Λαχανικά και Φρούτα στη διατροφή του σκύλου μας

fruitvegetables3

fruitvegetables3

Ας μιλήσουμε για τα λαχανικά και φρούτα λοιπόν και πως αυτά εντάσσονται στη διατροφή του σκύλου μας. Το πρώτο όμως που πρέπει να απαντήσουμε είναι χρειάζονται τα λαχανικά και τα φρούτα στο σκύλο μας; Η απάντηση δεν μπορεί παρά να είναι ένα τεράστιο ΝΑΙ.

Οι BARFistas έχουμε αποφασίσει να εξοπλίσουμε με όλη τη γνώση για τη φυσική διατροφή σκύλου BARF τους καταναλωτές ώστε αυτοί να γνωρίζουν όχι μόνο γιατί δεν πρέπει να δίνουν κροκέτες και λοιπές παρασκευασμένες τροφές που είναι γεμάτες συντηρητικά και καρκινογόνες ουσίες στους σκύλους αλλά και ποιες τελικά από τις προτεινόμενες BARF αξίζει να δίνουμε στο σκύλο μας. Είμαστε βαθιά πεπεισμένοι ότι αν έχουμε την απαιτούμενη γνώση δεν θα πέφτουμε θύματα της όποιας διαφήμισης προσπαθεί να πουλήσει κάτι που δεν αξίζει…

fruitvegetables2

fruitvegetables
Πάμε λοιπόν στο ρόλο των λαχανικών στη διατροφή του σκύλου μας ή διαφορετικά γιατί δεν μπορούμε να μην τα συμπεριλάβουμε στη διατροφή τους.

-ΑΛΚΑΛΙΚΟΤΗΤΑ. Θα πρέπει να γνωρίζουμε ότι η εξισορρόπηση της αλκαλικότητας και της οξύτητας στη διατροφή είναι πολύ σημαντική για την υγεία του σκύλου σας. Όργανα όπως το ήπαρ, το πάγκρεας, η χοληδόχος κύστη, οι ορμόνες, η καρδιά, τα νεφρά λειτουργούν καλύτερα σε ένα πιο αλκαλικό περιβάλλον. Κάτω από αυτά τα δεδομένα θα πρέπει να γνωρίζουμε ότι οξύτητα στον οργανισμό προκαλούν κατά κύριο λόγο οι πρωτεΐνες (κυρίως από τοπ κρέας) ενώ τα λαχανικά αλλά και τα φρούτα συντελούν στην αλκαλικότητα του σώματος μας. Βέβαια δεν πρέπει να ξεχνάμε κάτι… Ο σκύλος μας είναι περισσότερο σαρκοφάγο και λιγότερο παμφάγο ον. Σύμφωνα με τις μελέτες λοιπόν η διατροφή του σκύλου μας θα πρέπει να είναι σε ποσοστά 80% πρωτεΐνες από κρέας και 20% φρούτα και λαχανικά.

-ΘΡΕΠΤΙΚΑ ΣΥΣΤΑΤΙΚΑ. Τα λαχανικά παρέχουν πρωτεΐνες, λιπίδια, λιπαρά, υδατάνθρακες, φυτοθρεπτικά συστατικά και φυτικές ίνες, που τα καθιστά μια πλήρη τροφή – τουλάχιστον για τα φυτοφάγα ζώα όπως οι αγελάδες, πρόβατα και κουνέλια. Ωστόσο αυτό δεν ισχύει για το σαρκοφάγο σκύλο μας. Για να υπάρχει μία σωστή ισορροπία των αμινοξέων σε μία vegan διατροφή για σκυλιά θα πρέπει να προστεθούν στη διατροφή του δημητριακά και όσπρια δηλαδή προϊόντα πλούσια σε υδατάνθρακες που όμως ως καθημερινή τροφή καθίσταται βέβαιο ότι θα προκαλέσει στον αγαπημένο μας σκύλο ένα μεγάλο αριθμό νοσηρών καταστάσεων λόγω του εκφυλισμού των εσωτερικών οργάνων από τη διαδικασία της πέψης τους. Αντίθετα η μίξη των φρούτων-λαχανικών με πηγές πρωτείνης όπως το κρέας παρέχει στο «φίλο μας» την ιδανική αναλογία αμινοξέων.
-ΝΕΡΟ. Τα φρούτα και τα λαχανικά είναι μια άριστη πηγή του νερού. Πολλά σκυλιά σήμερα ζουν σε μια χρόνια κατάσταση της αφυδάτωσης (κυρίως λόγω της ξηράς τροφής που για να μουλιάσει απορροφά τεράστιες ποσότητες νερού),. Αυτή η αφυδάτωση συμβάλλει σε προβλήματα όπως νεφρική νόσο ή τον σχηματισμό λίθων της ουροδόχου κύστης.
-ΒΙΤΑΜΙΝΕΣ. Τα ωμά λαχανικά και φρούτα παρέχουν περισσότερες βιταμίνες (Α, Ε, Κ και βέβαια C. Το πρόβλημα όμως βρίσκεται στις βιταμίνες του συμπλέγματος Β. Τα λαχανικά και φρούτα έχουν πολύ χαμηλή ποσότητας σε Β12 και Β1 που αφορά στις ουσίες θειαμίνη και χολίνη. Οπότε καθίσταται σαφές ότι το σκυλί μας χρειάζεται τρόφιμα όπως το συκώτι και τα αυγά για την παροχή αυτών των θρεπτικών ουσιών.
-ΜΕΤΑΛΛΑ. Τα σκούρα πράσινα φυλλώδη λαχανικά περιέχουν σημαντικά μέταλλα όπως ασβέστιο, κάλιο και μαγνήσιο. Πολλά από αυτά τα μέταλλα υπάρχουν μάλιοστα και σε φρούτα όπως η μπανάνα. Τα μέταλλα δίνουν στερεότητα και αντοχή στον σκελετό, χρησιμοποιούνται σαν συστατικά οργανικών ενώσεων, ρυθμίζουν την ισορροπία υγρών στο σώμα και παίρνουν μέρος σε πολλές διεργασίες του μεταβολισμού.
-ΩΜΕΓΑ-3. Τρόφιμα όπως ο λιναρόσπορος το μπρόκολο κλπ είναι γεμάτα ω-3 λιπαρά οξέα. Εδώ αναφερόμαστε κυρίως στο -λινολενικό οξύ (ALA), που το βρίσκουμε σε φυτικά τρόφιμα. Το α-λινολενικό οξύ (ALA) μετατρέπεται σε EPA και DHA μέσα στο σώμα του σκύλου μας και θα πρέπει να γνωρίζετε ότι πέρα των υπολοίπων λειτουργιών βοηθούν στην αργή εκφύλιση και την αντιγήρανση. Πέραν αυτών τα Ωμέγα-3 μειώνουν τις φλεγμονές και στηρίζουν τον εγκέφαλο και το κεντρικό νευρικό σύστημα, καθώς και η αναπνοή, την κυκλοφορία, την πέψη, ανοσία και την αναπαραγωγή.

