Σολομέλαιο: Είναι τελικά αθώο;

salmon

Προβάλλεται ως το απόλυτο τρόφιμο για να πάρει ο σκύλος μας Ω3 και Ω6 τα οποία αναμφίβολα είναι πολύ καλά λιπαρά…
Είναι ένα μαγικό υγρό που δίνει αναμφίβολα πολλά οφέλη στο σκύλο μας
Είναι όμως έτσι;
Μήπως πρέπει να δούμε κάτω από τη χαραμάδα της διαφήμισης;

Αλλωστε για να πάμε στη φυσική διατροφή σκύλου BARF ξεπεράσαμε τις γνώμες των κτηνιάτρων αλλά και των λοιπών δυνάμεων που προσπαθούν να μας πείσουν ότι ο σκύλος μας είναι προορισμένος να τρώει γαριδάκια.

Σολωμός ο μεγαλοπρεπής

Αναμφίβολα ο σολωμός αποτελεί θρεπτική τροφή. Αυτό είναι αδιαμφισβήτητο και άπαντες οι άνθρωποι πλέον θέλουν να τρέφονται με σολωμό γιατί γνωρίζουν ότι κάνει καλό στην υγεία τους. Το ίδιο συμβαίνει όμως και με τους σκύλους όσον αφορά τα οφέλη στη διατροφή τους.
Τι σημαίνει το παραπάνω συμπέρασμα; Πολύ απλά ότι ο σολωμός υπεραλιεύεται… Λόγω της μείωσης του πληθυσμού του άγριου σολομού του Ατλαντικού λοιπόν, έχουν κατασκευαστεί εμπορικά εκτροφεία σολομού.

salmon
Αυτοί οι «καλλιεργούμενοι» σολομοί διατηρούνται κοντά στην ακτή μέσα σε δεξαμενές γλυκού νερού μέχρις ότου φτάσουν στο μέγεθος που έχουν όταν οδεύουν προς την ενηλικίωση.
Τότε μεταφέρονται στα ανοιχτά της θάλασσας σε ειδικές κατασκευές, όπου αναπτύσσονται μέχρις ότου ωριμάσουν και είναι έτοιμοι να πουληθούν σε εστιατόρια και καταστήματα τροφίμων.
Όλα ωραία μέχρι εδώ αλλά από εδώ αρχίζει το πρόβλημα…
Ο σολομός που εκτρέφεται με αυτόν τον τρόπο αντιμετωπίζει προβλήματα. Οι εκτροφείς ψαριών χρησιμοποιούν συνθετικές τροφές για το τάισμά τους. Αυτό σε συνδυασμό με τον περιορισμό των σολομών σε κλουβιά τούς καθιστά πολύ ευπαθείς σε ασθένειες και παράσιτα, όπως η ψείρα των θαλασσών. Δεν είναι τυχαίο άλλωστε ότι στον πυθμένα της θάλασσας δεν υπάρχει ζωή γύρω από αυτές τις κατασκευές που εκτρέφονται οι σολωμοί…

salmonfish
Γιατί συμβαίνει αυτό;;
Για την καταπολέμηση της θαλάσσιας ψείρας,δίνεται στα ψάρια ένα δηλητήριο το DIFILBEZERON, με άγνωστες επιπτώσεις για τον άνθρωπο, αλλά με….θανατηφόρες επιπτώσεις για τα ψάρια που τρέφονται γύρω από τα ιχθυοτροφεία των σολωμών (Δείτε εδώ τη γνώμη του ειδικού).

Πάμε τώρα στο λάδι σολωμού για σκύλους…

Αξίζει; Προφανώς ΝΑΙ είναι η απάντηση αρκεί να είναι απο άγριο σολωμό και να μην έχει συντηρητικά. Ολα τα υπόλοιπα προϊόντα μπορούν να δίνουν αποτέλεσμα στο τρίχωμα του σκύλου μας ωστόσο δεν γνωρίζουμε με το τι πρόσθετα υλικά τον φορτώνουμε και ποια η επίπτωση τους μετά απο μακροχρόνια χρήση.

Εξάλλου μιλάμε για συμπλήρωμα διατροφής και μπορούμε να βρούμε Ω3 και Ω6 λιπαρά και σε άλλα τρόφιμα όπως ο λιναρόσπορος