X

Ο ζωοδότης Ήλιος λείπει από τα σκυλιά των πόλεων

Ο ζωοδότης Ήλιος λείπει από τα σκυλιά των πόλεων

 

Είμαστε μία χώρα με τεράστια ηλιοφάνεια… Έχετε σκεφθεί όμως ότι τα σκυλιά μας μπορεί να υποφέρουν από έλλειψη ηλιακής ακτινοβολίας; Έχετε αναρωτηθεί αν κάνουμε κακό στον σκύλο μας όταν τον χειμώνα δεν τον αφήνουμε να βγει πολύ ώρα έξω;

Μήπως η UV ηλιακή ακτινοβολία δεν φτάνει στον «έγκλειστο» στο διαμέρισμα σκύλο μας;

Οι BARFistas στέκονται δίπλα σας και σας δίνουν τις απαντήσεις…

 

Όπως όλοι οι οργανισμοί που υπάρχουν στη Γη έτσι και ο σκύλος, ζει και λαμβάνει ενέργεια από τον Ήλιο… Έτσι εξελίχθηκε, έτσι πρέπει να ζει. Όπως λοιπόν έχει ανάγκη τη φυσική διατροφή για να είναι υγιής, έτσι είναι ζωτικής σημασίας γι’ αυτόν να εκτίθεται στο ακατέργαστο ηλιακό φως. Είναι σαφές ότι όλα τα θηλαστικά που είναι ενεργά κατά τη διάρκεια της ημέρας, χρειάζονται έκθεση σε φυσικό ηλιακό φως. Μόνο έτσι είναι υγιή! Μέσω της έκθεσης στο ηλιακό φως ο σκύλος μας επιδρά στους βαθύτερους και πιο σημαντικούς βιορυθμούς του σώματος του!

Ο ζωοδότης Ήλιος και ο σκύλος μας

 

Ποιο όμως είναι το ακατέργαστο ηλιακό φως;

Για να γνωρίζουμε πως λειτουργεί ο Ήλιος στο σώμα του θα πρέπει να γνωρίζουμε τη σύνθεση του φωτός! Το πρωτογενές ηλιακό φως έχει ένα φυσικό φάσμα φωτός από υπέρυθρο (IR) έως και υπεριώδες (UV).

Στην ιδανική περίπτωση, το σκυλί σας θα πρέπει να εκτίθεται σε ακατέργαστο ηλιακό φως για ένα χρονικό διάστημα νωρίς το πρωί (ανατολή), στη συνέχεια στη μέση της ημέρας και αργά το απόγευμα ή στο ηλιοβασίλεμα.

Τα θηλαστικά χρειάζονται ηλιακό φως

Αυτό που πρέπει να κατανοήσουμε είναι η φύση του σκύλου μας… Ναι, τον εγκλωβίσαμε, όπως εγκλωβιστήκαμε και εμείς, στο γκρίζο τοπίο του αστικού περιβάλλοντος των πόλεων. Ναι, ζει ευτυχισμένος δίπλα μας, γιατί είμαστε οι σύντροφοι του! Οφείλουμε να κατανοήσουμε τη φύση του και να του δώσουμε, εκείνες τις καταστάσεις που θα τον κάνουν υγιή και ευτυχισμένο! Όπως λοιπόν για να έχουμε υγιή σκύλο πρέπει να του δίνουμε αληθινή τροφή. Έτσι θα πρέπει να γνωρίζουμε το περιβάλλον που εκείνος ζει. Τα σκυλιά (και όλα τα θηλαστικά) έχουν εξελιχθεί ζώντας έξω, εκτεθειμένα στον ήλιο όλη την ημέρα. Όχι μόνο χρειάζονται το φως του ήλιου, αλλά πρέπει να εκτίθενται στην μεταβαλλόμενη φύση του ακατέργαστου ηλιακού φωτός καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας για να είναι υγιή.

Ο κιρκαδιανός ή κιρκάδιος ρυθμός

Το φως του ήλιου που πέφτει στο δέρμα και στα μάτια του σκύλου ενεργοποιεί όλα τα σημαντικά μεταβολικά μονοπάτια.

Το πιο σημαντικό, το φως του ήλιου που χτυπά το πίσω μέρος του ματιού (τον αμφιβληστροειδή) και το δέρμα το πρώτο πράγμα το πρωί έχει τεράστιο αντίκτυπο στον έλεγχο του κιρκαδιανού ρυθμού του σκύλου σας.

