Τα λάθη στη βόλτα ή αλλιώς ένα τρελούτσικο σκυλί

dog walking

Ώρα για βόλτα λοιπόν… Η σημαντικότερη στιγμή της ημέρας για τα παιδί μας…
Τα οφέλη για το σκύλο μας τεράστια, όπως και η αναγκαιότητα αυτής της διαδικασίας. Ξέχωρα που και σ’ εμάς δίνει επιπρόσθετο μπόνους υγείας στον οργανισμό μας.

dog walking
Πρόκειται ουσιαστικά για τη εκτόνωση του σκύλου μας αφού μέσα από τις καθημερινές βόλτες του δίνεται η δυνατότητα:

  • Να εξερευνήσει την περιοχή που κινείται
  • Να έρθει σε επαφή με έναν άγνωστο κόσμο για εμάς αλλά πολύ οικείο για τον σκύλο μας κόσμο, τον κόσμο των διαφορετικών μυρωδιών.
  • Να κοινωνικοποιηθεί μέσα από την επαφή με άλλα σκυλιά

Όμως όλη αυτή η διαδικασία πολλές φορές μετατρέπεται σε τραγωδία. Αυτό συμβαίνει περισσότερο με δική μας ευθύνη αφού βασικά λάθη που γίνονται στη βόλτα δημιουργούν αντί των γόνιμων συνθηκών ευχαρίστησης, το πεδίο για να ανθίσει η δυσαρέσκεια. Ετσι σιγά σιγά χάνεται η μαγεία της βόλτας αφού βαριόμαστε να υποστούμε τη διαδικασία με αποτέλεσμα να κάνουμε δυστυχισμένο τα φίλο μας.

dog walking1
Ετσι λοιπόν θα πρέπει να αποφεύγουμε κατά τη διάρκεια της βόλτας με τον σκύλο μας όλα αυτά που μπορεί να του δημιουργήσουν ασφυκτικές καταστάσεις. Δεν πρέπει επ’ ουδενί να ξεχνάμε ότι έχουμε την ευτυχέστερη καθημερινή στιγμή του σκύλου μας.
Ας συνοψίσουμε λοιπόν αυτά τα λάθη προκειμένου να τα αποφεύγουμε και να απολαύσουμε τη συμβίωση μαζί του.
Ακαθόριστες ώρες βόλτας.

Ναι είναι ίσως το μεγαλύτερο πρόβλημα. Μπορεί το άγχος και το τρελό ωράριο να μη μας επιτρέπει πολλές φορές τον προγραμματισμό αλλά καλό θα ήταν να σταντάρουμε τις ώρες βόλτας. Δεν θα πρέπει να ξεχνάμε ότι ο καλύτερος μας φίλος είναι ένα ζώο συνήθειας και ως εκ τούτου η αστάθεια στις συνήθειες του φέρνει ανεπιθύμητες για εμάς και τους γύρω μας συμπεριφορές όπως το γαύγισμα ή στην αρχή της βόλτας να μας τραβάει σαν μανιακός με τον κίνδυνο να υποστούμε εξάρθρωση ώμου να είναι υπαρκτός.
Βόλτα στο όριο του ελάχιστου.

Πολλοί ιδιοκτήτες που διαθέτουν χώρο (ταράτσα, κήπο, αυλή) θεωρούν περιττή διαδικασία τη βόλτα με το σκύλο τους. Όμως το παιδί μας διψάει να μυρίσει μυρωδιές, να κοινωνικοποιηθεί αλλά και να περάσει χρόνο μαζί μας σε εξωτερικό περιβάλλον. Αν του κόψουμε τις βόλτες του λοιπόν μην παραπονιόμαστε για τις ζημιές που γίνονται από εκείνον. Πρέπει με κάποιον τρόπο να εκτονώσει το άγχος του.
Κοντό λουρί.

Μπορεί κατά τη διαδικασία εκπαίδευσης αυτό να είναι μία αναγκαία συνιστώσα του προγράμματος εκμάθησης ωστόσο όταν αυτή τελειώσει δεν πρέπει σε καμία περίπτωση να συνεχίσουμε αυτή την αγχωτική για το σκύλο μας διαδικασία. Πως αλλιώς μπορεί να χαρακτηριστεί μία διαδικασία όπου ο σκύλος μας έχει ένα μόνιμο στρες που του προκαλεί το διαρκές πνίξιμο.
Βόλτα με πνίχτη. Πολλοί ιδιοκτήτες βρίσκουν στον πνίχτη ένα εργαλείο για να μην τραβάει ο σκύλος τους και τα χρησιμοποιούν αφειδώς. Όμως έτσι προσφέρουν ένα εργαλείο βασανισμού του σκύλου τους. Ο πνίχτης πρέπει να χρησιμοποιείται μόνο για εκπαιδευτικούς σκοπούς από εκπαιδευτή και μάλιστα και απ’ αυτόν μόνο σε ακραίες καταστάσεις και για ελάχιστο διάστημα (σκύλοι στους οποίους έχουν δοκιμαστεί όλες οι υπόλοιπες μέθοδοι και δεν έχουν πιάσει). Ολες οι υπόλοιπες χρήσεις του πνίχτη το μόνο που κάνουν είναι να δημιουργούν συνθήκες ασφυξίας και ανυπακοής στο σκύλο μας…

dog walking2