Η αναλογία φωσφόρου-ασβεστίου στη BARF

Το γεγονός παραμένει…

Η BARF στηρίζεται στην αναλογία φωσφόρου-ασβεστίου.

Είναι ακατόρθωτο τα πετύχουμε τα ποσοστά μόνοι μας;

Η απάντηση είναι ένα τεράστιο ΟΧΙ.

Αρκεί να γνωρίζουμε κάποια πράγματα.

Ολες οι απορίες λοιπον λύνονται με αυτό το άρθρο των BARFistas.

Η BARF στηρίζεται στην αναλογία φωσφόρου-ασβεστίου.

Η ανάπτυξη της ξηράς τροφής ως μεθόδου διατροφής του σκύλου μας στηρίχθηκε σε δύο μύθους…

Χύθηκε τόσο πολύ διαφημιστικό μελάνι προκειμένου να πειστούμε να δίνουμε στα παιδιά μας μόνο γαριδάκια, πιστεύοντας ότι τα καλοταΐζουμε, που πλέον έχει εμπεδωθεί στις τάξεις των ιδιοκτητών σκύλων (αν και από το 2012 που πρώτοι φέραμε την BARF, ως τρόπο διατροφής στην Ελλάδα τα ποσοστά αλλάζουν δραματικά) ότι:

-Ο σκύλος θα αγριέψει με την ωμοφαγία

-Η διατροφή του σκύλου με ξηρά τροφή που παράγεται σε εργαστήρια είναι η πλέον ισορροπημένη για το σκύλο μας.

Δεν θα σταθούμε στον πρώτο μύθο αφού αυτός έχει καταρριφθεί και θεωρείται η υπέρτατη βλακεία αφού κανένας σκύλος από τους χιλιάδες που πλέον τρώνε BARF στην Ελλάδα δεν έχει αγριέψει.

Ο δεύτερος λόγος όμως διέπει τη λογική πολλών ιδιοκτητών σκύλων…

Ουσιαστικά η επικρατούσα αντίληψη είναι ότι η διατροφή του σκύλου είναι μια ακριβή επιστήμη που πρέπει να εκτελείται στο εργαστήριο.

Είναι όμως έτσι τα πράγματα;

Οι BARFistas θέλοντας να εκπαιδεύσουν το ελληνικό κοινό και να το στρέψουν στη μοναδική κατάλληλη για σκύλους μεθόδου διατροφής σας λέμε ότι δεν είναι αλήθεια… Τα πράγματα στη διατροφή του σκύλου μας είναι απλά και σίγουρα αν χρησιμοποιούμε πρώτες ύλες και όχι επεξεργασμένες γεμάτες χημικές ουσίες και καρκινογόνα συστατικά κροκέτες τον διατρέφουμε καλύτερα…

balance phc
-Αν λοιπόν είστε απρόθυμοι να ξεκινήσετε το σκυλί σας τη φυσική διατροφή BARF επειδή πιστεύετε ότι δεν επιτυγχάνεται η ισορροπημένη διατροφή του…

-Αν νιώθετε, θύματα της διαφημιστικής προπαγάνδας, ότι οι ακατέργαστες τροφές δεν αρκούν για να σιτίσουν το σκύλο σας

Μπορούμε να σας διαβεβαιώσουμε ότι είναι πολύ πιο εύκολο απ’ όσο νομίζετε…

Υπάρχει λοιπόν μία συγκεκριμένη κατάσταση που πρέπει να προσέξετε.
Αναφερόμαστε στην εξισορρόπηση μεταξύ των ανόργανων αλάτων φωσφόρου και ασβεστίου.

Είναι το μόνο ουσιαστικά δύσκολο κομμάτι για να έχετε ποιοτική BARF.

Ας δούμε όμως τι είναι αυτά τα διατροφικά στοιχεία:

Φώσφορος.

Το κρέας έχει πολύ υψηλές ποσοστώσεις φωσφόρου και αντίστοιχα πολύ χαμηλές ποσοστώσεις ασβεστίου.

Η κύρια λειτουργία του φωσφόρου είναι στη διαμόρφωση των οστών και των δοντιών. Επίσης παίζει σημαντικό ρόλο στην χρήση του σώματος των υδατανθράκων και λίπους καθώς και στην σύνθεση πρωτεΐνης για την ανάπτυξη, τη συντήρηση και την επισκευή των κυττάρων και ιστών.

Ο φώσφορος είναι επίσης ζωτικής σημασίας για την παραγωγή του ATP, ενός μορίου το σώμα χρησιμοποιεί για την αποθήκευση ενέργειας.

