Χαλκός αυτός ο άγνωστος

 

Είναι ίσως ο λόγος για τον οποίο τα παιδιά μας χρειάζονται να τρώνε εντόσθια (ναι εντάξει μπορεί να μας μυρίζει αλλά είναι ζωτικής σημασίας για τη λειτουργία του πεπτικού τους).

Αναφερόμαστε στο χαλκό ένα απαραίτητο ιχνοστοιχείο που συμμετέχει σε πληθώρα λειτουργιών του οργανισμού.
copper1

Από την απορρόφηση του σιδήρου (ναι δεν αρκεί να τρως τροφές πλούσιες σε σίδηρο αλλά χρειάζονται διεργασίες ώστε αυτός να απορροφηθεί) και τη μεταφορά του οξυγόνου μέχρι τη δημιουργία της αιμοσφαιρίνης και το σχηματισμό συνδετικού ιστού, ο χαλκός είναι απαραίτητος να ρέει στο σώμα του σκύλου μας.

Όμως ο χαλκός βρίσκεται σε τρόφιμα που εν πολλοίς είναι απαγορευμένα για το σκύλο μας (σοκολάτα, μπισκότα δημητριακών, μανιτάρια, κακάο, διάφοροι ξηροί καρποί κλπ).

Πως επιδρα στα ερυθροκύτταρα

Πρόκειται για ένα συστατικό δύο ενζύμων, των φεροξειδασών.

Ουσιαστικά λειτουργούν με τέτοιο τρόπο που οξειδώνουν το σίδηρο σε μορφή που μπορεί να μεταφερθεί στον τόπο παραγωγής ερυθροκυττάρων. Καθίσταται συνεπώς καίριας λειτουργίας για την παραγωγή τους.

Όπως έχουν δείξει έρευνες ο ρόλος του χαλκού στην παραγωγή ερυθροκυττάρων επιβεβαιώνεται από το γεγονός ότι στην περίπτωση έλλειψης χαλκού, η κινητοποίηση του σιδήρου από τα σημεία αποθήκευσης είναι ελλιπής με αποτέλεσμα τη μείωση παραγωγής τους.
Για να γίνουμε πιο συγκεκριμένοι ο χαλκός είναι ένα λειτουργικό συστατικό κάποιων απαραίτητων ενζύμων, τα οποία είναι γνωστά ως χαλκοένζυμα και είναι απαραίτητα για:

· Ενεργειακή παραγωγή

· Σχηματισμό συνδετικού ιστού

· Μεταβολισμό σιδήρου

· Κεντρικό νευρικό σύστημα

· Ρύθμιση της έκφρασης των γονιδίων

· Αντιοξειδωτική Δράση

copper2

Έλλειψη χαλκού

Τι μπορεί όμως να σημαίνει η έλλειψη χαλκού από τον οργανισμό του παιδιού μας;

Όπως προκύπτει από σχετικές έρευνες το κυρίαρχο πρόβλημα που προκύπτει από την ανεπάρκεια χαλκού είναι η μειωμένη λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος.
Οστεοπόρωση και άλλες ανωμαλίες της ανάπτυξης των οστών σχετικές με την ανεπάρκεια χαλκού είναι οι πιο κοινές στα κουτάβια που πάσχουν από ανεπάρκεια χαλκού (κυρίως αυτά με χαμηλό βάρος κατά τη γέννηση τους).

Επίσης η έλλειψη χαλκού μπορεί να φέρει αναιμία που δεν ανταποκρίνεται στη θεραπεία σιδήρου αλλά διορθώνεται από τη συμπλήρωση χαλκού.

copper3

Τροφές πλούσιες σε χαλκό

Πως όμως μπορούμε να παρέχουμε στο σκύλο μας αυτό το ιχνοστοιχείο;

Ποιες είναι οι φυσικές τροφές (σε καμία περίπτωση δεν αναφερόμαστε σε χημικά υποκατάστατα ή ξηρές τροφές);

Εδώ θα πρέπει να γνωρίζουμε ότι ο χαλκός δεν είναι κάτι που παράγει το σώμα μας από μόνο του , γι’ αυτό πρέπει να το λαμβάνουμε από τη διατροφή μας.
Ο βασιλιάς των τροφών που υπάρχει χαλκός είναι το μοσχαρίσιο συκώτι…

Εδώ έχουμε ένα πρόβλημα που αφορά στο κοτόπουλο αφού τα συκωτάκια κοτόπουλου υπολείπονται καταφανώς σε σχέση με τις ποσότητες χαλκού που υπάρχουν στο βόειο κρέας.

Οι νεφροί (εδικά του μοσχαριού) είναι επίσης μια καλή πηγή χαλκού.

Πάλι όμως το μέγεθος ενός νεφρού κοτόπουλου δεν είναι αρκετό για να παρέχει μια σημαντική πηγή χαλκού στο σκύλο μας.

Άλλο τρόφιμο που έχει επαρκείς ποσότητες χαλκού είναι το καλαμάρι και το θράψαλο…

Ωστόσο επαρκείς ποσότητες χαλκού μπορούμε να βρούμε ακόμη και στα πράσινα φυλλώδη λαχανικά.

Τα προτεινόμενα σιτηρέσια των BARFistas εγγυώνται ότι τα παιδιά σας θα λαμβανούν ακριβώς τις απαιτούμενες ποσότητες βιταμινών μέσω τροφίμων χωρίς να προστίθενται χημικά σκευάσματα .