X

Πως οι ελεύθερες ρίζες καταστρέφουν τον οργανισμό του σκύλου μας

Πως οι ελεύθερες ρίζες καταστρέφουν τον οργανισμό του σκύλου μας

 

Για πολλούς είναι άγνωστη λέξη… Άλλωστε οι επιστήμονες έχουν καταφέρει να δώσουν τέτοιους ορισμούς που δύσκολα γίνονται κατανοητοί από τους μη εξειδικευμένους ανθρώπους. Εδώ παρεμβαίνουν οι BARFistas δίνοντας απλοποιημένα όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε για την κακή επίδραση των ελευθέρων ριζών στο σκύλο.

«Οι ελεύθερες ρίζες (free radicals) είναι άτομα ή μόρια που έχουν ένα αζευγάρωτο ηλεκτρόνιο στην εξωτερική τους στοιβάδα.

Αυτό κάνει τις ελεύθερες ρίζες να κινητοποιούνται για να αρπάξουν το ηλεκτρόνιο που τους λείπει από οποιοδήποτε άλλο μόριο μπορούν».

Μην τρομάζετε αν δεν καταλαβαίνετε απλώς έτσι περιγράφεται επιστημονικά η δράση των ελεύθερων ριζών.

Ουσιαστικά με μία λέξη μπορούμε να πούμε ότι οι ελεύθερες ρίζες προκαλούν οξείδωση του οργανισμού.

Συνεχίζουν οι επιστήμονες: «Η κλοπή ηλεκτρονίων ονομάζεται οξείδωση κι όταν συμβαίνει μέσα στο σώμα μπορεί μερικές φορές να επιφέρει σοβαρές βλάβες στην υγεία». Ούτε λίγο ούτε πολύ, σήμερα οι ελεύθερες ρίζες ενοχοποιούνται για τη γήρανση, την καρδιοπάθεια, τον καρκίνο και άλλες χρόνιες ασθένειες. Αυτό συμβαίνει διότι οι ελεύθερες ρίζες δρουν ως καταστροφείς των λιπιδιών των κυτταρικών μεμβρανών. Ανοίγουν ετσι την πόρτα για την καταστροφή των κυττάρων ή την αλλοίωση του μορίου του DNA προκαλώντας καρκίνο.

Πότε αυξάνεται η παραγωγή ελευθέρων ριζών;

Εδώ οι επιστήμονες έχουν δώσει απαντήσεις που μας δείχνουν ένα δρόμο, το δρόμο της φυσικής διατροφής για το σκύλο μας.

Θα πρέπει να γνωρίζουμε ότι η πλειονότητα των ελευθέρων ριζών παράγεται από τον ίδιο τον οργανισμό μας, όταν:

-Υπάρχει υπερβολική έκθεση οργανισμού σε τοξικές ουσίες που δημιουργεί αυξημένη ανάγκη για αποτοξίνωση απ’ αυτές.

Εύκολα λοιπόν γίνεται κατανοητό ότι όταν τον ταΐζουμε με τις γεμάτες χημικά θρεπτικά στοιχεία και συντηρητικά εμπορικές τροφές (κροκέτες-ξηρά τροφή ή κονσέρβες), δημιουργούμε το περιβάλλον για να αυξηθούν οι ελεύθερες ρίζες στον οργανισμό του.

-Εντατικοποίηση της εργασίας του πεπτικού συστήματος, λόγω της βρώσης τροφών που είναι άχρηστες για το σκύλο.

Ποιος μπορεί να αμφισβητήσει ότι οι αμυλούχες τροφές και τα δημητριακά (ακόμη και το χαμηλού γλυκαιμικού δείκτη) είναι τροφές άχρηστες για τον σαρκοφάγο σκύλο μας;

-Υπάρχει αυξημένη παραγωγή στεροειδών λόγω, παραδείγματος χάριν, καταστάσεων στρες που βιώνει ο σκυλάκος μας.

Άραγε πιστεύει κανείς ότι όταν τρώμε junk foods δεν στρεσάρουμε τον οργανισμό μας;

-Έκθεση οργανισμού σε συντηρητικά τροφίμων και μολυσματικούς περιβαλλοντικούς παράγοντες (π.χ καπνός τσιγάρου, ρύποι που μολύνουν την ατμόσφαιρα).

Εδώ τι μπορούμε να πούμε για τις κροκέτες και τα συντηρητικά τους που τις κάνει να αντέχουν για μήνες ή και χρόνια εκτός ψυγείου!

-Κατά την έκθεση σε ακτινοβολία.

Ζούμε σε χώρα με τεράστια χρονικά διαστήματα αυξημένης ηλιοφάνειας.

-Κατά την αυτοοξείδωση διαφόρων χημικών ουσιών και βιομορίων (π.χ πολυακόρεστα λιπαρά οξέα). Γι’ αυτό χρειάζεται μέτρο και λελογισμένη χρήση των πολυακόρεστων λιπαρών οξέων. Δεν υποκύπτουμε τουτέστιν σε διαφημίσεις που μας πουλάνε super food σε σακουλάκι χωρίς να μας λένε πως πρέπει να το καταναλώνει ο σκύλο μας.

Οι BARFistas θεωρούν ότι μόνο η φυσική διατροφή σκύλου BARF μπορεί να δώσει τις απαντήσεις στις ελεύθερες ρίζες ενώ κάθε προϊόν που διαθέτουμε έχει μελετηθεί επαρκώς ώστε να μην προκαλεί υπεροξείδωση στο σκύλο σας.

BARFISTAS
Λυσία 2Β & Αγ. Παρασκευής
Τ.Κ. 121 32, ΠΕΡΙΣΤΕΡΙ
Tηλ.: 2130053595