Ο φώσφορος τέλος συνεργάζεται με τις βιταμίνες του συμπλέγματος Β. Βοηθά επίσης με τη σύσπαση των μυών, τη λειτουργία των νεφρών, την κανονικότητα του κτύπου της καρδιάς αλλά και τη νευρική αγωγιμότητα.

Ασβέστιο.

Ο ρόλος του στο εσωτερικό σύστημα του σκύλου μας πηγαίνει πολύ μακρύτερα από την εναπόθεση ασβεστίου στα οστά.

Το ασβέστιο είναι ζωτικής σημασίας για τη νευρομυϊκή προσαρμογή, το καρδιαγγειακό, το ανοσοποιητικό, το ενδοκρινολογικό σύστημα του σκύλου μας, αλλά και για την πήξη του αίματος.

Το ασβέστιο σχηματίζει την σκελετική δομή μέσα σε κάθε κύτταρο, και κάθε κύτταρο στο σώμα εξαρτάται από το ασβέστιο για να υποστηρίξει λειτουργίες ένζυμων αλλά και να διατηρηθεί η σταθερότητα της μεμβράνης των κυττάρων.

Η αναλογία φωσφόρου-ασβεστίου

Αυτά είναι όσα κάνει το κάθε στοιχείο ξεχωριστά.

Ο σκύλος μας όμως χρειάζεται μια ισορροπία μεταξύ του φωσφόρου και του ασβεστίου που λαμβάνει στην καθημερινή διατροφή του.

Η αναλογία ασβεστίου προς φώσφορο πρέπει να είναι περίπου 1,2: 1.

Αυτή η ισορροπία είναι ιδιαίτερα σημαντική σε όλα τα σκυλιά αλλά αποτελεί απαραίτητη συνιστώσα σε νεαρά-αναπτυσσόμενα σκυλιά.
Αν έχουμε ανεπάρκεια ασβεστίου ή περίσσεια φωσφόρου έχουμε μία κατάσταση η οποία μπορεί να μειώσει την απορρόφηση του ασβεστίου και να οδηγήσει σε ευερεθιστότητα, υπεραισθησία σε αισθητικά ερεθίσματα, και απώλεια του μυϊκού τόνου.
Η ανεπάρκεια ασβεστίου μπορεί επίσης να προκαλέσει σκελετική απομετάλλωση, ιδιαίτερα της λεκάνης και σπονδύλων.
Από την άλλη το υπερβολικό ασβέστιο μπορεί να παρέμβει στη φυσιολογική υγιή ασβέστωση των οστών και την ανάπτυξη, ιδιαίτερα σε νεαρά (κάτω του 1 έτους) μεγάλα και γιγαντιαία σκυλιά φυλής.

Αν τροφοδοτούμε μεγαλόσωμες φυλές με υπερβολικό ασβέστιο είναι πιο πιθανό να υποφέρουν από αναπτυξιακές ασθένειες των οστών όπως οστεοχόνδρωση (μη φυσιολογική ανάπτυξη των οστών).

Εξισορρόπηση το ασβέστιο: αναλογία φωσφόρου

Μπορεί να φαίνεται δύσκολο να υπολογιστεί η αναλογία ασβεστίου/ φωσφόρου σε ένα σπίτι που παρασκευάζεται η φυσική διατροφή BARF για το σκυλί σας … αλλά δεν είναι πραγματικά τόσο περίπλοκη η σχετική διαδικασία.

Κατά προσέγγιση βιολογική ισορροπία επιτυγχάνεται εφόσον το κρέας από μόνο του δεν είναι το κύριο στοιχείο διατροφής.

Σε γενικές γραμμές, αν τα οστά που χορηγούμε καθημερινά στο σκύλο μας είναι πάνω από 10% της συνολικής του διατροφής τότε έχουμε εξασφαλίσει ότι δεν θα έχει ανεπάρκεια ασβεστίου.

Πάντως θα πρέπει τα οστά να υπερβαίνουν το 25% της ημερήσιας ποσότητας, επειδή τα σκυλιά χρειάζονται και άλλα θρεπτικά συστατικά που βρίσκονται στα κόκκαλα.

 

Οι BARFistas έχοντας μελετήσει βαθιά το θέμα της σωστής διατροφής του σκύλου και για να απορροφήσει εκείνος όλες τις θρεπτικές ουσίες έχουν αναλογία φωσφόρου/ασβεστίου 1,2:1 ενώ σε κάθε παρασκευή της τροφής παρίσταται χημικός μηχανικός ειδικευμένος στην ασφάλεια τροφίμων ώστε να γνωρίζουμε και επιστημονικά ότι επιτυγχάνουμε αυτή την αναλογία.