Εμείς το γνωρίζουμε και το βλέπουμε στα σκυλιά μας… Πήγαμε κόντρα στο ρεύμα και αποφασίσαμε να τα ταΐσουμε με πραγματικό φαγητό, τη φυσική διατροφή BARF… Ο κτηνιατρικός κόσμος αντέδρασε… Ένας καθηγητής κτηνιατρικής, ο Dr Mark Elliott αποκαλύπτει το βρώμικο παιχνίδι σε βάρος της υγείας των σκύλων μας…

Πρόκειται για τον Dr Mark Elliott BVSc VetMFHom MRCVS MLIHM PCH DSH RSHom, έναν εξέχοντα καθηγητή κτηνιατρικής της Μεγάλης Βρετανίας… Έχοντας εμπειρία άνω των 25 ετών στα βρετανικά πανεπιστήμια, αποκαλύπτει την παγίδα στην οποία έπεσαν οι φοιτητές κτηνιατρικής με τις επιχορηγήσεις από τις πολυεθνικές των σκυλοτροφών και τις δυσμενείς συνέπειες που είχε το κυνήγι του κέρδους στην υγεία των σκύλων…

Κερδοσκοπία εις βάρος των σκύλων

Ούτε λίγο ούτε πολύ κατακεραυνώνει τις πρακτικές των κτηνιάτρων, να στρεβλώνουν την πραγματικότητα ώστε να αποκομίσουν μεγαλύτερα κέρδη από την κακή υγεία των σκύλων και φέρνει στην κορυφή των επιλογών σίτισης των σκύλων, το μόνο βιολογικά κατάλληλο τρόπο διατροφής, την BARF…

Μάλιστα, όλο το άρθρο του διαπνέεται από την πεποίθηση του ειδικού πως το φαγητό, πρέπει να είναι πραγματικά το φάρμακο και η υγεία μας ορίζεται από αυτά που βάζουμε στο σώμα μας.

Η καταγραφή των απόψεων του

Εμείς σταχυολογούμε από το άρθρο του τα σημαντικότερα κομμάτια και σας τα παραθέτουμε σε ελεύθερη μετάφραση στα ελληνικά… Στο τέλος του δικού μας άρθρου μπορείτε να βρείτε το link για να διαβάσετε επακριβώς τι έγραψε ο διακεκριμένος αυτός επιστήμονας της κτηνιατρικής επιστήμης…


Αναλυτικότερα…

  1. Για τον τρόπο λειτουργίας των κτηνιατρικών σχολών έγραψε:

                (α)          «Ως φοιτητής κάποιος, ήταν ευγνώμων για μικρά πράγματα που τον βοηθούσαν να ανταπεξέλθει στην πίεση του πανεπιστημίου. Δώρα όπως τα βιβλία που γράφτηκαν από εταιρείες Pet Food, γίνονταν αντικείμενο ευγνωμοσύνης  χωρίς καμία σκέψη για το υποσυνείδητο μάρκετινγκ που μεταδόθηκε στον νεαρό και κουρασμένο εγκέφαλο.

                (β)          Αυτές τις μέρες, όπως θα καταθέσει η νέα βοηθός μου Βίκυ, έχει προχωρήσει το συγκεκριμένο ζήτημα έτσι ώστε οι κύριες διατροφικές διαλέξεις των ζώων να δίνονται από εκπροσώπους μεγάλων εταιρειών τροφίμων για κατοικίδια ζώα.

                (γ)          Τα Πανεπιστήμια και οι Κτηνιατρικές Οργανώσεις συχνά χρηματοδοτούνται από μεγάλους κατασκευαστές, το μάρκετινγκ τους είναι εξαιρετικό και τα κέρδη τους τεράστια.

  1. Για τα δώρα στους κτηνιάτρους που λειτουργούν ως υποσυνείδητο μάρκετινγκ έγραψε:

                (α)          Συγκεκριμένα έμαθα να αμφισβητώ την πληθώρα των επαναλήψεων των επιχειρήσεων, τις πληροφορίες τους και την έρευνα που χρηματοδοτούσε η Big-Pharma και να δούμε τι δεν είχαμε πει ως πιθανές επιλογές για τους ασθενείς μου.

