Στην ξηρά τροφή οφείλεται η πέτρα στο δόντια των σκύλων μας

Ένα είναι βέβαιο… Όταν εισήλθαν οι κροκέτες στη διατροφή τους άρχισαν να έχουν προβλήματα με τα δόντια και τα ούλα τους…  Ποιος δεν έχει δει τα γεμάτα πέτρα δόντια του σκύλου του; Πόσοι όμως γνωρίζουν ότι αυτό οφείλεται στην ξηρά τροφή;


Σύμφωνα με τον Δρ. Brooke Niemiec του αμερικανικού κτηνιατρικού οδοντιατρικού πανεπιστημίου, η οδοντιατρική νόσος είναι το νούμερο ένα ιατρικό πρόβλημα ανάμεσα στα κατοικίδια ζώα σήμερα! Στην πραγματικότητα, πάνω από το 70% των σκύλων και των γατών θα υποστούν περιοδοντική νόσο από την ηλικία των δύο ετών, σύμφωνα με τον ίδιο επιστήμονα. Στη Μεγάλη Βρετανία δε, ένας στους τέσσερις σκύλους, ηλικίας κάτω των τριών ετών, πάσχει από περιοδοντική νόσο.

Από την άλλη, πολλές μελέτες σε λύκους έχουν δείξει ότι ο φυσικός πρόγονος ενός σκύλου, διατηρεί τα δόντια του πολύ περισσότερο από τα εξημερωμένα σκυλιά. Μάλιστα τα οδοντικά τους ζητήματα προκύπτουν από τη φθορά προϊόντος του χρόνου και όχι από την περιοδοντική νόσο.

Κυρίαρχη η διατροφή στην οδοντική υγεία

Γιατί όμως προκύπτει αυτό στα κατοικίδια που καταναλώνουν ξηρά τροφή και δη κροκέτες; Αυτό που πρέπει να κατανοήσουμε είναι ότι όσο η διατροφή ενός σκυλιού μοιάζει με αυτό που έτρωγαν οι άγριοι ομόλογοι του στο φυσικό περιβάλλον – το ωμό κρέας, τα όργανα και τα οστά – τόσο καλύτερα είναι τα δόντια του.

Το πρόβλημα της κροκέτας

Αυτό που πρέπει να γνωρίζουμε ότι τα υψηλά επίπεδα σακχάρων και απλών υδατανθράκων παρέχουν στα στοματικά βακτήρια που ευθύνονται για την περιοδοντική νόσο τροφή, για να αναπτυχθούν τάχιστα… Είναι σαφές ότι όσο περισσότερη ποσότητα αμύλου (και άρα αύξηση του γλυκαιμικού δείκτη) περιέχουν οι κροκέτες τόσο μεγεθύνονται οι πιθανότητες οι σκύλοι μας να υποφέρουν από περιοδοντική νόσος.

Ωστόσο, αυτό που πρέπει να ξέρουμε επιπροσθέτως, είναι ότι οι γλώσσες των σκύλων, σε αντίθεση με αυτές των ανθρώπων, δεν μπορούν να κινηθούν πλευρικά. Περνούν μόνο προς τα πάνω και προς τα κάτω. Έτσι δεν είναι σε θέση να διώξουν υπολείμματα τροφής (ειδικά της αμυλώδους) που μπορεί να έχουν παγιδευτεί μεταξύ των ούλων και των δοντιών τους.

Η έλλειψη αμυλάσης

Σε όλα αυτό το πρόβλημα έρχεται να προστεθεί και η έλλειψη της αμυλάσης. Οι σκύλοι αλλά και οι γάτες είναι σαρκοφάγα ζώα. Έτσι το σάλιο τους δεν περιέχει αμυλάση, την ουσία μέσω των οποίας διασπάται το άμυλο στο στόμα ενός παμφάγου όντος όπως ο άνθρωπος.

Καθώς λοιπόν το άμυλο παραμένει στο στόμα και δεν μπορεί να διασπαστεί αλλά ούτε και να απομακρυνθεί μέσω της γλώσσας, μετατρέπεται σε μια άκρως επικίνδυνη τροφή για τα βακτήρια… Ο μόνος ίσως τρόπος, εφόσον κάποιος επιμένει στη διατροφή με κροκέτες είναι το καθημερινό βούρτσισμα και καθάρισμα των δοντιών των σκύλων μας. Ποιος το κάνει άραγε αυτό;