Όταν ξεχειλίζει η παραπληροφόρηση για το τοξόπλασμα…

Όταν ξεχειλίζει η παραπληροφόρηση για το τοξόπλασμα…

Έχουμε τρομοκρατηθεί ότι μπορεί ο σκύλος μας να μολυνθεί από τοξόπλασμα;

Έτσι μας είπε ο κτηνίατρος… Τι να κάνουμε;

Ο σκύλος, τώρα, με τη φυσική διατροφή BARF είναι υγιέστερος.

Από την άλλη όμως δεν θέλουμε να το διακινδυνεύσουμε. Ο διάλογος πραγματικός και για εμάς δυστυχώς οικείος! Μπορεί ο σκύλος να μολυνθεί με τοξόπλασμα όταν τρώει ωμές τροφές;

Βεβαίως είναι η απάντηση αλλά μόνο στην περίπτωση που δεν έχουν αυτές καταψυχθεί σωστά για 3 ημέρες!

τοξόπλασμα και την BARF
Δεν είναι η πρώτη φορά που αντιμετωπίζουμε τέτοιες αντιεπιστημονικές θεωρήσεις…

Σε μία απεγνωσμένη προσπάθεια να ανακόψουν την ραγδαία πορεία της BARF που οδηγεί τελικά σε υγιή σκυλιά, κάποιοι δεν ορρωδούν προ ουδενός.

Στην πρώτη γραμμή προτίμησης η τρομολαγνεία. Ο σκύλος κινδυνεύει και μαζί του και εμείς… Για όλα φταίει η BARF. Είναι πολύ καλύτερη η ξηρά τροφή (όχι δεν λένε ότι είναι γεμάτη χημικές βιταμίνες, άμυλο και συντηρητικά).

Τι είναι όμως το τοξόπλασμα

Καταρχάς να διευκρινίζουμε ότι πρόκειται για μικροοργανισμό (παράσιτο της οικογένειας των πρωτόζωων).

Το παράσιτο αυτό προκαλεί την τοξοπλασμάτωση. Ωστόσο για να υπάρχει το τοξόπλασμα (ως παράσιτο), θα πρέπει να υπάρχει και ο αντίστοιχος ξενιστής (ο οργανισμός δηλαδή που αυτό ζει, τρέφεται και επωάζεται)…

Αυτός απαντάται στα θηλαστικά, συμπεριλαμβανομένου του ανθρώπου.

Άρα και ο σκύλος μπορεί να αποτελέσει τον ξενιστή (συγκαταλέγεται στην κατηγορία του ενδιάμεσου ξενιστή όπως και ο άνθρωπος) για το τοξόπλασμα. Εδώ πρέπει να διευκρινίσουμε ότι από τα θηλαστικά μόνο τα αιλουροειδή (της γάτας συμπεριλαμβανομένης) είναι οι τελικοί ξενιστές (δηλαδή εκεί που τελικά επωάζεται το παράσιτο και δημιουργεί το πρόβλημα). Τα υπόλοιπα είδη αποτελούν τους ενδιάμεσους ξενιστές.

Αυτή η δεύτερη κατηγορία λοιπόν μπορεί να μολυνθεί αν καταναλώνει (από το στόμα δηλαδή) ωμές τροφές όπως ωμά λαχανικά, φρούτα, ωμό κρέας (και κυρίως σπλάχνα άλλων ζώων που είναι μολυσμένα).

Επίσης μεγάλο πρόβλημα μπορεί να προκαλέσει η κατάποση μολυσμένου νερού (προφανώς ουδείς μας συστήνει να βράζουμε το νερό).

Εδώ λοιπόν μπαίνει το πρώτο ερώτημα που πρέπει να απαντήσουν οι «επιστήμονες» οι οποίοι έχουν επιφορτιστεί το ρόλο του «τρομοκράτη» μέσω της παραπληροφόρησης. Πόσοι άνθρωποι (γιατί οι σκύλοι κατ’ αυτούς τους επιστήμονες απαγορεύεται να τρώνε φρούτα και λαχανικά) έχουν μολυνθεί από τους τόνους ωμών φρούτων και λαχανικών που καταναλώνουμε στο δυτικό κόσμο; Αφού τα ωμά φρούτα και λαχανικά εμπεριέχουν τέτοιο κίνδυνο, γιατί μας προτείνεται η ωμοφαγία ως υγιεινή λύση; Περαιτέρω. Είναι γνωστό ότι σε όλη τη Βόρεια Ευρώπη αλλά και στη Βόρεια Αμερική, όλοι οι πληθυσμοί που ζουν εκεί, αρέσκονται να τρώνε το κρέας τους μισοψημένο. Αυτό σημαίνει ότι όταν το κόβουν ρέει υγρό (που δεν είναι ακριβώς αίμα) αλλά σίγουρα δεν είναι καλά ψημένο το κρέας. Άραγε πόσοι από αυτά τα εκατομμύρια ανθρώπων που καταναλώνουν μισοψημένο κρέας, έχουν μολυνθεί με τοξόπλασμα;

Δεν θα μπούμε σε ανατριχιαστικές λεπτομέρειες του τρόπου που λειτουργεί το τοξόπλασμα (κύκλος ζωής του παρασίτου και τους τρόπους μετάδοσής του) αφού δεν είναι αυτός ο σκοπός της παρούσας πληροφόρησης…

Πως προστατευόμαστε από το τοξόπλασμα;

Η λύση είναι μπροστά μας και αυτοί οι «τρομοκράτες-επιστήμονες» μας λένε τη μισή αλήθεια σχετικά με τον τρόπο προστασίας από το τοξόπλασμα.

Ποια είναι αυτή η μισή αλήθεια;

Ότι μόνο αν τρώμε καλά ψημένο κρέας θα προστατευτούμε…

Για να γνωρίζετε, η αλήθεια είναι ότι αν το κρέας ψηθεί στους +66 βαθμούς Κελσίου τότε καταστρέφονται και οι μολυσμένες με τοξόπλασμα κύστεις. Το ίδιο όμως συμβαίνει αν έχουμε κρέας που έχει καταψυχθεί στους -20βαθμούς Κελσίου και έχει μείνει εκεί για 3 ημέρες!  Αυτή είναι όλη η αλήθεια… Το τοξόπλασμα δεν υπάρχει σε καταψυγμένο κρέας που έχει μείνει σε περισσότερους από -20 βαθμούς Κελσίου για 3 και περισσότερες ημέρες.

 

Στους BARFistas όλες οι τροφές μας παρασκευάζονται νωπές και στη συνέχεια καταψύχονται με τη μέθοδο της βαθειάς κατάψυξης. Ουδείς παραλαμβάνει από εμάς νωπό κρέας ώστε να εξασφαλίσουμε ότι δεν υπάρχουν μολύνσεις.