Τα ειδικά ευαίσθητα στο φως κύτταρα στο μάτι, δρουν μέσω του υποθαλάμου (στον εγκέφαλο) για να ρυθμίζουν τον κιρκάδιο ρυθμό μέσω πολύπλοκων ορμονικών οδών.

Πως ορίζεται όμως επιστημονικά ο κιρκάδιος ρυθμός;

Ο κιρκάδιος ρυθμός είναι μια οποιαδήποτε βιολογική διαδικασία που παρουσιάζει ενδογενή περιοδική μεταβολή στη διάρκεια ενός 24ώρου. Μπορεί ο ορισμός να μην μας λέει τίποτε, ωστόσο θα πρέπει να γνωρίζουμε ότι, η κιρκάδια ρυθμικότητα είναι παρούσα στα μοτίβα ύπνου και σίτισης του σκύλου μας.

Επίσης, υπάρχουν κιρκάδια μοτίβα που αφορούν την θερμοκρασία του πυρήνα του σώματος, την εγκεφαλική δραστηριότητα, την παραγωγή ορμονών, την κυτταρική αναγέννηση και άλλες βιολογικές λειτουργίες. Ακόμη, ο φωτοπεριοδισμός (η φυσιολογική αντίδραση των οργανισμών στη χρονική διάρκεια της μέρας ή της νύχτας) είναι ζωτικής σημασίας τόσο για τα ζώα, όσο και για τα φυτά και το κιρκάδιο σύστημα παίζει σημαντικό ρόλο στη μέτρηση και την ερμηνεία της διάρκειας της μέρας.

Αν και όχι το μοναδικό, το πιο σημαντικό περιβαλλοντικό στοιχείο για τη ρύθμιση της φυσιολογίας και της συμπεριφοράς, ανάλογα με την εποχή, είναι η φωτοπερίοδος (η διάρκεια της ημέρας, η διάρκεια ύπαρξης ηλιακού φωτός).

Τα χρώματα ρυθμίζουν τη σκυλίσια ενέργεια

Το πρωί δεν έχει φως UV – έχει μπλε, πράσινο και κόκκινο φως. Αυτό το μοτίβο φωτός, ξεκινάει το μεταβολισμό του σκύλου σας, ξυπνά τα πάντα. Τα υψηλότερα επίπεδα μπλε φωτός δρουν για να μειώσουν τα επίπεδα μελατονίνης.

Στη μέση της ημέρας, καθώς ο ήλιος λάμπει, είμαστε εκτεθειμένοι στο πλήρες φάσμα, από το IR έως το UV, με τα υψηλότερα επίπεδα UVB. Στη συνέχεια, το βράδυ, το φάσμα του φωτός από τον ήλιο μετατοπίζεται σε κόκκινο και IR, χωρίς να υπάρχει καθόλου μπλε φως.

Η μελατονίνη είναι η πιο σημαντική ορμόνη για τη ρύθμιση ενός υγιούς κιρκάδιου ρυθμού.

Τα επίπεδα μελατονίνης αυξάνονται αργά το απόγευμα και το βράδυ από την επίδραση του κόκκινου φωτός και του σκότους και κάνουν το σκυλί σας νυσταγμένο, έτοιμο για κρεβάτι. Είναι σημαντικό να καταλάβουμε ότι τα σκυλιά μας πρέπει να είναι εκτεθειμένα σε ολόκληρο τον καθημερινό κύκλο αλλαγής αναλογιών διαφορετικών χρωμάτων φωτός, που ο ήλιος παρέχει φυσικά. Τα σκυλιά εξελίχθηκαν για εκατομμύρια χρόνια και εκατομμύρια χρόνια εκτίθενται στον ήλιο όλη την ημέρα, κάθε μέρα.

Το πρόβλημα του τεχνητού φωτισμού

Ο τεχνητός φωτισμός είναι πολύ πρόσφατος και δημιουργεί ανισορροπία υγείας στα σκυλιά μας.

