Τα οκτώ κυρίως βλαβερά συστατικά

 

Ζούμε στην εποχή των μεταποιημένων προϊόντων και των διατροφικών σκανδάλων αναφορικά με τα ανθρώπινα τρόφιμα προς κατανάλωση… Αναρωτιόμαστε λοιπόν: Είναι δυνατόν να μην υπάρχουν ανάλογες αισχροκερδείς πρακτικές στις σκυλοτροφές; Ιδού λοιπόν τα οκτώ κυρίως βλαβερά συστατικά που περιέχουν οι εμπορικές τροφές που προσφέρουμε στο όνομα της ευκολίας στα σκυλιά μας…

Μπορεί να μην είναι τα μόνα αλλά δυστυχώς είναι τα κυριότερα.

Ο λόγος γα τα συστατικά που εμπεριέχονται στις εμπορικές (μεταποιημένες) σκυλοτροφές, τις οποίες στο όνομα της ευκολίας δίνουμε στα σκυλιά μας!!!

Όλα αυτά τα συστατικά τα οποία κινούνται στον άξονα από ανθυγιεινά έως επιβλαβή μπορούν να προκαλέσουν ανεπανόρθωτες βλάβες στην υγεία του σκύλου μας, οι οποίες ωστόσο κινούνται σε μακροπρόθεσμη βάση. Ως εκ τούτου, δεν είναι άμεσα ορατές για να υποψιαστούμε ότι ευθύνονται για πλείστες όσες αρρώστιες που ταλανίζουν τα σκυλιά μας.

Αντί για φαγητό τους δωρίζουμε αρρώστιες

Ποια είναι όμως αυτά τα συστατικά. Ας τα δούμε ένα ένα:

-Propelyne Glycol ():

Αυτό το σχεδόν αόρατο υγρό που βρίσκεται στα προϊόντα αντιψυκτικού και σαμπουάν ως διαλύτη, προστίθεται σε ημί-υγρές μάρκες τροφών για σκύλους, για να μην στεγνώσουν. Η ειρωνεία είναι ότι στην προσπάθεια διατήρησης της υγρασίας, το συστατικό αυτό είναι τοξικό όταν απορροφάται σε μεγάλες ποσότητες.  Μάλιστα έχει ενοχοποιηθεί για ενδεχόμενα προβλήματα στον εγκέφαλο, το ήπαρ και τα νεφρά. Είναι προφανές λοιπόν, ότι η καθημερινή χορήγηση του στο σκύλο μας μέσω της τροφής του φέρνει δυσάρεστα αποτελέσματα και υποβαθμίζει την υγεία του.

-Ethoxyquin: 

 Ένα άλλο συντηρητικό που κάνει περισσότερο κακό παρά καλό, το Ethoxyquin δημιουργήθηκε αρχικά για να χρησιμοποιηθεί σε ζιζανιοκτόνα και είναι επίσης χρήσιμο στην παραγωγή καουτσούκ. Πολλοί κτηνίατροι και επιστήμονες (όχι βέβαια στην Ελλάδα) έχουν συνδέσει αυτήν την ουσία με αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου, υποβάθμιση του  ανοσοποιητικού συστήματος, ανισορροπία στον θυρεοειδή, ακόμη και  νεφρική ανεπάρκεια.

Θα πρέπει ωστόσο να επισημανθεί ότι κυρίως λόγω έλλειψης χρημάτων, η έρευνα προς αυτήν την κατεύθυνση δεν έχει προχωρήσει και ως εκ τούτου δεν έχει αποδειχθεί στο 100% η σύνδεση του με τις παραπάνω προβληματικές για την υγεία του σκύλου καταστάσεις… Ωστόσο αναρωτηθείτε, θέλετε ο σκύλος σας να τρώει καουτσούκ;

-Τεχνητές χρωστικές ουσίες.

 Έχουν την κωδική ονομασία FD & C Blue No. 2. Ουσιαστικά, μπαίνουν στις κροκέτες, για να προσδώσουν χρώμα και να τις κάνουν ωραίες στο μάτι του ιδιοκτήτη σκύλου. Μια μελέτη κατέδειξε ότι οι χρωστικές ουσίες έχουν  προκαλέσει ανάπτυξη όγκων στον εγκέφαλο σε ποντίκια (ειδικά αρσενικά). Παρόλο που δεν υπάρχει συγκεκριμένη έρευνα σχετικά με την επίδρασή της σε σκύλους, υπάρχουν αυξανόμενα στοιχεία σε σχέση με άλλα θηλαστικά, ότι υποβαθμίζουν την υγεία… Όπως και να έχει η χημική σύνθεση της Blue No 1 (η οποία είναι πολύ κοντά στη Blue No 2), προκαλεί επικίνδυνα χαμηλή αρτηριακή πίεση, αποχρωματισμένο δέρμα και υπερβολική οξύτητα στο σώμα. Τα αυξημένα όρια οξέος μπορούν να εξηγήσουν την παλινδρόμηση οξέος, τη μειωμένη όρεξη, τον εμετό και άλλα πεπτικά προβλήματα που συχνά πυκνά εμφανίζονται στους σκύλους μας.

