X

Κάμπιες Πεύκων:Πως αντιμετωπίζουμε το πρόβλημα

Κάμπιες Πεύκων:Πως αντιμετωπίζουμε το πρόβλημα

 

Ένας κρυμμένος τρόμος για τους σκύλους μας κρύβεται την Άνοιξη και μέχρι τον Ιούλιο γύρω από τα πεύκα…

Ο λόγος για τις κάμπιες των πεύκων που μπορεί να προκαλέσουν μέχρι και θάνατο στον αγαπημένο μας φίλο.

Τώρα λοιπόν που ανοίγει ο καιρός και ξεχυνόμαστε στα πάρκα πρέπει να διατηρούμε τα μάτια μας 14 προκειμένου να τον προφυλάξουμε από τις βίαιες αλλεργικές αντιδράσεις που κρύβει η κάμπια των πεύκων.

Συμπτώματα

Αν λοιπόν:

-δούμε ξαφνικό πρόβλημα στο σκύλο μας γύρω από το στόμα, τα μάτια και τη γλώσσα

-διαπιστώσουμε πρήξιμο των χειλιών, του ρύγχους και του προσώπου
-παρατηρήσουμε άφθονη έκκριση σάλιου

-εντοπίσουμε έντονο κνησμό αλλά και επίμονο τρίψιμο της μουσούδας στο έδαφος.

ΤΟΤΕ ΟΦΕΙΛΟΥΜΕ ΝΑ ΤΡΕΛΑΘΟΥΜΕ


Όμως τα πράγμα δεν μένει εκεί αν το δηλητήριο της κάμπιας έχει έρθει σε επαφή με τη γλώσσα τότε θα παρατηρήσουμε πολύ έντονη φλεγμονή που μπορεί να καταλήξει σε γάγγραινα (είναι τόσο δραστικό το δηλητήριο που οι περιοχές που θα ακουμπήσει μπορεί να ξηρανθούν τάχιστα και να νεκρώσουν απότομα.

Τέλος παρότι δεν είναι δεδομένο πολλά ζώα παθαίνουν παρουσιάσουν οξεία συμπτώματα εμετού και κατάποσης σάλιων ενώ βλέπουμε σε δευτερόλεπτα να πληγιάζουν σοβαρή φλεγμονή των οφθαλμών κατά μάτια και η γύρωθεν περιοχή.

Ο μηχανισμός του δηλητηρίου

Το μεγάλο όπλο της κάμπιας των πεύκων προκειμένου να αποφύγει τα αρπακτικά που απειλούσαν την επιβίωση της ονομάζεται ισταμίνη και βρίσκεται στις τρίχες της πλάτης τους (μέσω αυτών χτίζουν και τα κουκούλια πάνω στο πεύκο) .

Συγκεκριμένα παράγει τη συγκεκριμένη ουσία που είναι ένα οξύ αλλεργιογόνο το οποίο προκαλεί αλυσιδωτές αλλεργικές αντιδράσεις.

Παρότι αποτελεί μεγάλο πρόβλημα και η επαφή μέσω του αέρα εκεί που κινδυνεύουμε να χάσουμε το σκυλί μας είναι αν έρθει σε άμεση επαφή με την κάμπια (το κουκούλι βρίσκεται ψηλά).

Αυτές οι κάμπιες συνηθίζουν την Άνοιξη να κατεβαίνουν από το δέντρο και να σχηματίζουν μεγάλες σειρές.

Εκεί ο καλός μας φίλος της βρίσκει και βέβαια θεωρεί εξαιρετικά διασκεδαστικό να τις περιεργαστεί και να τις ακουμπήσει…

Εκεί λοιπόν απελευθερώνεται η τρίχα που κυριολεκτικά χώνεται στο σκύλο μας και εκεί μέσα σκάει απελευθερώνοντας την ισταμίνη.

Από εκεί και πέρα το πράγμα αποκτά δραματικές συνέπειες αν δεν τα αντιμετωπίσουμε άμεσα.

Θεραπεία-Τι κάνουμε πριν πάμε στον κτηνίατρο

Η λύση βρίσκεται στην κορτιζόνη (ώστε να επιβραδυνθεί η εξάπλωση της μόλυνσης ) και στην αντιβίωση.

Αυτό βέβαια σημαίνει άμεση εξεύρεση κτηνιάτρου (που είναι ο μόνος κατάλληλος να διαπιστώσει το πρόβλημα και να καθορίσει τη δοσολογία της φαρμακευτικής αγωγής.

Ωστόσο και αφού ο κτηνίατρος δεν βρίσκεται ποτέ δίπλα μας οι πρώτες ενέργειες που πρέπει να κάνουμε είναι να ρίξουμε άφθονο νερό (και υπό πίεση) ώστε να αφαιρεθούν οι τοξικές, αλλεργιογόνες και γεμάτες ισταμίνη τρίχες.

Προσοχή αποφεύγουμε να τρίψουμε την περιοχή καθώς με αυτόν τον τρόπο ουσιαστκά απελευθερώνουμε περισσότερο δηλητήριο.

 

 

BARFISTAS
Λυσία 2Β & Αγ. Παρασκευής
Τ.Κ. 121 32, ΠΕΡΙΣΤΕΡΙ
Tηλ.: 2130053595