Παχυσαρκία στον κόσμο των σκύλων: Αίτια και συνέπειες

Παχυσαρκία στον κόσμο των σκύλων: Αίτια και συνέπειες

 

Μια βόλτα στα πάρκα όπου συχνάζουν σκυλιά, αρκεί να καταδείξει το πρόβλημα… Ναι είναι μεγάλο πρόβλημα  η παχυσαρκία και δυστυχώς έχει χτυπήσει και τον κόσμο των σκύλων! Πολλά σκυλιά λοιπόν αντιμετωπίζουν πολλαπλά προβλήματα υγείας από το γεγονός ότι έχει συσσωρευτεί ένας τεράστιος όγκος λίπους στους ιστούς στους.

Η έλλειψη άσκησης ωθεί τα σκυλιά στην παχυσαρκία, αποφαίνονται οι ειδικοί που όμως έτσι κρύβουν κάτω από το χαλί το πρόβλημα… Ας πάμε μία βόλτα πίσω στο χρόνο, εκεί στις αρχές της 10ετίας του 1970… Τότε τα σκυλιά που ζούσαν στο κλεινόν άστυ τρέφονταν με υπολείμματα τροφών από το σπιτικό τραπέζι, οστά, φθηνό κρέας και παραπροϊόντα από το τοπικό κρεοπωλείο… Τότε τα περιστατικά παχυσαρκίας ήταν ελάχιστα… Άλλωστε και στα κτηνιατρεία της εποχής δεν θα έβλεπες σακιά ξηράς τροφής προς πώληση…

 Η διατροφική επανάσταση που έβλαψε τα σκυλιά

Έκτοτε συνέβη η επανάσταση στη διατροφή των σκύλων… Κροκέτες αντί για πραγματικό φαγητό…  Ειδικότερα τις τελευταίες δύο δεκαετίες , παρατηρήθηκε μια εκπληκτική αύξηση του αριθμού των παχύσαρκων σκύλων. Γιατί είναι έτσι; Μπορεί να είναι αλήθεια ότι μερικά σκυλιά λαμβάνουν ανεπαρκή άσκηση, αλλά το γεγονός είναι ένα και η κυρίαρχη ευθύνη ανήκει στην αλλαγή της διατροφής των σκύλων. Έτσι, η αύξηση της παχυσαρκίας έχει αντικατοπτρίσει την αύξηση στη διατροφή υψηλών υδατανθράκων, πρωτεϊνών χαμηλής ποιότητας και επεξεργασμένων τροφών.

Κροκέτα η επικίνδυνη

Τα σκυλιά σήμερα τρέφονται συνήθως με κροκέτες, μια μορφή αποξηραμένων τροφίμων που έχει υψηλή περιεκτικότητα σε λίπη (για να δώσει κάποια γεύση) και υδατάνθρακες και χαμηλή σε πρωτεΐνες υψηλής ποιότητας. Από την άλλη τα περισσότερα κονσερβοποιημένα τρόφιμα είναι λίγο καλύτερα. Ωστόσο σε μερικά από αυτά περιέχεται πραγματικό κρέας σε ποσότητα 3%-4%.

Όλα αυτά έχουν μία επίπτωση! Παχυσαρκία… Αν σας θυμίζει το ανθρώπινο junk food και τη σχέση με την παιδική παχυσαρκία (και όχι μόνο) έχετε απόλυτο δίκαιο… Το junk food των σκύλων ονομάζεται σκυλοκροκέτα…