-Τεχνητά και φυσικά γλυκαντικά.

Μια άλλη θλιβερή ειρωνεία στον κόσμο της παραγωγής τροφίμων, είναι η δημιουργία τεχνητών γλυκαντικών, τα οποία εφευρέθηκαν για να αποφευχθούν οι επιβλαβείς επιπτώσεις της ζάχαρης στην υγεία – αλλά συνδέονται τώρα με πολλές άλλες φρικτές ασθένειες όπως ο καρκίνος και η παγκρεατίτιδα.

Στις εμπορικές σκυλοτροφές, χρησιμοποιούνται ως φυσικά γλυκαντικά κυρίως η ξυλιτόλη και η σορβιτόλη να είναι η πιο διαδεδομένη στα τρόφιμα για σκύλους.

Το θέμα είναι ότι οι σκύλοι μας δεν χρειάζονται τη γλυκιά γεύση (όσο και αν τους αρέσει) και σίγουρα δεν αποτελούν τροφές που δέχεται το πεπτικό τους. Πάντως και τα φυσικά γλυκαντικά που πολλές φορές χρησιμοποιούνται (σιρόπι καλαμποκιού, φρουκτόζη, ζάχαρη) ενδέχεται να φέρουν ασθένειες…

Τα φυσικά γλυκαντικά λοιπόν μπορούν να προκαλέσουν διάφορα επίπεδα υπογλυκαιμίας, υπερκινητικότητας / εξάντλησης, παχυσαρκίας, καρδιακής νόσου, εγκεφαλικών επεισοδίων, λοιμώξεων στόματος κ.λπ..

-Ζωικό λίπος” ή “Ακατέργαστη πρωτεΐνη”

Ετοιμαστείτε να τρομοκρατηθείτε!!!!. Εάν διαβάσετε στα αναγραφόμενα στη συσκευασία συστατικά τους όρους “ακατέργαστη πρωτεΐνη” ή “ζωικό λίπος”, απλώς απορρίψτε τη συγκεκριμένη τροφή και μη τη δώσετε ξανά στο σκύλο σας!

Στη «γλώσσα» της βιομηχανίας των σκυλοτροφών σημαίνει ότι το συγκεκριμένο προϊόν που περιγράφεται κάτω από αυτούς τους όρους, προέρχεται από οποιοδήποτε μέρος οποιουδήποτε ζώου, από οποιαδήποτε πηγή, οπουδήποτε.

Για να ξεφύγουμε από τις γενικολογίες και να εξειδικεύσουμε τα πολλά «οποιοδήποτε» σας λέμε ότι τέτοιου είδους συστατικά μπορεί να προέρχονται από ζώα που έχουν οποιοδήποτε ιατρικό πρόβλημα αλλά και δυστυχώς από νεκρά ζώα…

Όταν λοιπόν σε ένα ζώο σε κάποιο καταφύγιο γίνεται για οποιοδήποτε λόγο ευθανασία, τότε το κουφάρι του δεν αποδίδεται στο περιβάλλον, αλλά το λίπος του χρησιμοποιείται σε πλήθος προϊόντων καθαρισμού και προϊόντων ομορφιάς. Επίσης όμως εισάγεται σε τροφές για κατοικίδια ζώα!!! Το πρόβλημα βέβαια είναι ότι σε αυτό το «ζωικό λίπος» μπορεί να υπάρχει και λίπος από τα σώμα ενός νεκρού σκύλου! Κάπως έτσι ενδέχεται να μετατρέψουμε (αφού ουδείς υποχρεούται να αναφέρει την πηγή αυτού του λίπους) το σκύλο μας σε κανίβαλο… Για να σας τρομάξουμε ακόμη παραπάνω (όχι τρομολαγνώντας αλλά παραθέτοντας την πραγματικότητα), θα σας μιλήσουμε για την φαινοβαρβιτόλη… Πρόκειται για την ουσία που χορηγείται στα ζώα κάθε είδους στην περίπτωση της ευθανασίας.  Αυτή λοιπόν η ουσία η οποία είναι επιβλαβής, εξακολουθεί να υπάρχει στον ζωϊκό ιστό, που σημαίνει ότι υπάρχει επίσης στην «ακατέργαστη πρωτεΐνη» που εντάσσεται σε πολλές κροκέτες.

-Οστεάλευρα-κρεατάλευρα-ιχθυάλευρα. 

