Αλλάζει η διατροφή του σκύλου σε κάθε ηλικιακή περίοδο;

Αλλάζει η διατροφή του σκύλου σε κάθε ηλικιακή περίοδο;

 

Είναι σαφές… Η διατροφή του σκύλου πρέπει να προσαρμόζεται ανάλογα με την ηλικία του!
Το κουτάβι χρειάζεται περισσότερο ασβέστιο ως σημαντικό φαγητό ενώ ένα ενήλικο σκυλί μπορεί να χρειαστεί περισσότερο βόειο κρέας ή κοτόπουλο.

Aνάλογα με τον παράγοντα ηλικίας λοιπόν, θα πρέπει να διαφοροποιούμε τη διατροφή του σκύλου μας. Αυτό άλλωστε δεν είναι ιδιαίτερο χαρακτηριστικό των σκύλων αλλά αφορά όλα τα είδη του ζωϊκού βασιλείου (συμπεριλαμβανομένου του ανθρώπου).

Τα κουτάβια

Για να πάρουμε ωστόσο τα πράγματα με τη σειρά τους, θα πρέπει να πούμε ότι οι μικροί σε ηλικία σκύλοι χρειάζονται μεγαλύτερες ποσότητες πρωτεϊνών, λιπών και υδατανθράκων από ότι τα ενήλικα σκυλιά. Επιπλέον, τα κουτάβια χρειάζονται συχνότερα γεύματα μέσα στην ημέρα, σε αντίθεση με ένα ενήλικο σκυλί. Ο κυρίαρχος λόγος βρίσκεται στην κίνηση. Στην περίπτωση των κουταβιών οι απαιτήσεις της διατροφής είναι περισσότερες, δεδομένου ότι είναι περισσότερο δραστήρια σε σχέση με τους ενήλικους σκύλους. Από την άλλη δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι αναπτύσσονται γοργά.

Τα υπερήλικα

Τα ηλικιωμένα σκυλιά αντίθετα, χρειάζονται περιορισμένη πρωτεΐνη, αλλά η πρωτεΐνη πρέπει να είναι εύκολα εύπεπτη και εύκολα αφομοιωμένη από το σώμα του σκύλου μας. Αρα αυτό σημαίνει άσπρο κρέας περισσότερο. Ο λόγος είναι ότι η περισσότερη πρωτεΐνη μπορεί τελικά να οδηγήσει σε υπερβολική επιβάρυνση στις νεφρικές δομές. Ουσιαστικά αν έχουμε υπερβολικό τάισμα με κόκκινο κρέας τότε μπορεί να έχουμε γρηγορότερη εκφύλιση της νεφρικής λειτουργίας.
Στα ηλικιωμένα σκυλιά περιορίζουμε επιπρόσθετα τη διατροφή τους καθώς περιορίζουν τις κινήσεις τους. Ως εκ τούτου δεν σπαταλούν ενέργεια και άρα χρειάζονται λιγότερα τρόφιμα.

Εγκυμοσύνη και θηλασμός

Τα θηλυκά σκυλιά στο στάδιο της εγκυμοσύνης δεν χρειάζεται να τρέφονται με πολλή τροφή μονομιάς. Προτιμάμε τα πολλά γεύματα καθώς μεγάλες ποσότητας τροφής μπορεί να προκαλέσουν στομαχικές δυσκολίες στο ζώο. Ωστόσο, το έγκυο ζώο και το θηλάζον ζώο χρειάζονται ειδικό είδος διατροφής. Πρέπει να τους παρέχουμε ένα ένα ισορροπημένο είδος διατροφής με σωστή συμπλήρωση βιταμινών και μετάλλων.
Ειδικά όταν η σκύλα θηλάζει τα κουτάβια θα πρέπει να τροφοδοτείται με αρκετές ποσότητες ασβεστίου.