Σιελική αμυλάση γιατί τη στερείται ο σκύλος μας…

Μπορεί ένας σκύλος να διασπάσει τα άμυλα που τον διατρέφουμε;

Η απάντηση στο ερώτημα είναι καταφατική μεν αλλά θα πρέπει να γνωρίζετε ότι με αυτόν τον τρόπο επιβαρύνουμε ένα δομικής σημασίας για την υγεία του σκύλου μας σύστημα, το πεπτικό σύστημα!
sielikiamilasi

Καθίσταται προφανές αν και σκοπίμως και για προφανείς εμπορικούς λόγους που σχετίζονται με την προσπάθεια αλλαγής της διατροφικής συμπεριφοράς των σκύλων μας, ότι ο σκύλος εξελίχθηκε απευθείας από τον λύκο των δασών (Timber Wolf) περίπου πριν 15.000 χρόνια.

Ολες οι έρευνες καταδεικνύουν ότι ακόμα και σήμερα ο σκύλος μοιράζεται πάνω από 99% του DNA του με τον λύκο.

Τι ξέρουμε για τον λύκο;

Πολύ απλά ότι πρόκειται για σαρκοφάγο ζώο.

Ετσι συμβαίνει και με το σκύλο μας αφού έχει κληρονομήσει όλα τα χαρακτηριστικά ενός σαρκοφάγου ζώου με κυρίαρχα χαρακτηριστκά γνωρίσματα τα δόντια του και το πεπτικό του σύστημα.

Σιελική αμυλάση

Όμως αυτό που σαφώς τα διαφοροποιεί από τα παμφάγα και τα φυτοφάγα όντα που κατοικούν στον πλανήτη ΓΗ είναι η σιελική αμυλάση…

Πρόκειται για το «πυρηνικό όπλο» των όντων που καταναλώνουν δημητριακά και υδατάνθρακες ώστε να μπορούν να χρησιμοποιήσουν τα θρεπτικά συστατικά των αμυλούχων τροφών.

Είναι ένα σημαντικό ένζυμο απολύτως απαραίτητο για τη διάσπαση των υδατανθράκων πριν αυτοί εισέλθουν στο στομάχι.

Όπως εύκολα γίνεται κατανοητό από την ίδια την ονομασία του ενζύμου, αυτό παράγεται στο σάλιο του παμφάγου ή του φυτοφάγου ζώου. ΝΑΙ το έχει ο άνθρωπος αλλά και ζώα όπως οι αγελάδες αλλά το στερείται παντελώς ο σκύλος μας…
selikiamilasi1

Πως πέμπει τους υδατάνθρακες

Ο σκύλος μας λοιπόν όταν του χορηγούμε υδατάνθρακες βραδείας καύσης θα αναγκαστεί να τους πέμψει.

Πως όμως γίνεται αυτή η διαδικασία;

Το συγκεκριμένο ένζυμο παράγεται εντός του πεπτικού συστήματος.

Εδώ λοιπόν αρχίζει το πρόβλημα, καθότι ο σκύλος μας ή καλύτερα το πεπτικό του σύστημα εξαναναγκάζεται συνεχώς να παράγει πεπτικά ένζυμα.

Ουσιαστικά παίρνει ζωτική για άλλα όργανα ενέργεια και παραγωγή ενζύμων προκειμένου να χωνέψει κάτι άχρηστο για τον οργανισμό του, τους υδατάνθρακες.

Ετσι στερεί αυτή την ενεργεια παραγωγής ενζύμων από άλλες εσωτερικές διαδικασίες που βοηθούν (μέσω της παραγωγής ενζύμων) στο να αποβάλλουν τις τοξίνες, βοηθώντας στη λειτουργία της καρδιάς, του εγκεφάλου, των νεφρών, των πνευμόνων.
Αυτή η διαδικασία της υπερλειτουργίας συγκεκριμένων οργάνων (όπως το πάγκρεας και το λεπτό έντερο) δεν είναι ανεξάντλητη αφού όσο γερνά ο σκύλος μας η δυνατότητα παραγωγής ενζύμων μειώνεται σταδιακά.
Κάπως έτσι και λόγω της μεγάλης εξάπλωσης της ξηράς τροφής (που περιέχει στην πλειονότητα των προσφερόμενων κροκετών, μεγάλες ποσότητες υδατανθράκων) έχουμε στασιμότητα αν όχι πισωγύρισμα στο προσδόκιμο ζωής των σκύλων μας.
sielikiamilasi2

Αν σας απασχολεί η υγεία και η ποιότητα ζωής του σκύλου σας, κάντε του το καλύτερο δώρο που μπορείτε να του κάνετε, απαλλάξτε τον από την διατροφή με δημητριακά/αμυλώδη. Χορηγήστε του τη μόνη φυσική διατροφή για το σκύλο μας, την Biologically Appropriate Raw Food (BARF)