Γιατί ο σκύλος μας έχει όξινο πεπτικό σύστημα

Γιατί ο σκύλος μας έχει όξινο πεπτικό σύστημα

 

Πόσοι δεν έχουμε δει τους σκύλους μας να ξεθάβουν κόκκαλα η σαπισμένα τρόφιμα και να τα τρώνε χαρούμενοι χωρίς να παθαίνουν τίποτε;

Πόσοι δεν έχουμε αναρωτηθεί για το υγιεινό αυτής της συνήθειας με την κατανάλωση σαπισμένων τροφών;

Αυτό που πρέπει να γνωρίζουμε είναι ότι οι σκύλοι μας έχουν τέτοιο πεπτικό σύστημα που δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας.
peptiko1

Ο λόγος βρίσκεται στο στομάχι του σκύλου μας (αλλά και στο πάγκρεας) στο οποίο υπάρχουν υψηλές συγκεντρώσεις στομαχικού οξέως.

Μέσω αυτού του οξέως γίνεται η ταχύτατη διάσπαση και πέψη των ζωικών πρωτεϊνών.

Ακριβώς γιατί ο σκύλος μας είναι σαρκοφάγος, τα ισχυρά οξέα τον βοηθούν να εξουδετερώσει όλα τα επιβλαβή βακτήρια που αναπτύσσονται στο κρέας καθώς αυτό αποσυντίθεται.
Είναι χαρακτηριστικό ότι η ικανότητα των σκύλων και των γατών να εκκρύουν υδροχλωρικό οξύ είναι εξίσου εξαιρετική.

Μέσω αυτής της διαδικασίας προκύπτει η άμεση διάσπαση της πρωτείνης και τα ισχυρά οξέα θανατώνουν τα βακτηρίδια που υπάρχουν στα κρέατα που αποσυντίθενται τάχιστα.

Για αυτό, οι σκύλοι αλλά και οι γάτες (που επίσης είναι σαρκοφάγα όντα) έχουν την ικανότητα να διατηρήσουν το γαστρικό pH τους γύρω στο 1-2.

Κοντό πεπτικό σύστημα

Παρότι ως σαρκοφάγα τα σκυλιά μας έχουν μεγαλύτερη στομαχική κοιλότητα απ’ ότι τα φυτοφάγα (αφού τα γεύματα τους είναι λιγότερα σε περιοδικότητα αλλά πολύ μεγαλύτερα σε ποσότητα), το πεπτικό τους σύστημα είναι κοντό.

Συγκεκριμένα διαθέτουν ένα ιδιαίτερα εύκαμπτο στομάχι σχεδιασμένο να συγκρατεί μεγάλες ποσότητες κρέατος, οστών, οργάνων και δέρματος.

Η πρωτεΐνη και το λίπος που προέρχεται από ζώο είναι εύπεπτα για τα σαρκοφάγα και ως εκ τούτου χρειάζονται κοντό πεπτικό σύστημα.

Το στομάχι του σκύλου μας είναι απλό, με ένα υπανάπτυκτο τυφλό έντερο. Επίσης έχουν ένα σχετικά σύντομο εμπρόσθιο έντερο και ένα κοντό, λείο, μη ασκοειδή παχύ έντερο.

Αυτό σημαίνει ότι περνούν μέσα τα τρόφιμα γρήγορα.

Αντίθετα τα φυτοφάγα (αλλά και τα παμφάγα όπως ο άνθρωπος, η αρκούδα και το γουρούνι) διαθέτουν μακρύ γαστρικό σωλήνα σε κάποιες περιπτώσεις ακόμη και 10πλάσιο από το μήκος του σώματος τους, αφού κάτι τέτοιο είναι απαραίτητο για την αφομοίωση των υδατανθράκων.

Για όλα τα παραπάνω τα σαρκοφάγα (άρα και οι σκύλοι) διαθέτουν ένα κοντό, όξινο και σχετικά απλό πεπτικό σύστημα.
peptiko

 

Γιατι η ξηρά δίνει περισσότερα περιττώματα

Ο σκύλος λοιπόν διαθέτει κοντύτερα εμπρόσθια και οπίσθια έντερα σε απόλυτη ταύτιση με όλα τα σαρκοβόρα ζώα.

Αυτό εξηγεί γιατί η φυτική ύλη βγαίνει έξω με τον ίδιο τρόπο που μπήκε (δεν υπάρχει χρόνος για να διασπαστεί και να χωνευτεί μεταξύ άλλων).