Σκυλοκροκέτες γεμάτες κρυμμένη ζάχαρη.

dog overweight

Ένα καλά κρυμμένο μυστικό κρύβουν οι κροκέτες… Ένα μυστικό που τελικά υποβαθμίζει την υγεία των σκύλων μας αφού οι σκύλοι αφενός δεν το χρειάζονται αφετέρου χρησιμοποιείται ευρέως όχι μόνο για να κρατήσει χαμηλά το κόστος παρασκευής της κροκέτας αλλά και γιατί ουσιαστικά δεν μπορεί να κατασκευαστεί η κροκέτα χωρίς αυτό. Ο λόγος για το άμυλο. Τον πρώτο παράγοντα υποβάθμισης της υγείας των σκύλων μας…

dog overweight

Η ξηρά τροφή των σκύλων περιέχει τουλάχιστον 30% αμυλώδη συστατικά. Όπως έχει μετρηθεί η μέση περιεκτικότητα των κροκετών βρίσκεται στο 40% ενώ κάποιες φτάνουν ακόμη και στο 60%!!!
Αυτοί οι αμυλούχοι υδατάνθρακες χρησιμεύουν πέρα από τη μείωση του κόστους στο να δεσμεύσουν τα όποια θρεπτικά συστατικά κατά τη διαδικασία μετατροπής σε κροκέτες…
Αυτή η διαδικασία που ονομάζεται εξώθηση ουσιαστικά ζελατινοποιεί το άμυλο και μέσω αυτής της ζελατινοποίησης «συγκολλούνται» όλα τα συστατικά.
Αυτή η διαδικασία εκτοξεύει τα κέρδη των επιχειρήσεων λόγω του χαμηλού κόστους
Αυτή όμως η διαδικασία τελικά καταβαραθρώνει την υγεία των σκύλων μας.

Η διαδικασία της εξώθησης

Η εξώθηση είναι μια μεγάλη ιδέα για τους κατασκευαστές τροφίμων αφού τους επιτρέπει να παρασκευάσουν μαζικής παραγωγής προϊόντα που διατηρούνται επί μακρόθεν εκτός ψυγείου. Βέβαια πέρα από τις σκυλίσιες κροκέτες και πολλά ανθρώπινης κατανάλωσης τρόφιμα περνούν από την ίδια διαδικασία εξώθησης (ζυμαρικά, δημητριακά πρωινού, σνακ και ψωμί)
Ας έρθουμε όμως στις κροκέτες για να δούμε πως παρασκευάζονται. Τα συστατικά αναμειγνύονται όλα μαζί, και εξωθούνται μέσα από έναν τεράστιο μεταλλικό εξωλκέα όπου η ζύμη ψήνεται υπό έντονη θερμότητα και πίεση. Στη συνέχεια οι κροκέτες ξηραίνονται σε ένα φούρνο και έτσι είναι έτοιμες να μπουν σε σακούλες… Είναι οι συσκευασίες που παίρνουμε σπίτια μας (τουλάχιστον όσοι δεν έχουν ανακαλύψει τη φυσική διατροφή σκύλων BARF) για να το καταναλώσουν τα παιδιά μας.
Όλα τα τρόφιμα που παρασκευάζονται μέσω της διαδικασίας της εξώθησης έχουν ένα κοινό χαρακτηριστικό: υψηλή περιεκτικότητα σε άμυλο.
Και πάμε τώρα που γνωρίζουμε γιατί εισέρχεται τόσο άμυλο στις σκυλοκροκέτες να δούμε γιατί υποβαθμίζεται η υγεία των σκύλων μας και τελικά αυτό που συντελείται είναι να μετατρέπονται τα σκυλιά μας από υγιείς σε ασθενείς οργανισμούς

