X

Οδηγός επιβίωσης και επιλογής σκυλοτροφής

Οδηγός επιβίωσης και επιλογής σκυλοτροφής

 

Ζούμε στην εποχή της εικόνας και όλοι φροντίζουν να έχουν μία άρτια εικόνα. Πολλά δε κρύβονται κάτω από το χαλί ώστε να περάσουν απαρατήρητα…
Κάτι τέτοιο συμβαίνει και στις συσκευασίες των ζωοτροφών αφού όσα χρώματα και δυνατά επικοινωνιακά μηνύματα και αν αυτές περιέχουν, όσο και να υιοθετούν λεξιλόγιο άγνωστο στους πολλούς δεν μπορούν να κρύψουν τίποτε από το μάτι του ενημερωμένου καταναλωτή.

Η ενημέρωση και η γνώση που προκύπτει από αυτή είναι δύναμη και οι BARFistas (δεδομένου ότι δεν έχουν τίποτε να κρύψουν αφού διαθέτουν στην Ελλάδα τις κορυφαίες συνταγές της φυσικής διατροφής BARF) θέλουν τους καταναλωτές ενημερωμένους για να μπορούν να επιλέγουν το καλύτερο.
Αυτός ο μικρός συμβουλευτικός οδηγός μας αναλύει τι κρύβεται πίσω από τα συστατικά που εμπεριέχονται στις ζωοτροφές προκειμένου να γνωρίζουμε τη δίνουμε στα παιδιά μας και να μην πέφτουμε εύκολα θύματα κτηνιάτρων που λειτουργούν σαν έμποροι τροφής και καταστηματαρχών που τους ενδιαφέρει μόνο το κέρδος…


Ένα κατακλυσμός μηνυμάτων λοιπόν με όρους δυσνόητους αν και εύκολους στην αποτύπωση. Όμως η υποχρέωση αναγραφής των συστατικών μας δίνει την ευκαιρία να ξέρουμε ακριβώς τι αγοράζουμε. Καταρχάς θα πρέπει να σημειωθεί ότι με βάση την νομοθεσία τα προϊόντα τίθενται στον κατάλογο των συστατικών με πρώτο αυτό που διατηρεί τη μεγαλύτερη αναλογία σε μία τροφή.
Σας λέει τίποτε ο όρος “bone meal”;
Έχετε εντοπίσει τον όρο “Chicken meal” ή “meat meal”;
Πόσοι έχετε ακούσει τον όρο Beet Pulp;
Ποιος γνωρίζει τι είναι τα αρτικόλεξα ΒΗΑ και ΒΗΤ;
Πάμε λοιπόν να ξεκαθαρίσουμε τους όρους:
-Κρεατάλευρα. Η παγκόσμια βιομηχανία ζωοτροφών μετά το κάζο των τρελών αγελάδων από το οποίο στα μάτια του καταναλωτή ενοχοποιήθηκαν τα κρεατάλευρα βρήκε τον όρο “meal” προκειμένου να καλύψει τη δράση της.

Οταν λοιπόν διαβάζουμε τον όρο «meat meal» δεν πρέπει να καταλαβαίνουμε «γεύμα κρέατος» αλλά κρεατάλευρο.

Αντίστοιχα chicken meal σημαίνει αλεύρι από κοτόπουλα, blood meal σημαίνει αλεύρι από αίμα ζώου, και αντίστοιχα fish meal ψαράλευρο.

Το μυστικό που πολλές φορές δεν μπορεί να διαβαστεί βρίσκεται στην τέφρα αυτών των προϊόντων.

Το ποσοστό σε τέφρα, είναι το ξηρό υπόλειμμα το οποίο προκύπτει μετά από την απανθράκωση του δείγματος και την απομάκρυνση όλων των οργανικών ουσιών. Είναι δηλαδή το βάρος των ανόργανων συστατικών.

Εκεί λοιπόν παίζεται και το παιχνίδι της αισχοκέρδειας και δημιουργούνται τα προβλήματα στην υγεία των σκύλων μας.

Η τέφρα στην πράξη αντιπροσωπεύει όλα όσα δεν μπορεί να φάει ο σκύλος μας (οπλές νύχια φτερά κλπ). Ενας εύκολος τρόπος να διαπιστώσουμε την ποιότητα της σκυλοτροφής που αγοράζουμε (αν δεν αναγράφεται το ποσοστό της τέφρας) είναι να δούμε σε ποιο σημείο βρίσκεται το κάθε “meal’. Οσο πιο κοντά στο πρώτο συστατικό βρίσκονται τα κρεατάλευρα τόσο μεγαλώνει το ενδεχόμενο να δίνουμε στο σκύλο μας απόβλητα σφαγείων τα οποία είναι ακατάλληλα για ανθρώπινη κατανάλωση και επεξεργασμένα τμήματα ιστών από πτώματα ζώων που έχουν μετατραπεί σε κρεατάλευρα.