                (β)          Είναι καταπληκτικό να αντιλαμβάνεσαι (ή ίσως δεν είναι πραγματικά εκπληκτικό) ότι τα κύπελλα σε ένα γραφείο ή τα σημειώματα με τα λογότυπα των εταιρειών μετά την τοποθέτηση με τα επώνυμα προϊόντα που εμφανίζονται σε αυτά μπορούν να αυξήσουν τη συνταγογράφηση αυτών των προϊόντων πολλές φορές, χωρίς να το συνειδητοποιήσει ο πολυάσχολος κλινικός-κτηνίατρος!

  1.            Για τον κύκλο του ετήσιου τζίρου των κτηνιάτρων έγραψε:

                (α)          «Ξεκίνησα τη νέα μου πρακτική να ασκώ με τρόπο που δεν βασιζόταν στους 3 πυλώνες του κέρδους για την συμβατική πρακτική – δηλαδή τον ετήσιο επανεμβολιασμό, τη στείρωση και την πώληση των επεξεργασμένων τροφίμων – όλα τα πράγματα που έζησα και την αυξανόμενη, αν και σε μεγάλο βαθμό ανέκδοτη, βάση δεδομένων, είχε συχνά εντοπιστεί ότι έχει πιθανότητες να έχει αρνητικά οφέλη για την υγεία»

                (β)          «Ένας από τους πρώτους πρωτοπόρους του BARF, πριν από περίπου 25 χρόνια, μου έδειξε ένα γράφημα από τον αριθμό των κτηνιάτρων του Ηνωμένου Βασιλείου. Το γράφημά του έδειξε δύο κορυφές ανάπτυξης του εισοδήματος των κτηνιάτρων που περιθάλπουν μικρά ζώα με τα σκυλιά στην πραγματικότητα να μειώνονται σταδιακά σε αριθμό (τα σκυλιά είναι η κύρια ροή εισοδήματος). Αυτές οι κορυφές αντιστοιχούσαν στην αρχή της επανεμβολιασμού των ζώων κάθε χρόνο και στο πως ήταν τα σκυλιά πριν από την εμφάνιση της βιομηχανίας τροφίμων για ζώα συντροφιάς. Το επιχείρημά του ήταν ότι τα σκυλιά έχαιραν περισσότερο υγιεινή ζωή όταν έτρωγαν απορρίμματα και υπολείμματα!!!!

  1. Για τηνBARF έγραψε:

                (α)          Η επανάσταση του BARF βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη, η οποία μπορεί να φανεί από τις όλο και πιο δυνατές διαμαρτυρίες των δυσφημιστών της.

                (β)          Αντίθετα, υπάρχει μια αυξανόμενη επιθυμία για ένα διαφορετικό τρόπο, αλλά ένα που δεν έχει επαρκείς πόρους και τα οφέλη μιας φυσικής διατροφής δεν έχουν αντιμετωπιστεί σωστά πειραματικά. Είναι μάλλον απίθανο ότι θα υπάρξουν, δεδομένου ότι υπάρχει μικρό κέρδος, και τίποτα δεν μπορεί να κατοχυρωθεί με δίπλωμα ευρεσιτεχνίας, από φυσικά και προϊόντα που στηρίζονται σε πρώτες ύλες και όχι σε επεξεργασία. Στον σημερινό κόσμο που βασίζεται σε τεκμήρια, υποστηρίζεται ότι τα στοιχεία είναι ο βασιλιάς, αλλά η μόνη ιδέα που σπάνια αντιμετωπίζεται ποτέ σε αυτή τη συζήτηση είναι εκείνη του τι αντιλαμβάνονται πραγματικά ο πελάτης και ο κλινικός ιατρός σε πραγματικές καταστάσεις .

Μάλιστα συμβουλεύει τους κτηνιατρους να αποκτήσουν μια υγιή σχέση με τους ιδιοκτήτες σκύλων… «Αν είστε αληθινός σε όλα όσα έχετε μάθει και κάνετε μια τίμια δουλειά, χωρίς να υπονομεύετε τις πεποιθήσεις σας για το κέρδος, τότε θα κερδίζετε πάντα μια λογική ζωή, αλλά το πιο σημαντικό αυτή η ζωή θα έχει την ευλογία των ασθενών σας (πελάτες)»

Εδώ μπορείτε να βρείτε το link για να διαβάσετε όλο το άρθρο του Dr Mark Elliott στα αγγλικά: https://www.wolftucker.co.uk/blog/talking-pet-food-from-a-vets-point-of-view