Πως σερβίρουμε καρκίνο στους σκύλους μας

cancer2 dry

 

Είναι κάτι που πολλοί στις εμπορικές σκυλοτροφές επιθυμούν να αποκρύψουν… Μία ουσία, η ακρυλαμίδη που εδώ και 10 χρόνια ερευνάται εξονυχιστικά έχει χαρακτηριστεί ως υπεύθυνη για καρκινογενέσεις… Πρόκειται για μία ουσία που υπάρχει, συνεπειά της θερμικής επεξεργασίας τους, στα δημητριακά και στα αμυλώδη που περιέχουν όλες οι κροκέτες που σερβίρουμε στο σκύλο μας.

cancer2 dry

Ήδη ο Οργανισμός Τροφίμων και Φαρμάκων των ΗΠΑ προειδοποιεί να μειώσουν και οι άνθρωποι την κατανάλωση ακρυλαμίδης αφού πρόκειται για μια χημική ουσία που συνδέεται με τον καρκίνο.

Περισσότερο από δέκα χρόνια πριν στο Ινστιτούτο Καρολίνσκα της Σουηδίας ανακοίνωσαν Σουηδοί επιστήμονες ότι αμυλούχα τρόφιμα που θερμαίνονταν σε θερμοκρασίες μεγαλύτερες των 150 βαθμών Κελσίου σχηματίζονταν μια ουσία την ακρυλαμίδη και μάλιστα όσο υψηλότερη ήταν η θερμοκρασία τόσο μεγαλύτερη η ποσότητα της παραγόμενης ακρυλαμίδης.

cancer1

Κίνδυνος θάνατος για τα “παιδιά” μας το καφέ χρώμα

 

Πως συνδέεται αυτό με τα σκυλιά μας κα δη με τον καρκίνο αυτών; Πολύ απλά δεν υπάρχει κροκέτα που να παρασκευάζεται σε λιγότερο από 200 βαθμούς κελσίου (μάλιστα ανάλογα με τον χρονο έκθεσης μπορεί να φτάσεις και τους 800 βαθμούς κελσίου). Βέβαια δεν υφίσταται κροκέτα που να μην περιέχει δημητριακά αμυλώδη (διαβάστε εδώ).

Θέλετε όμως και το καλύτερο… Οι επιστήμονες της αμερικανικής Grocery Manufactures Association (GMA), έχουν αποφανθεί ότι η ακρυλαμίδη κυρίως βρίσκεται σε φυτικά προϊόντα όταν οι τροφές παίρνουν διαφορετική γεύση, υφή, χρώμα όταν ζεσταίνονται. Συνήθως όσο πιο καφέ είναι το χρώμα του τροφίμου όταν μαγειρεύεται τόσο περισσότερη ακρυλαμίδη περιέχει.
Ο συνδυασμός των 2 αυτών παραγόντων δημητριακά και θερμική επεξεργασία άνω των 150 βαθμών κελσίου μας δίνει λοιπόν την κροκέτα που περιέχει ακρυλαμίδη και η οποία θεωρείται ύποπτη καρκινογενέσεων.

 

Χημική ένωση που προκαλεί καρκίνο

Θα πρέπει ωστόσο να γνωρίζουμε η ακρυλαμίδη δεν υπάρχει στα δημητριακά και τα αμυλώδη, αλλά σχηματίζεται κατά το ψήσιμο από αντίδραση αμυλούχων συστατικών με το αμινοξύ ασπαραγίνη. Οι βιομηχανίες τροφίμων που φτιάχνουν τροφές για ανθρώπους (όπως παξιμάδια, δημητριακά πρωινού, κουραμπιέδες, τηγανητές πατάτες, φρυγανιές, τσίπς κάθε κατηγορίας, ποπ κόρν, κλπ) προσπαθούν να περιορίσουν το ποσοστό ακρυλαμίδης στα τρόφιμα είτε μειώνοντας την θερμοκρασία είτε με διάφορες άλλες μεθόδους. Ωστόσο την ίδια ευαισθησία δεν δείχνουν όσες βιομηχανίες παρασκευάζουν ζωοτροφές καθώς οι επιπτώσεις στον οργανισμό από αυτή την ουσία, δεν εμφανίζονται άμεσα αλλά χρόνια αργότερα (και έτσι με την σιωπηλή συνενοχή πολλών κτηνιάτρων) δεν μπορεί να ενοχοποιηθεί η βρώση από τους σκύλους μας εμπορικής και βιομηχανοποιημένης ξηράς τροφής.

cancer dry

 

Ακόμη ερευνάται αν προκαλεί καρκίνο στους ανθρώπους

Βέβαια ακόμη δεν έχει σχετιστεί απόλυτα η δράση της ακρυλαμίδης με τη ανάπτυξη καρκινογενέσεων στους ανθρώπους καθότι οι ερευνητές ανακάλυψαν την ουσία πριν από μία 10ετια, επομένως η έρευνα είναι σχετικά νέα. Ωστόσο αυτό που είναι βεβαιωμένο είναι ότι η ακρυλαμίδη έχει συσχετιστεί με υψηλότερα ποσοστά καρκίνου σε ζώα, οδηγώντας τους αξιωματούχους υγείας να πιστεύουν ότι μπορεί να είναι καρκινογόνος και για τους ανθρώπους.

 

cancer2 dry

 

Οι συνταγές των BARFistas δεν περιέχουν δημητριακά και αμυλώδη ενώ δεν υφίσταται επ’ ουδενί καμία θερμική επεξεργασία.