Και αν ο σκύλος μας υποφέρει ο έλλειψη Νιασίνης;

Μπορεί να είναι μία βιταμίνη που αντέχει στις θερμοκρασίες αλλά αυτό σε καμία περίπτωση δεν την κάνει να αντέχει τις θερμοκρασίες άνω τω 200 βαθμών κελσίου στις οποίες εκτίθενται οι κροκέτες… Ο λόγος για τη νιασίνη ή αλλιώς τη βιταμίνη Β3!!! Οι υψηλές θερμοκρασίες λοιπόν και η χορήγηση ξηράς τροφής μπορεί να φέρει έλλειψη νιασίνης στο σκύλο μας…

Αυτό που πρέπει να γνωρίζουμε είναι ότι η νιασίνη έχει συμμετοχή σε περισσότερες από 200 ενζυμικές λειτουργίες, σχετικές με τον μεταβολισμό των υδατανθράκων, των λιπών και των πρωτεϊνών… Ουσιαστικά μιλάμε για ένα σημαντικό παράγοντα παραγωγής ενέργειας για το σκύλο μας…

Συμπτώματα Ανεπάρκειας

Αν λοιπόν ο σκύλος μας πάσχει από έλλειψη νιασίνης τότε είναι πολύ πιθανό να έχει νευρικότητα, δερματικά προβλήματα αλλά και πεπτικές διαταραχές. Αν δείτε επίσης το σκύλο σας να εμφανίζει δερματική ευαισθησία στον ήλιο, ενδεχομένως να πάσχει από έλλειψη βιταμίνης Β3 νιασίνης.  Πρόκειται για έλλειψη για την οποία ευθύνεται κυρίαρχα η φτωχή διατροφή του σκύλου μας.

Οφέλη από την απορρόφηση της νιασίνης

-Υγιές νευρικό σύστημα. Αν υφίσταται επάρκεια νιασίνης, τότε καταπραΰνεται η νευρικότητα αλλά και το άγχος ακόμη και η αϋπνία.

-Εγκεφαλική λειτουργία. Είναι απαραίτητη για την εύρυθμη λειτουργία του εγκεφάλου.

-Δέρμα. Συμβάλλει στην μείωση της τριχόπτωσης, αφού δίνει μία υγιέστερη εμφάνιση στο δέρμα.

-Ενέργεια. Με δεδομένο ότι απελευθερώνει ενέργεια από τις τροφές στις οποίες βρίσκεται, μπορούμε εύκολα να πούμε ότι μειώνει τα συμπτώματα κούρασης και κόπωσης.

Σε ποιες τροφές συναντάται

Μπορεί τα εμπλουτισμένα δημητριακά να δίνουν τις μεγαλύτερες ποσότητες νιασίνης, ωστόσο στην περίπτωση του σκύλου μας είναι σαφές ότι είναι από άχρηστα έως επικίνδυνα. Σημαντικές ποσότητες νιασίνης υπάρχουν στη μαγιά μπύρας (δεν τη χρησιμοποιούμε τυχαία στη κατηγορία super premium των συνταγών μας) αλλά και στο συκώτι, όπως και στα αποξηραμένα φρούτα, τα φιστίκια και τα καρύδια.