουν βρεθεί βακτήρια στα κόπρανά τους!
Σε τι συσκευασία διατίθεται η τροφή BARFistas;
Η συσκευασία μας έχει σχεδιαστεί έτσι ώστε το τρόφιμο να μην το ακουμπάμε με τα χέρια και να μην έρχεται σε επαφή με μικρόβια, μύγες κ.λπ. Επίσης δε γεμίζει μυρωδιές το ψυγείο και δεν στάζει (τα υγρά της τροφής περιέχουν πολύτιμα συστατικά).
Πώς σερβίρουμε την φυσική τροφή BARFistas;
Το φαγητό πρέπει να αποψυχθεί στη συντήρηση του ψυγείου πλήρως και να σερβιριστεί. Μετά την απόψυξη, το φαγητό διατηρείται στη συντήρηση του ψυγείου για 4 ημέρες. Οι BARFistas προτείνουμε, ο σκύλος να ενταχθεί στην BARF ως εξής: -Για τις πρώτες 2 εβδομάδες: κοτόπουλο light τη σειράς super premium. -Για τις επόμενες 2 εβδομάδες: κοτόπουλο από τη σειρά premium. Στη συνέχεια, αφού ο σκύλος έχει μπει σε πρόγραμμα φυσικής διατροφής, μπορείτε να διαλέξετε από την μεγάλη ποικιλία γεύσεων της BARFistas
Είναι σημαντική η μέρα της αποτοξίνωσης;
Συνιστούμε μια ημέρα εβδομαδιαίως αποχή από το φαγητό (δε δίνουμε τίποτα άλλο εκτός από νερό) γιατί η διαδικασία αυτή έχει σημαντικά οφέλη για την υγεία του σκύλου μας. Φανταστείτε το πεπτικό σύστημα του σκύλου μας σαν μια μηχανή παραγωγής ενέργειας, τρώγοντας BARF (καύσιμο) ένα μέρος χρησιμοποιείται για την καθημερινή ενέργεια που χρειάζεται και ένα μέρος θρεπτικών συστατικών αποθηκεύεται στο μυϊκό του ιστό (μπαταρία) για να έχει ενέργεια τις μέρες που δε βρίσκει τροφή. Την ημέρα της αποτοξίνωσης (αφαγίας) ο οργανισμός παίρνει ενέργεια από τα αποθηκευμένα θρεπτικά συστατικά και με αυτόν τον τρόπο διώχνει τις τοξίνες από τον οργανισμό του. Επίσης, καθώς ο οργανισμός δεν είναι υποχρεωμένος να μπει σε διαδικασία πέψης, ξεκουράζεται όλο το πεπτικό του σύστημα, ιδιαίτερα το πάγκρεας. Θα λέγαμε, λοιπόν, ότι για την καλύτερη υγεία του σκύλου μας είναι πολύ καλό να τηρούμε την ημέρα της αποτοξίνωσης.
Μπορώ να μαγειρέψω την τροφή;
Είναι προτιμότερο η τροφή να μείνει ωμή, για να μην καταστραφούν τα θρεπτικά συστατικά της, τα ζωντανά ένζυμα τα οποια υποβοηθουν την πέψη, τα πολύτιμα αμινοξέα και ένζυμα που περιέχει.
Συνδυασμός BARF-ξηράς τροφής γίνεται;
Δεν είναι κάτι το οποίο συνιστούμε. Η διαδικασία πέψης ξηράς τροφής διαρκεί 12-15 ώρες διότι το πεπτικό σύστημα πρέπει να δουλέψει πολύ ώστε το σκυλί μας να μπορέσει να χωνέψει αυτού του είδους την τροφή, ενώ τρώγοντας τη φυσική τροφή BARF, η πέψη ολοκληρώνεται σε 3-4 ώρες περίπου για το λευκό κρέας (κοτόπουλο) και σε 5 ώρες περίπου για κόκκινο κρέας (μοσχάρι ή αρνί).