Όλο και αυξάνονται τα κρούσματα ουρολιθίασης σε σκύλους και γάτες… Ήδη οι γάτες στις ΗΠΑ σε ποσοστό περίπου 7% ασθενούν όταν για τους σκύλους το ποσοστό κυμαίνεται στο 3%. Ωστόσο λύση υπάρχει και ονομάζεται φυσική διατροφή BARF, η οποία αποτρέπει την ουρολιθίαση…

Διαβάστε περισσότερα

Το μεγάλο πρόβλημα είναι ότι αυτά τα ποσοστά βαίνουν αυξανόμενα… Το ερώτημα δε που τίθεται είναι γιατί ασθενούν περισσότερο οι γάτες. Η απάντηση κρύβεται στις διαφορές που έχουν σε σχέση με τους σκύλους… Αναλυτικότερα η γάτα, πάντα μιλώντας για πραγματικό φαγητό και όχι κροκέτες, είναι περισσότερο σαρκοφάγο σε σχέση με το σκύλο (η αναλογία είναι 90% ζωικά και 10% λαχανικά, όταν στο σκύλο μπορεί να φτάσει στο 70% και 30%). Όταν λοιπόν τις τροφοδοτείς με την εύκολη λύση της κροκέτας τότε το αποτέλεσμα μπορεί να είναι η ασθένειες στις οποίες βέβαια συγκαταλέγεται και η ουρολιθίαση.

Τι είναι η ουρολιθίαση;

Η ουρολιθίαση είναι ένας γενικός όρος που περιγράφει μια κοινή διαταραχή της κατώτερης ουροφόρου οδού σε σκύλους και γάτες. Αναφέρεται σε πέτρες που αναπτύσσονται στο νεφρό, στο ουρητήρα, στην ουροδόχο κύστη ή στην ουρήθρα και είναι συνήθως μια ασθένεια που εντοπίζεται κυρίως  σε ενήλικα ζώα. Υπάρχει επίσης μια σχέση μεταξύ του φύλου και του ορυκτού επιπολασμού. Οι κρύσταλλοι Struvite είναι συνηθέστεροι στα θηλυκά, ενώ οι πέτρες που περιέχουν οξαλικό εμφανίζονται συχνότερα στα αρσενικά. Θεωρείται ότι τα χαμηλά επίπεδα δραστηριότητας και η τάση προς την παχυσαρκία, μπορεί να είναι σημαντικοί παράγοντες.

Η λύση βρίσκεται στο πραγματικό φαγητό

Η  φυσική διατροφή BARF καλύπτει τις διατροφικές απαιτήσεις για διαχείριση αυτής της κατάστασης. Η διατήρηση μιας δίαιτας που έχει ιδιότητες οξίνισης ούρων, κατάλληλα επίπεδα μαγνησίου, υψηλή πεπτικότητα, θερμιδική πυκνότητα και υψηλή περιεκτικότητα σε νερό φαίνεται να μειώνει τον σχηματισμό λίθων.

Η φυσική διατροφή BARF έχει ως αποτέλεσμα την αύξηση της καθαρής έκλυσης οξέος και τη μείωση του pH των ούρων. Αυτό το φαινόμενο οξίνισης ούρων οφείλεται κατά κύριο λόγο στο υψηλό επίπεδο αμινοξέων που περιέχουν θείο στο κρέας. Επιπλέον, μια δίαιτα που περιέχει υψηλό ποσοστό κρέατος είναι χαμηλότερη σε άλατα καλίου από μια δίαιτα που περιέχει υψηλά επίπεδα κόκκων δημητριακών (όλες οι κροκέτες περιέχουν άμυλα).

Μπορεί να θεωρηθεί ότι η συμπερίληψη υψηλών επιπέδων κόκκων δημητριακών και χαμηλών επιπέδων κρέατος σε ορισμένες εμπορικές τροφές για κατοικίδια ζώα μπορεί να συμβάλλει στην ανάπτυξη της ουρολιθίας του struvite. (Οι κρύσταλλοι Struvite είναι διαλυτοί σε ρΗ κάτω από 6,6 και σχηματίζονται σε ρΗ 7,0 και άνω). Απαιτούνται αλκαλικά ούρα για τον αρχικό σχηματισμό κρύσταλλων στρουβίτη.

Η υγρασία αποτρέπει το σχηματισμό πέτρας

Μια εξίσου σημαντική πτυχή στη μείωση του σχηματισμού των λίθων είναι η αύξηση της περιεκτικότητας σε νερό. Η διατροφή με ξηρά τροφή που έχει χαμηλή περιεκτικότητα σε νερό (συνήθως κάτω του 10%) τείνει να προκαλέσουν μείωση της ολικής κυκλοφορίας του υγρού και του όγκου των ούρων με αποτέλεσμα την αυξημένη συγκέντρωση ούρων. Είναι δύο παράγοντες οι οποίοι έχει κλινικώς αποδειχθεί ότι συμβάλλουν στη δημιουργία του struvite. Η αξία της φυσικής διατροφής BARF η οποία έχει βάση το κρέας που περιέχει 70% υγρασία, είναι προφανής και αδιαμφισβήτη.

Σε κάθε περίπτωση θα πρέπει να γνωρίζετε ότι η ουρολιθίαση είναι μια περίπλοκη κατάσταση με πολλούς διαφορετικούς παράγοντες που απαιτούν ανάλυση και θεραπεία από τον κτηνίατρό σας (αρκεί να μην πάσχει από άγνοια ή θελημένη διαστρέβλωση της πραγματικότητας σχετικά με τη φυσική διατροφή BARF). Όπως πάντα, συνιστούμε να συμβουλευτείτε τον κτηνίατρό σας πριν κάνετε οποιεσδήποτε αλλαγές στη διατροφή του κατοικίδιου ζώου σας που πάσχει από κάποια ασθένεια.