-Beet Pulp (“beet pulp, dried molasses” και “beet pulp, dried, plain”) the dried residue from sugar beets: Tο ξηρό υπόλειμμα από πούλπα σακχαρότευτλων που έχει εξαχθεί στο στάδιο της παρασκευής της ζάχαρης. Το ξηρό υπόλειμμα ζαχαρότευτλου είναι υποπροϊόν της ζαχαροποιίας, το οποίο ευθύνεται για την πρόκληση αλλεργιών και μολύνσεων στο σκύλο. Χρησιμοποιείται ως πρόσθετο φυτικών ινών.

-Brewer’s Rice: Υποπροϊόν της ζυθοποιίας, το οποίο λαµβάνεται µε αποξήρανση υπολειµµάτων ζυµωθέντων ή µη, σιτηρών και άλλων αµυλούχων προϊόντων. Ενδέχεται να περιέχει υπολείμματα λυκίσκου σε ένα ποσό μικρότερο του 3%.

– Menadione ή βιταμίνη Κ3: Συνθετική μορφή της βιταμίνης Κ. Δεν έχει εγκριθεί για μακροπρόθεσμη χρήση στις ζωοτροφές και συν τοις άλλοις συνδέεται με πολλά και σοβαρά ζητήματα υγείας, όπως εξασθένιση του ανοσοποιητικού, αλλεργικές αντιδράσεις και δερματικά προβλήματα.

-Μaize ή Corn (καλαμπόκι): Ενοχοποιείται για πρόκληση αλλεργιών στα σκυλιά και συν τοις άλλοις είναι ιδιαίτερα δύσπεπτο.

-Maize gluten meal: Υποπροϊόν της αµυλοβιοµηχανίας αραβοσίτου που λαµβάνεται µε τεχνική υγρής φάσης. Αποτελείται από πίτυρα και γλουτένη µε προσθήκη υπολειµµάτων από το κοσκίνισµα του αραβοσίτου, σε αναλογία που δεν υπερβαίνει το 15% κατά βάρος ή και υπολειµµάτων που προέρχονται από το νερό διαβροχής του αραβοσίτου, που χρησιµοποιείται για την παραγωγή αλκοόλης ή άλλων παραγώγων του αµύλου. Το υποπροϊόν δύναται να περιέχει υπολείµµατα από την εκχύλιση σπορέλαιου αραβοσίτου, τα οποία έχουν ληφθεί µε τεχνική υγρής φάσεως.

-Wheat (σιτάρι): Ενοχοποιείται για πρόκληση αλλεργιών στα σκυλιά.

-Animal fat: Ζωικό λίπος στο οποίο δεν καθορίζεται η πηγή. Δείγμα χαμηλής ποιότητας.

Καρκινογόνα συντηρητικά

Μπορεί να έχει η χρήση τους απαγορευτεί στα τρόφιμα ανθρώπινης κατανάλωσης καθότι έχει αποδειχθεί ότι είναι υπεύθυνα για καρκινογενέσεις στους ανθρώπους ωστόσο πολλές βιομηχανίες τα χρησιμοποίουν κυρίως για να συντηρήσουν το ζωικό λίπος. Αναφερόμαστε στο Ethoxyquin αλλά κα στα συντηρητικά ΒΗΑ και ΒΗΤ. Όταν τα διαβάσετε στον κατάλογο των συστατικών απλώς μην αγοράσετε τη συγκεκριμένη σκυλοτροφή. Θα οδηγήσει με μαθηματική ακρίβεια τον σκύλο σας στο θάνατο από καρκίνο…

 

 

 

Οι BARFistas γνωρίζουμε άριστα τι σημαίνει καλή δατροφή για τα παιδιά μας και προτείνουμε μόνο τη φυσική διατροφή BARF με μόνο συντηριτικό τη βαθιά κατάψυξη. 

BARFISTAS
Λυσία 2Β & Αγ. Παρασκευής
Τ.Κ. 121 32, ΠΕΡΙΣΤΕΡΙ
Tηλ.: 2130053595