Πεπτικό σύστημα σκύλου: ένα θαύμα της φύσης

Είναι τόσο ισχυρό που τον κάνει να μπορεί να αλέσει και κόκκαλα! Είναι τόσο περίπλοκο στη λειτουργία του που το καθιστά εξαιρετικά σημαντικό για τη ζωή του! Είναι τόσο ζωτικής σημασίας για τη συνολική υγεία που το καθιστά το πιο σημαντικό όργανο. Αλλά από την άλλη, όλα αυτά είναι που εκμεταλλεύεται η βιομηχανία για να υποβαθμίζει τη διατροφή του! Ιδού λοιπόν τα πεπτικό σύστημα του σκύλου, ένα θαύμα της φύσης!

 Πόσοι είναι αυτοί οι ιδιοκτήτες σκύλων που πιστεύουν ότι οι τόσο εύκολες στη χρήση τους κροκέτες, είναι διατροφικά καλές για το σκύλο τους; Που στηρίζεται αυτή τους η πεποίθηση; Μα του δίνω τόσο χρόνια και δεν βλέπω αλλαγές στην υγεία και τη ζωτικότητα του είναι η αφοπλιστική απάντηση… Ναι αλλά είναι μία τροφή που μπορείς να την αφήσεις για μήνες στον ήλιο και να μην αλλοιωθεί, άρα είναι νεκρή τροφή! Είναι ένα αντεπιχείρημα που συχνά χρησιμοποιούν όσοι επιλέγουν τη βιολογικά κατάλληλη για το σκύλο, ωμή τροφή (BARF). Όμως αυτό το αντεπιχείρημα προσκρούει στη δεδομένη πεποίθηση ότι όση ξηρά και του δίνω δεν έχει πάθει κάτι!

Όλα αυτά έχουν ένα κοινό παρανομαστή. Τα ισχυρό πεπτικό σύστημα, το θαύμα της φύσης! Αυτό συμβαίνει διότι οι αλλαγές στην υγεία και τη ζωτικότητα ενός κατοικίδιου ζώου που προκαλείται από μια νεκρή, επεξεργασμένη διατροφή συνήθως δεν είναι άμεσες ή οξείες  αφού παρεμβάλλεται το πεπτικό σύστημα του σκύλου και λειαίνει τις συνέπειες.

Έτσι, για περισσότερο από μισό αιώνα, τα κατοικίδια ζώα μας έχουν τροφοδοτηθεί με ακατάλληλες δίαιτες που τα έχουν μεν κρατήσει ζωντανά, αλλά δεν μπορείς να πεις και ότι εξελίσσονται (δεν αυξάνεται τα προσδόκιμο ζωής, όπως συμβαίνει στους ανθρώπους). Στην πραγματικότητα, μετά τη δεκαετία του 1930 δημιουργήθηκαν δεκάδες γενεές ζώων που πάσχουν από εκφυλιστικές ασθένειες που συνδέονται με διατροφικές ανεπάρκειες.

 Τι χρειάζονται τα κατοικίδια μας;

Τα σκυλιά και οι γάτες χρειάζονται ποιοτικές πρωτεΐνες, λίπη και μια μικρή ποσότητα λαχανικών και φρούτων, τα οποία παρέχουν αντιοξειδωτικά και φυτικές ίνες σε ζώα που δεν κυνηγούν πλέον ολόκληρο το θήραμα.

Σ’ αυτά τα πρώτιστα διατροφικά στοιχεία πρέπει να προστεθούν φυσικές πηγές ιχνοστοιχείων, βιταμινών και λιπαρών οξέων. Όλα αυτά βρίσκονται σε τροφές που είναι πρωτογενείς δεν έχουν δηλαδή υποστεί χημική αλλοίωση!