Τελικά τα σκυλιά έχουν αχρωματοψία;
Αφού τα βλέπει ασπρόμαυρα τι του παίρνεις χρωματιστά παιχνίδια;
Ένας κοινότυπος μύθος που είναι τόσο διαδεδομένος όσο ο μύθος ότι δήθεν ένας σκύλος αν φάει ωμό κρέας θα αγριέψει, είναι ότι τα σκυλιά μας βλέπουν μόνο αποχρώσεις του μαύρου, του λευκού (άντε και του γκρι)…
Είναι όμως έτσι;
Καθίσταται σαφές πλέον από την επιστήμη ότι δεν υπάρχει τέτοια περίπτωση.
Ωστόσο αυτό που πρέπει να ξέρουμε είναι ότι ο σκύλος μας «βλέπει» διαφορετικά τη χρωματική παλέτα.
Αυτή η διαφορετικότητα όμως δεν σημαίνει ότι ο σκύλος μας αντιλαμβάνεται μόνο το φάσμα του γκρι.
Η πραγματικότητα είναι ότι ο αγαπημένος μας φίλος δυσκολεύεται (ή κατ’ άλλους δεν το έχει καθόλου) να ξεχωρίσει τα κόκκινα, τα πράσινα και τα πορτοκαλί.
Αυτό συμβαίνει διότι διακρίνει τα χρώματα μέσα από τις αποχρώσεις του κίτρινου και του μπλε.
Ο σκύλος τα βλέπει έγχρωμα έστω και περιορισμένα
Αυτό που καταδεικνύεται από τα παραπάνω είναι ότι ναι μεν ο σκύλος μας έχει περιορισμούς στο φάσμα των χρωμάτων σε σχέση με το άνθρωπο, αλλά και αυτός τα βλέπει έγχρωμα.
Αυτό συμβαίνει επειδή τα ανθρώπινα όντα έχουν τρεις διαφορετικούς τύπους χρωματικών υποδοχέων (οι κώνοι στον αμφιβληστροειδή) καθένας από τους οποίους είναι συντονισμένος σε ένα διαφορετικό φάσμα μηκών κύματος, ενώ τα σκυλιά έχουν μόνο δύο τύπους υποδοχέων χρώματος (και πολλά λιγότερα από αυτά αναλογικά).
Αυτό σημαίνει ότι οι σκύλοι μπορούν να εξακολουθούν να βλέπουν τα χρώματα, αλλά ο οπτικός τους κόσμος, μειώνεται σε κίτρινα, μπλε και αποχρώσεις του γκρι.
Επιπλέον, η μείωση του αριθμού των κώνων του αμφιβληστροειδή δεικνύει ότι τα χρώματα που τα σκυλιά βλέπουν δεν έχουν τόσο έντονη την απόχρωση.
Βλέπουν στο σκοτάδι τα σκυλιά μας;
Παρότι ο σκύλος μας αναπτύσσει το μέγιστο της όρασης του στο λυκόφως είναι τέτοια η κατασκευή του ματιού που του επιτρέπει να δει και στο σκοτάδι.
Συγκεκριμένα η κόρη στα μάτια τους είναι κατά πολύ μεγαλύτερη.
Από την άλλη ο αμφιβληστροειδής διαθέτει περισσότερα κύτταρα τα οποία τον βοηθούν να κάνει καλύτερη ανίχνευση τόσο στο φως όσο και στην κίνηση στο σκοτάδι ή σε δύσκολες συνθήκες φωτισμού.
Το ραντάρ του σκύλου βρίσκεται αλλού
Ωστόσο τα μεγάλο συγκριτικό πλεονέκτημα του σκύλου που κινείται στα σκοτεινά, εντοπίζεται σε όργανο που δεν σχετίζεται με τα μάτια!
Ναι, αν δεν το ξέρετε ο σκύλος μας έχει ραντάρ που κρύβεται στα μουστάκια του.
Ουσιαστικά πρόκειται για το όργανο που του δίνει καλύτερη αίσθηση του περιβάλλοντος στο οποίο κινείται, γι’ αυτό και δεν πρέπει ποτέ να κόβουμε τα μουστάκια των σκύλων μας.
Ουσιαστικά τους αποπροσανατολίζουμε.