Πόσο πλούσια είναι η κροκέτα σε διατροφικά στοιχεία;

Πόσο πλούσια είναι η κροκέτα σε διατροφικά στοιχεία;

 

Μπορεί η ξηρά τροφή να συντηρήσει τον σκύλο μας;

Μπορεί να του προσδώσει τα «καύσιμα» που χρειάζεται;

Πριν απαντήσετε αναλογιστείτε «Μπορεί ο άνθρωπος να ζήσει τρώγοντας άχυρα»;

Ένα είναι σίγουρο… Οι αμυλούχες τροφές είναι άχρηστες για το σκύλο μας… Ωστόσο περιέχονται εν αφθονία σε όλες τις κροκέτες. Όλα αυτά μπορείτε να τα καταλάβετε την πρώτη ίσως φορά που θα δώσετε στο σκύλο σας BARF.

Αμέσως και παρότι του δίνετε διπλάσια ποσότητα τροφής, τα κόπρανα θα μειωθούν στο ένα τρίτο.
ξηρά τροφή σκύλων


Γιατί άραγε;

Πριν απαντήσουμε στο «γιατί» θα πρέπει να πούμε ότι στις περιεχόμενες αμυλούχες τροφές θα πρέπει να προστεθούν:

-τα κάκιστης ποιότητας υλικά (αμφιβάλει άραγε κανείς ότι τα κρεατάλευρα είναι κάκιστης ποιότητας τροφή;).

-Τα χημικά θρεπτικά στοιχεία (λόγω της έκθεσης σε πολύ υψηλές θερμοκρασίες καταστρέφονται ζωντανά ένζυμα, βιταμίνες, ιχνοστοιχεία κλπ).

-Τα τεράστιας ποσότητας συντηρητικά.

-Τα υλικά πλήρωσης (όλα αυτά τα πρόσθετα ώστε να μειωθεί το κόστος και να αυξηθεί η κερδοφορία) εις βάρος της υγείας των σκύλων μας

Όλα αυτά μας δίνουν την απάντηση στο αν είναι πλούσια σε διατροφικά στοιχεία η ξηρά τροφή…

ξηρά τροφή σκύλων2

Το λέμε εμείς αυθαιρέτως;

Όχι βέβαια…. Απλώς πρέπει να κοιτάξετε την ετικέτα που περιέχει τα συστατικά της ξηράς τροφής που χορηγείτε στο σκύλο σας. Εύκολα διαπιστώνετε ότι είναι γεμάτη συστατικά όπως δημητριακά, αμυλουχές τροφές και πατάτα. Ο σκύλος μας, που είναι χωρίς αμφιβολία σαρκοφάγο ον , έχει μηδενικές απαιτήσεις σε αμυλούχα τρόφιμα.

Τα βάζουν όμως, παρότι δεν χρειάζονται στη διατροφή του, γιατί αφενός είναι πάμφθηνα και αφετέρου αυξάνουν τα περιθώρια κέρδους. Είναι σαν το ανθρώπινο γένος, προκειμένου να φουσκώσει, να αρχίσει να τρώει άχυρα… Δεν θα φάει βέβαια πολύ τροφή αλλά θα έχει φουσκώσει με κάτι που δεν μπορεί να χωνέψει. Έτσι θα αυξηθεί η ποσότητα κοπράνων, ενώ ταυτόχρονα θα μειωθεί η πρόσληψη θρεπτικών συστατικών.

Είναι πρωτεΐνες τα κρεατάλευρα;

Οι πρωτεϊνικές πηγές στις σκυλοκροκέτες είναι επίσης αμφισβητήσιμες. Η πλειονότητα των πηγών πρωτεΐνης στην ξηρά τροφή προέρχεται από παραπροϊόντα κρέατος όπως ο πολτός του βοείου κρέατος και το κρέας των οστών. Σε ακόμη πιο φθηνές κροκέτες μετατρέπονται τα κρεατάλευρα και ανόργανα μέρη ενός ζώου (όπως η γούνα, τα νύχια, τα δόντια κλπ).

Παρόλα αυτά, τα συστατικά προστίθενται ως ένας φτηνός τρόπος για να αυξήσουν τα ποσοστά πρωτεϊνών αλλά συχνά είναι κακής ποιότητας.

Είναι πρωτεΐνες τα κρεατάλευρα;

4πρωτεϊνικές πηγές

Πρόκειται για ζώα που γίνονται κρεατάλευρα και η κατηγορία που εντάσσονται ονομάζεται 4D animals (dead, dying, diseased or disabled). Πρόκειται δηλαδή για ζώα που πέθαναν με φυσικό τρόπο (dead), τα οποία είναι λίγο πριν το θάνατο και τους έγινε ευθανασία, που ήταν άρρωστα (diseased) ή ανάπηρα (disabled). Προσοχή όμως δεν περιέχουν όλες οι ξηρές τροφές κρεατάλευρα της κατηγορίας 4D.