Όλα αυτά σκεπάζονται πίσω από τον όρο «meal» (στα ελληνικά «γεύμα»). Όταν λοιπόν βλέπουμε για παράδειγμα τον όρο chicken meal θα πρέπει να ξέρουμε ότι μιλάμε για κρεατάλευρο από κοτόπουλο… Πρόκειται για ένα κόλπο των βιομηχανιών παραγωγής ξηράς σκυλοτροφής προκειμένου να αυξήσουν τα κέρδη τους επιβαρύνοντας όμως την υγεία των αγαπημένων μας τετράποδων… Πρόκειται ουσιαστικά για προϊόντα χωρίς καμία διατροφική αξία αφού δεν περιέχουν θρεπτικά στοιχεία. Ως εκ τούτου δεν είναι υγιής ούτε βέβαια καλή πηγή πρωτεΐνης. Έτσι, με ένα πάμφθηνο προϊόν, οι βιομηχανίες προσθέτουν βάρος στην κροκέτα με αποτέλεσμα να αυξάνουν τα κέρδη τους εις βάρος των σκύλων μας.

Αλάτι.

 Όπως και με τη ζάχαρη, το αλάτι δεν πρέπει να είναι ένα πρόσθετο συστατικό στο φαγητό του κατοικίδιου ζώου σας. Μπορεί να προσθέτει γεύση  ωστόσο δημιουργεί τρομακτική επιβάρυνση στο σκύλο μας. Η συνεχιζόμενη λήψη αλατιού από το κατοικίδιο σας μπορεί να αυξήσει τα επίπεδα αρτηριακής πίεσης, γεγονός που αυξάνει την πιθανότητα εμφάνισης καρδιακών παθήσεων και καρδιακών προσβολών / εγκεφαλικών επεισοδίων. Επίσης, προκαλεί άσκοπη πίεση στα νεφρά, γεγονός που θα μπορούσε να οδηγήσει σε ενδεχόμενη νεφρική ανεπάρκεια. Πρόκειται για ένα άχρηστο συστατικό, που χρησιμοποιείται από φτηνές εταιρείες τροφίμων για κατοικίδια ζώα για να τους επιτρέψει να συνεχίσουν να κάνουν «εύγευστο» φαγητό.

-BHT και BHA.

 Πρόκειται για συντηρητικά (κατατάσσονται έξυπνα στον όρο «χημικά πρόσθετα»). Χρησιμοποιούνται για να συντηρηθεί το λίπος. Σε κάθε περίπτωση  η βουτυλοϋδροξυανισόλη περισσότερο γνωστή ως ΒΗΑ, είναι προβληματική και έχει κατηγορηθεί για καρκινογενέσεις. Στην ίδια μοίρα και το BHT ή βουτυλιωμένο υδροξυτολουόλιο. Αυτή η χημική ουσία, χρησιμοποιείται σε ορισμένα τρόφιμα σκυλιών για να αποτρέψει τα λίπη και τα έλαια από πρόωρη καταστροφή. Πάντως το BHT έχει απαγορευθεί ως συντηρητικό στα τρόφιμα στις χώρες της Ιαπωνίας, τη Ρουμανία, τη Σουηδία και την Αυστραλία. Για να καταλάβετε τι περιέχουν κάποιες κροκέτες αρκεί να σας πούμε ότι αυτές οι ουσίες βρίσκονται επιπροσθέτως σε αναπτήρες βουτανίου.

Τελικά τι;

Ο τρόπος είναι απλώς να μάθουμε να διαβάζουμε τις ετικέτες των σκυλοτροφών. Πίσω από τους όρους που χρησιμοποιούν έξυπνα τα τμήματα μάρκετινγκ των βιομηχανιών σκυλοτροφών κρύβονται θανάσιμα συστατικά…

Ως άνθρωποι, μάθαμε να διακρίνουμε τα τρόφιμά μας, ακόμα κι αν αναγράφονται όροι όπως  “Heart Healthy” ή “Great for Digestion” ή “Fat Free” ή άλλες μαρκετινίστικες λέξεις-κλειδιά.  Κάν’τε το ίδιο για τα τρόφιμα του κατοικίδιου ζώου σας και μην τους χορηγείτε φθηνά και κακής ποιότητας τρόφιμα. Μπορεί να είναι μία φθηνή λύση αλλά στο μέλλον όταν το ανοσοποιητικό του σκύλου σας, καταπονημένο από όλα αυτά τα χημικά ή και άχρηστα συστατικά δεν θα μπορεί να ανταπεξέλθει στις ασθένειες, τότε θα αναλάβει δράση ο κτηνίατρος και σίγουρα θα σας κοστίσει ακριβότερα η θεραπεία.
Άλλωστε ο Ιπποκράτης έχει αποκαλύψει το μυστικό: «το φάρμακο μας είναι η τροφή μας»…