Το τεχνητό φως έχει ένα πολύ διαφορετικό φάσμα από το φυσικό (ακατέργαστο) φως του ήλιου και έχει πολλές αρνητικές επιπτώσεις στην υγεία. Ο τεχνητός φωτισμός έχει υψηλό ποσοστό μπλε φωτός και παραμένει ο ίδιος όλη την ώρα, σε αντίθεση με τις φυσικές αλλαγές στο φάσμα του φωτός από τον ήλιο.

Ο τεχνητός φωτισμός που έχει το πιο φωτεινό φως (και μια πλήρη έλλειψη IR και UV) είναι LED.

Ο φωτισμός φθορισμού είναι εξίσου κακός.

Τόσο το LED όσο και ο φθορίζων φωτισμός καταστέλλουν τη μελατονίνη κατά 80%. Οι λαμπτήρες πυρακτώσεως καταστέλλουν τη μελατονίνη κατά 40%. Ένα κερί απλά καταστέλλει τη μελατονίνη κατά 2%.

Το πρόβλημα του μπλε

Όλα τα παραπάνω μας κάνουν να σας συμβουλεύσουμε να ελαχιστοποιήσετε ή να σταματήσετε οποιαδήποτε έκθεση σε τεχνητό φως. Ειδικά αργά το απόγευμα ή το βράδυ γύρω από το ηλιοβασίλεμα, όταν το σώμα περιμένει σήματα από τα υψηλότερα επίπεδα κόκκινου και υπέρυθρου φωτός για να πυροδοτήσουν το νυχτερινό τμήμα του κιρκάδιου κύκλου τους. Η μελατονίνη είναι κρίσιμη γι ‘αυτό γιατί με το κόκκινο φως, η μελατονίνη αυξάνεται. Όμως αντίστοιχα, το μπλε φως καταστρέφει τη μελατονίνη! ‘

Ετσι ανατρέπεται ο υγιής κιρκάδιος ρυθμός.

Εδώ λοιπόν εισέρχεται ο άλλος παράγοντας… Ισχυρές πηγές μπλε φωτός είναι οι τηλεοράσεις επίπεδης οθόνης και οι οθόνες που λειτουργούν με LED σε συσκευές όπως smartphones, tablet και υπολογιστές.

Οδηγίες αποφυγής της ανισορροπίας του φωτός

Εδώ είναι μερικά σημαντικά βήματα δράσης για να βοηθήσετε τα σκυλιά σας να πάρουν ακατέργαστο φως μέσα στη διάρκεια της ημέρας τους :

· Αποφύγετε τη χρήση οθονών και συσκευών (κατά προτίμηση μετά το ηλιοβασίλεμα και ειδικά για τουλάχιστον δύο ή τρεις ώρες πριν από το κρεβάτι).

Αυτό περιλαμβάνει την παρακολούθηση τηλεόρασης με τα σκυλιά σας στο δωμάτιο.

· Χρησιμοποιήστε έντονο κόκκινο φως μετά το ηλιοβασίλεμα. Το κόκκινο φως έχει τις λιγότερο επιζήμιες επιπτώσεις στη μελατονίνη.

Αντικαταστήστε το φωτισμό σας με λαμπτήρες πυρακτώσεως με κίτρινο, πορτοκαλί ή κόκκινο φίλτρο για φωτισμό τη νύχτα (ως δεύτερη καλύτερη επιλογή).

· Βεβαιωθείτε ότι το σκυλί σας έχει καλή έκθεση στο φυσικό, ακατέργαστο ηλιακό φως, κατά προτίμηση σε όλες τις σημαντικές περιόδους της ημέρας:

ανατολή και νωρίς το πρωί, μεσημέρι, αργά το απόγευμα και το ηλιοβασίλεμα. Εμείς θα σας συμβουλεύαμε 30-60 λεπτά το πρωί και αργά το απόγευμα μέχρι το βράδυ και άλλα 15-30 λεπτά στη μέση της ημέρας.

 

Οι BARFistas πιστεύουν στο φυσικό τρόπο ζωής των σκύλων μας. Για αυτό σας προτείνουν με τη φυσική διατροφή BARF, για αυτό και σας εκθέτουμε στον προβληματισμό του τι είναι σκύλος και πως πρέπει να του συμπεριφερόμαστε.

BARFISTAS
Λυσία 2Β & Αγ. Παρασκευής
Τ.Κ. 121 32, ΠΕΡΙΣΤΕΡΙ
Tηλ.: 2130053595