Εντόσθια: Απαραίτητα στη διατροφή των σκύλων

Για πολλούς ανθρώπους, πρόκειται για κάτι αποκρουστικό… Είναι όλοι αυτοί που αποστρέφονται την παρουσία τους στο τραπέζι και αηδιάζουν όταν ακούν ότι πρόκειται για εκλεκτή λιχουδιά… Ο λόγος για τα εντόσθια ενός ζώου που αποτελούν πεδίο διαμάχης μεταξύ όσων τα τρώνε και όσων τα αποστρέφονται. Όμως εδώ μιλάμε για τους σκύλους  και τα εντόσθια είναι απαραίτητα στη διατροφή τους!!!

 

Πρόκειται για τις πολυβιταμίνες που χορηγεί η μητέρα Φύση στα σαρκοφάγα ζώα και συνεπώς συμπυκνώνουν πολλά θρεπτικά συστατικά… Είναι δε αναμφίβολο ότι ο σκύλος μας (αλλά και η γάτα) είναι σαρκοφάγα ζώα (έστω και αν οι διάφορες βιομηχανίες προσπαθούν να τα μετατρέψουν σε καταναλωτές αμυλούχων στοιχείων)… Αυτός είναι και ο κυρίαρχος λόγος που οι σκύλοι στην άγρια κατάσταση το πρώτο πράγμα που τρώνε όταν συλλάβουν ένα θήραμα (φυτοφάγο ζώο) είναι τα εντόσθια…

Τι εννοούμε όταν λέμε εντόσθια

Με τη γενική ονομασία εντόσθια ονομάζουμε τα εσωτερικά όργανο ενός ζώου… Σε αυτά συγκαταλέγονται το ήπαρ, τα νεφρά, τα επινεφρίδια, το πάγκρεας, το στομάχι και η καρδιά.

Αυτό που πρέπει να γνωρίζουμε είναι ότι παρότι εντάσσονται όλα τα όργανα στη γενική ονομασία εντόσθια, κάθε ένα από αυτά είναι μοναδικό στη διατροφική του σύνθεση… Έτσι, για να έχουμε μία πλήρη φυσική και βιολογικά κατάλληλη διατροφή στο σκύλο (αλλά και στη γάτα μας) θα πρέπει να του χορηγούμε όλα τα όργανα.

 

Θρεπτικά στοιχεία των εντοσθίων

Ήπαρ: βιταμίνη Α, Β, σίδηρος, φολικό οξύ, ψευδάργυρος, αμινοξέα, ριβονουκλεϊκό οξύ.Είναι εξαιρετικό για την οικοδόμηση δύναμης και αντοχής

Νεφροί: βιταμίνη Α, Β12, ριβοφλαβίνη, σίδηρος

Καρδιά: CoQ10, βιταμίνη Β12, αμινοξέα, κολλαγόνο

Επινεφρίδια: βιταμίνη C

Εγκέφαλος: ωμέγα-3, σελήνιο, ψευδάργυρος, βιταμίνη Β12

Πατσάς (πράσινος, όχι καθαρισμένος): πεπτικά ένζυμα, προβιοτικά, σελήνιο, ψευδάργυρος, βιταμίνη Β12