Η γλώσσα του σκύλου μας: Ένας δείκτης υγείας

 

Δεν είναι λίγοι οι ιδιοκτήτες σκύλων που ανησυχούν για την υγεία των αγαπημένων τους συντρόφων… Είναι και αυτή η «καταραμένη» έλλειψη λεκτικής επικοινωνίας που δεν αφήνει το σκύλο μας να μας πει «μαμά/μπαμπά πονάω». Έτσι πρέπει μόνοι μας να βρούμε αν έχει κάτι το «παιδί» μας. Η γλώσσα του σκύλου μας λοιπόν, ένα τεράστιος δείκτης υγείας.


Όλοι ξέρουμε ότι η μύτη του σκύλου μας πρέπει να είναι υγρή και κρύα για να είναι ο σκύλος μας καλά… Κάπως έτσι, ως μία πρώτη εκτίμηση για την υγεία του σκύλου μας, είναι και το χρώμα της γλώσσας του. Πρόκειται για μια εξαιρετική μέθοδο ελέγχου της πραγματικής κατάστασης της υγείας ενός σκύλου.

Η υγιής γλώσσα

Η γλώσσα ενός σκύλου είναι συνήθως ροζ λόγω των πολλών αιμοφόρων αγγείων που τη διατρέχουν… Εξαιρουμένων κάποιων φυλών όπως τα Chow Chow και Shar Pei που έχουν μπλε ή μαύρη γλώσσα και κάποιων άλλων που οι γλώσσες τους έχουν στίγματα όλοι οι σκύλοι θα πρέπει να έχουν ροζ γλώσσες.

Άρα ο οποιοσδήποτε αποχρωματισμός είναι ένδειξη ασθένειας (εκτός και αν υφίσταται στη διατροφή του ή στα παιχνίδια του κάποια χρωστική χημική ουσία που δημιουργεί χρωματισμό). Σ’ αυτήν την περίπτωση της χρωστικής ουσίας δηλαδή, καλό είναι να πάρουμε το παιχνίδι ή να αλλάξουμε την τροφή του.

Βλέπουμε τη γλώσσα πιθανολογούμε την κατάσταση υγείας

Μια μαύρη γλώσσα σε οποιοδήποτε σκύλο εκτός από Chow Chow ή Shar Pei είναι σαφής ένδειξη ασθένειας. Αν αυτό συνοδεύεται από σίελο με αιματοβαμμένο αίμα και από μια κακή αναπνοή, μπορείτε εύκολα να υποθέσετε ότι το κατοικίδιο ζώο σας δεν είναι καλά. Αυτή η κατάσταση μπορεί να υποδηλώνει ότι το σκυλί σας έχει ανεπάρκεια βιταμίνης B3 ή υπάρχει φλεγμονή στο στόμα, ίσως και κάποια πληγή.

Εάν η γλώσσα αποχρωματιστεί, μπορεί να υποδεικνύει ουραιμία, μια τοξική κατάσταση που συνήθως εμφανίζεται όταν διαταράσσεται η λειτουργία των νεφρών . Σε αυτή την ασθένεια, τα απόβλητα του σώματος διατηρούνται στο αίμα, αντί να εκκρίνονται μέσω των ούρων.


Άλλες ενδείξεις

Εάν η γλώσσα, τα ούλα και οι βλεννώδεις μεμβράνες στο στόμα έχουν μετατραπεί σε μοβ ή μπλε, μπορεί να είναι ένδειξη κύρωσης. Αυτό είναι συνήθως αποτέλεσμα ανεπαρκούς παροχής οξυγόνου στο αίμα, που προκαλείται κυρίως λόγω καρδιακής ή αναπνευστικής νόσου. Τα σκυλιά μπορούν να υποφέρουν από άσθμα και μια επίθεση άσθματος θα προκαλέσει στο σκυλί να γλιστράει, να πιέζει και να βήχει όταν οι εκκρίσεις βλέννας φράσσουν τους πνεύμονες. Αυτό μπορεί να μειώσει το επίπεδο οξυγόνου στο αίμα μετατρέποντας τη ροζ γλώσσα σε μπλε.

Μια καρδιακή προσβολή μπορεί επίσης να αποδυναμώσει την ικανότητα της καρδιάς να αντλεί αίμα. Ο εγκέφαλος, οι μύες και άλλα όργανα, λαμβάνουν ανεπαρκή ποσότητα οξυγόνου, προκαλώντας την κατάρρευση του σκύλου.

Μια υπερβολικά άσπρη γλώσσα σε ένα σκύλο μπορεί να υποδεικνύει αναιμία. Οι λόγοι για χαμηλό αριθμό ερυθρών κυττάρων μπορεί να είναι πολλοί. Ο σκύλος μπορεί να υποφέρει από μια εσωτερική αιμορραγία, να έχει ασθένεια που μεταδίδεται με κρότωνες (πχ ερλίχια) ή, ακόμη χειρότερα, να είναι και λευχαιμία σκύλου. Μια λευκή γλώσσα μπορεί επίσης να σημαίνει ότι φίλος μας έχει απορροφήσει κάποια  δηλητηριώδη ουσία. Εάν ο σκύλος σας εμφανίζει στη γλώσσα ερυθρότητα και φλεγμονές με σβώλους και μαύρα σημεία, είναι μια σαφής ένδειξη του μελανώματος. Η ερυθρότητα είναι αποτέλεσμα της ανάπτυξης καρκινικών ιστών.