fruitvegetables1
-ΦΥΤΟΘΡΕΠΤΙΚΑ ΣΥΣΤΑΤΙΚΑ. Διαφορετικά οι επιστήμονες τα ονομάζουν και ουσίες ζωτικής σημασίας. Τα φυτοθρεπτικά συστατικά είναι φυτικές θρεπτικές ουσίες που βρίσκονται στα φρούτα και τα λαχανικά. Τα φυτά παράγουν φυτοθρεπτικά συστατικά για να αναπτυχούν τα ίδια και να αυτο-προστατευτούν από τις κυτταρικές βλάβες και τις ασθένειες. Τα ζωηρά χρώματα των φρούτων και των λαχανικών συχνά οφείλονται σε αυτά τα θρεπτικά συστατικά φυτικής προέλευσης, όταν λοιπόν βλέπουμε πολύχρωμα φρούτα και λαχανικά, βλέπουμε το δώρο της φύσης για την υγεία του σκύλου μας. Φυτοθρεπτικά συστατικά είναι αντιιικά, αντιμυκητιασικά, αντιβακτηριακά ενώ συντελούν στην αντι-γήρανση στον αντι-εκφυλισμό και, το σημαντικότερο είναι αντικαρκινικά.
Το ερώτημα που τίθεται λοιπόν είναι αν σε κάποια από τις κροκέτες υφίσταται έστω και ένα φυτοθρεπτικό συστατικό… Βέβαιοα το ίδιο συμβαίνει και με τις συνταγές BARF που που στηρίζονται (για λόγους μείωσης του κόστους) μόνο σε ένα ή δύο λαχανικά….
-ΑΝΤΙΟΞΕΙΔΩΤΙΚΑ. Καθίσταται προφανές ότι τα λαχανικά, και τα φρούτα είναι ασφυκτικά γεμάτα από αντιοξειδωτικά. Τι είναι οι αντιοξειδωτικές ιδιότητες των φρούτων και λαχανικών; Είναι αυτές που βοηθούν στη δέσμευση των επιβλαβών ελευθέρων ριζών του οξυγόνου (μπορεί να παράγονται από το σώμα ή να προέρχονται από το περιβάλλον) και έτσι συμβάλλουν στην προστασία από διάφορες εκφυλιστικές ασθένειες και λοιμώξεις.
-ΦΥΤΙΚΕΣ ΙΝΕΣ. Ωμά λαχανικά παρέχουν υγιείς φυτικές ίνες. Θα πρέπει να γνωρίζουμε ότι φυτικές ίνες είναι πολύ καλύτερες και βέβαια πολύ πιο υγιεινές από ίνες που βρίσκονται στα δημητριακά. Τα λαχανικά περιέχουν διαλυτές και αδιάλυτες φυτικές ίνες. Οι πρώτες χωνεύονται από τα μικρόβια στο παχύ έντερο ενώ οι αδιάλυτες φυτικές ίνες παραμένουν και βοηθούν το φαγητό να περάσει μέσα από το έντερο (άρα ταχύτερη πέψη).

fruitvegetables4

 

Οι BARFistas έχοντας μελετήσει βαθιά το θέμα της σωστής διατροφής του σκύλου και για να απορροφήσει εκείνος όλες τις θρεπτικές ουσίες έχουμε τις ιδανικές αναλογίες σε φρούτα και λαχανικά τα οποία είναι όλα εποχής (ακόμη και αν είναι ακριβότερα)