dog overweight1

Το πρόβλημα με το άμυλο
Σύμφωνα με την αμερικανική ένωση πρόληψης της παχυσαρκίας των κατοικίδιων (http://www.petobesityprevention.org) το , 54% των σκύλων το 2015 είναι υπέρβαροι ή παχύσαρκοι… Τα τελευταία χρόνια όμως απενεχοποιείται το λίπος ως παράγοντας της παχυσαρκίας των σκύλων και η επιστήμη μετακινείται στην άποψη ότι η κύρια αιτία της παχυσαρκίας ανάγεται στους υδατάνθρακες και όχι στο λίπος. Ο λόγος βρίσκεται στο γεγονός ότι παρότι η ανθρωπότητα μετακίνηθηκε σε χαμηλής περιεκτικότητας σε λίπος προϊόντα, συνέχισαν να αυξάνονται τα ποσοστά της παχυσαρκίας…
Οι υδατάνθρακες είναι μια μακρά αλυσίδα της γλυκόζης. Όταν ένας αμυλούχος υδατάνθρακας καταναλώνεται, σπάει σε γλυκόζη η οποία είναι η μορφή που το σώμα μπορεί να χρησιμοποιήσει ως καύσιμο. Όταν συμβαίνει αυτό, η ινσουλίνη απελευθερώνεται στο αίμα ώστε να κινηθεί το σάκχαρο του αίματος εντός των κυττάρων.

Τελικά τρώνε ζάχαρη

Η ινσουλίνη είναι μια ορμόνη που έχει βρεθεί σε όλους τους ανθρώπους, σκύλους και γάτες. Η ινσουλίνη είναι η μόνη ορμόνη που μειώνει το σάκχαρο του αίματος κατά τη μετακίνησή του μέσα στα κύτταρα. Από την άλλη πλευρά, υπάρχουν 8 ορμόνες που ανεβάζουν τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα…
Όταν τα σκυλιά τρώνε πολύ άμυλο (και μιλάμε για πάνω από 30% σε όλες τις κροκέτες), αλλάζει η δραστηριότητά τους στην ινσουλίνη. Η ινσουλίνη λοιπόν πέρα από την ιδιότητα της να μειώνει το σακχαρο του αίματος βοηθά επίσης τη μετατροπή της γλυκόζης σε λίπος και μετάπειτα στην αποθήκευση του στο σώμα. Έτσι, αν ένας σκύλος διατηρεί στη διατροφή του άμυλο σε ποσοστό άνω του 8% θα πάρει λίπος, ακόμα και σε μια περιορισμένη σε θερμίδες δίαιτα.
Και εδώ αρχίζει το πρόβλημα… Γι αυτό τα σκυλιά δεν πρέπει να τρώνε καθόλου αμυλούχους υδατάνθρακες

Ας πάμε εκεί που ανήκει ο σκύλος… Στη μητέρα φύση. Ο μπουφές της περιλαμβάνει πολλά πράγματα για διαφορετικούς κατοίκους του πλανήτη Γη. Ξηροί καρποί, σπόροι, χόρτα, φρούτα, μούρα, βολβοί, πέρα βέβαια από την κυρίαρχη τροφή των σαρκοφάγων το κρέας… Σ’ αυτά τα προϊόντα Γης για την άγρια πανίδα του πλανήτη μας, δεν μπορεί βέβαια να συμπεριλαμβάνονται τα αμυλώδη δημητριακά όπως το καλαμπόκι ή το σιτάρι, η βρώμη κλπ αφού η άγρια ζωή δεν μπορεί να τα καταναλώσει δεδομένου ότι για να αποκτήσουν θρεπτική αξία χρειάζονται θερμική επεξεργασία.
Από την άλλη οι αγαπημένοι μας σύντροφοι, τα σκυλιά, σαρκοφάγα γαρ, χρειάζονται πρωτεΐνες και λίπη στη διατροφή τους για να επιβιώσουν ενώ διατηρούν μηδενική απαίτηση για άμυλο. Το άμυλο μπαίνει ετσιθελικά στη διατροφή τους για λόγους κόστους και για λόγους ομογενοποίησης της τροφής.
Μην απορείτε λοιπόν που έχετε παχύσαρκα σκυλιά… Δεν φταίτε εσείς. Φταίει η κροκέτα που περιέχει τόσο μεγάλα ποσοστά υδατάνθρακα…

dog overweight2

 

Οι συνταγές των BARFistas διατηρούν ελάχιστα ποσοστά αμυλούχων ουσιών που προέρχονται απο τα λαχανικά και τα φρούτα ώστε να μη δημιουργούνται παχύσαρκα σκυλιά αλλά οργανισμοί που σφύζουν απο υγεία.