X

Ο σκύλος μας είναι ταγμένος στην ωμοφαγία…

Ο σκύλος μας είναι ταγμένος στην ωμοφαγία…

 

 

Αποτελεί συνήθη ερώτηση και έχει μία απάντηση. Μπορώ να βράζω την BARF;

Η απάντηση είναι καταφατική, μπορείτε, αλλά τότε υποβαθμίζετε την τροφή του κατά 20%-30%.

Δεν είναι λίγοι λοιπόν που προτιμούν να επεξεργαστούν θερμικά την ωμή τροφή του σκύλου τους ώστε να μην τον βλέπουν να τρώει ωμό κρέας… Άλλοι θεωρούν ότι με αυτόν τον τρόπο εξαλείφουν τους κινδύνους που απορρέουν από την ωμοφαγία… Όμως έχετε σκεφθεί ότι έτσι αφαιρείτε χρόνια ζωής από το σκύλο σας;

Ζωντανά ένζυμα

Ο λόγος βρίσκεται στα ζωντανά ένζυμα της τροφής που βοηθούν στις διάσπαση των συστατικών της κατά τη διάρκεια της πέψης… Αν δεν υπάρξει η σωστή πεπτική διαδικασία ώστε το σώμα να λάβει θρεπτικά συστατικά, τότε βρισκόμαστε στην αρχή των προβλημάτων… Είναι σαφές ότι τα ζωτικά όργανα δεν λαμβάνουν «καύσιμα» και αυτό φέρνει την επιβάρυνση της υγείας.
Για να καταλάβουμε λίγο τη διαδικασία θα πρέπει να γνωρίζουμε τη διαδικασία εντός του γαστρεντερολογικού συστήματος του σκύλου μας.

Η διαδικασία της πέψης

Αυτός λοιπόν λαμβάνει την τροφή από το στόμα όπου έχουμε την πρώτη διάσπαση. Με το μάσημα και το σάλιο (που περιέχει ένζυμα και βλέννα) η τροφή αρχίζει τη διαδικασία εναπόθεσης των θρεπτικών συστατικών. Ακολούθως πηγαίνει στον οισοφάγο και από εκεί  στο στομάχι… Εκεί διεξάγεται η κύρια διαδικασία όπου η τροφή αλέθεται και διασπάται στα επιμέρους στοιχεία. Η διαδικασία αυτή γίνεται μέσω των γαστρικών υγρών και ενζύμων. Στο έντερο, μέσω των πεπτικών ενζύμων αλλά και των ενζύμων της ίδια της τροφής, λαμβάνονται τα θρεπτικά για το σώμα του σκύλου μας στοιχεία.

Τι ένζυμα υπάρχουν

Αυτό που πρέπει να γνωρίζουμε είναι ότι υπάρχουν 2 ειδών ένζυμα που βοηθούν στη διάσπαση και αφομοίωση της τροφής.

-τα ένζυμα της τροφής

(είναι αυτά που τελικά κάνουν την τροφή να σαπίζει αν δεν μπει στο ψυγείο ή στην κατάψυξη)

-τα παραγόμενα από τον οργανισμό ένζυμα

(γαστρικά, εντερικά αλλά και ένζυμα του στόματος. Είναι τα πεπτικά ένζυμα και παράγονται κυρίως από το πάγκρεας και τους σιελογόνους αδένες).

Σε κάθε περίπτωση τα ένζυμα αποτελούν τους καταλύτες που κάνουν τις χημικές αντιδράσεις εντός του οργανισμού. Έτσι διατηρείται η ζωή, αφού χωρίς αυτά,  τα θρεπτικά συστατικά (βιταμίνες, ιχνοστοιχεία, πρωτεΐνες, αμινοξέα, μέταλλα) δεν θα μπορούσαν να απορροφηθούν.

Ο ρόλος των ζωντανών ένζυμων

Τα ένζυμα της τροφής ωστόσο παίζουν το ρόλο της διατήρησης της καλής υγείας. Πως συμβαίνει αυτό; Με την βοήθεια των βακτηριολυτικών πρωτεινών (Lysozymes) και άλλων μικροοργανισμών (μύκητες, βακτήρια κλπ) η τροφή διασπάται χωρίς να χρειάζεται να υπερλειτουργήσει το πάγκρεας. Από εδώ αρχίζει το πρόβλημα… Οποιαδήποτε θερμική επεξεργασία πάνω από τους 47,7 βαθμούς Κελσίου φέρνει την άμεση καταστροφή των ζωντανών ενζύμων. Αν δεν υπάρχουν ζωντανά ένζυμα, την αναπλήρωση τους αναλαμβάνει το πάγκρεας που παράγει διπλά ένζυμα… Είναι σαφές όμως ότι αν έχουμε κάτι που λειτουργεί περισσότερο απ’ όσο είναι ταγμένο να λειτουργήσει τότε έχουμε προβλήματα…

Οι συνέπειες

Πράγματι λοιπόν η υπερλειτουγία του παγκρέατος φέρνει επιβαρύνσεις στο πεπτικό και ενδοκρινολογικό σύστημα του σκύλου. Έχει βρεθεί λοιπόν ότι μεγεθύνεται το πάγκρεας και επιβαρύνονται  οι ενδοκρινολογικοί αδένες.

Όμως η μεγαλύτερη επίπτωση, έρχεται στα υπόλοιπα όργανα… Αφού παράγονται πεπτικά ένζυμα, δεν υπάρχει ενέργεια για την παραγωγή ενζύμων που θα χρησίμευαν σε λειτουργίες άλλων ζωτικών οργάνων (καρδιά, εγκέφαλος, νεφροί, πνεύμονες).

Γιατί γερνάει με τη χορήγηση ζεσταμένης τροφής;

Μια τεράστια αλλά μακροχρόνια επίπτωση είναι το γεγονός ότι τα παραγόμενα από το σώμα του σκύλου ένζυμα δεν είναι ανεξάντλητα. Έτσι, όταν σπαταλούμε τον αριθμό τους για εργασίες που μπορούν να κάνουν άλλες διεργασίες (π.χ ζωντανά ένζυμα) τότε εξαντλούμε το απόθεμα τους. Αυτή η μείωση ενζύμων, φέρνει προβληματική κυτταρική λειτουργία με αποτέλεσμα γρηγορότερο γήρας…

Αντίστροφα όταν τροφοδοτούμαι το σκύλο μας με ζωντανά ένζυμα (μέσω ωμής τροφής και βέβαια κυρίως κρέας)  έχουμε πολλαπλά οφέλη. Αυτά εκτείνονται από το ισχυρότερο ανοσοποιητικό μέχρι το λαμπερό τρίχωμα. Και από τα γερά δόντια μέχρι τις υγιείς αρθρώσεις…

Οι BARFistas δεν έχουν εντάξει θερμική επεξεργασία στις τροφές, ώστε να ενισχυθεί ο ρόλος των ζωντανών ενζύμων… 

BARFISTAS
Λυσία 2Β & Αγ. Παρασκευής
Τ.Κ. 121 32, ΠΕΡΙΣΤΕΡΙ
Tηλ.: 2130053595