Γιατί δεν αυξάνει ο μέσος όρος ζωής των σκύλων μας;

Γιατί δεν αυξάνει ο μέσος όρος ζωής των σκύλων μας;

 

Άραγε γιατί τα σκυλιά δεν ακολουθούν την αύξηση του ανθρώπινου προσδόκιμου ζωής;

Γιατί, εφόσον εξελίσσεται η ιατροφαρμακευτική τους περίθαλψη, δεν αυξάνει ο μέσος όρος ζωής τους;
Γιατί δεν αυξάνει ο μέσος όρος ζωής των σκύλων μας;

Στα 36 έτη ανέρχονταν η μέση διάρκεια ζωής των Ελλήνων τον 19ο αιώνα! Σε διάστημα μόλις 35 χρόνων, το προσδόκιμο επιβίωσης παρατάθηκε κατά είκοσι χρόνια. Ειδικότερα, μέσα σε περίπου μία 35ετία, το προσδόκιμο επιβίωσης παρατάθηκε, με την εξής κλιμάκωση:

-τη χρονική περίοδο 1920-1924                                 45 έτη

-τη χρονική περίοδο 1955-1959,                                65 έτη

Πλέον, το έτος 2017, το προσδόκιμο ζωής ξεπερνά τα 80 έτη…

Τι συνέβη και αυξήθηκε έτσι το προσδόκιμο ζωής των ανθρώπων στην Ελλάδα;

Οι συνθήκες στέγασης και τα άλματα που πραγματοποιήθηκαν στην ιατροφαρμακευτική περίθαλψη θα απαντήσουν οι ειδικοί! Μα και ο σκύλος είχε ακριβώς τις ίδιες συνθήκες  με εμάς. Τότε; Γιατί δεν παρατάθηκε το προσδόκιμο ζωής του όπως του ανθρώπου;

Το ένοχο μυστικό στη διατροφή

«Είμαστε ότι τρώμε» έλεγε κάποτε ο πατέρας της Ιατρικής, Ιπποκράτης. Στο σύγχρονο κόσμο τα σκυλιά μας δεν τρώνε αυτά που θέλουν αλλά αυτά που τους δίνουμε…

Πάμε λοιπόν να εισαχθούμε στον τρομακτικό κόσμο της τελικής γλυκοποίησης και της «Αντίδρασης Maillard».

Σας μπερδέψαμε; Το ίδιο κάνουν και όσοι παράγουν σκυλοκροκέτες…

Είναι δεδομένο ότι η μεταποιημένη τροφή για ζώα συντροφιάς περιέχει υψηλά επίπεδα προϊόντων Advanced Glycation (AGE’s) ή προϊόντα τελικής γλυκοποίησης!!

Πως συμβαίνει αυτό στη μεταποίηση των συστατικών σε κροκέτα;.

Όταν λοιπόν τα λίπη, οι πρωτεΐνες και οι υδατάνθρακες θερμαίνονται και συμπιέζονται κατά τη διάρκεια της επεξεργασίας ώστε να παρασκευαστεί η σκυλοκροκέτα, λαμβάνει χώρα μια αντίδραση. Αυτή η αντίδραση είναι  γνωστή ως “αντίδραση Maillard”.

Πρόκειται για ένα φαινόμενο, το οποίο  προκαλείται από τη θερμοκρασία (ξεκινά από περίπου 140 έως 165 Κελσίου). Στις περιπτώσεις δε της παρασκευής σκυλοκροκέτας εχουμε χειρότερα αποτελέσματα. Η διαδικασία μεταποίησης ξεπερνά τους 200 βαθμούς Κελσίου (μπορεί να φτάσει και τους 800 ανάλογα το χρόνο έκθεσης). Μέσω λοιπόν της συγκεκριμένης αντίδρασης παράγονται τα τελικά προϊόντα  γλυκοποίησης  (Advanced Glycation ή AGE’s.

 

συνεπιες διατροφής σκύλου
Συνέπειες

Ουσιαστικά, τα προηγμένα προϊόντα τελικής γλυκοποίησης ( AGE ) είναι πρωτεΐνες ή λιπίδια που γλυκοποιούνται ως αποτέλεσμα της έκθεσης τους σε σάκχαρα και μέσω της πολύ υψηλής θερμικής επεξεργασίας. Σύμφωνα με τις μελέτες η AGE αυξάνει το οξειδωτικό στρες και τη φλεγμονή στο σώμα, οδηγώντας σε χρόνιες παθήσεις όπως οι καρδιαγγειακές παθήσεις και ο διαβήτης. Συγκεκριμένα έχει βρεθεί ότι μπορούν να αποτελέσουν παράγοντα γήρανσης και ανάπτυξης ή επιδείνωσης πολλών εκφυλιστικών ασθενειών , όπως ο διαβήτης, η αθηροσκλήρωση, η χρόνια νεφρική νόσος κ.λπ..