Ο σκύλος μου βόσκει χορτάρια…

xorta

Όλοι έχουμε δει τους σκύλους μας να κορφολογούν με μανία χορτάρια, επιδεικνύοντας μία τεράστια όρεξη να τα φάνε… Πολλοί θεωρούν ότι ο σκύλος τους έχει πρόβλημα, αφού ως σαρκοφάγο δεν μπορεί να μεταλλάσσεται σε μηρυκαστικό. Αλλοι το έχουν συνδέσει με γαστρεντερικά προβλήματα και κάποιοι  θεωρούν ότι τους λείπουν φυτικές ίνες.
xorta

 Γιατί τρώει χορτάρια ο σκύλος μας

Στην πραγματικότητα ισχύουν όλα και τίποτε… Έχει μετρηθεί ότι μόλις το 10% των σκύλων, βόσκει χορτάρια στη βόλτα του με σκοπό να προκαλέσει το πεπτικό του σύστημα να κάνει εμετό και μέσω αυτού να αποβάλλει κάτι κακό που βρίσκεται στο στομάχι του (μη ξεχνάμε ότι ο σκύλος μας, μπορεί να φάει τα πάντα κυρίως από  περιέργεια, σε αντίθεση με τη γάτα που είναι εξαιρετικά επιλεκτική). Άλλη περίπτωση είναι (αυτό συμβαίνει σε όσα σκυλιά ζουν με κροκέτες) να θέλει να φάει φρέσκο χορτάρι προκειμένου να συμπληρώσει το σιτηρέσιο του με κάποιες θρεπτικές ουσίες που του αρνείται ο σιτιστής του… Σπανιότερη περίπτωση είναι ο σκύλος μας να εμφανίζει σημάδια βαρεμάρας και για αυτό να ξεσπά στα χορτάρια  γύρω του. Αυτό συμβαίνει περισσότερο στα σκυλιά που χουν δεμένα και το αφεντικό τους τα κακοποιεί παθητικώς έχοντας τα μονίμως να ζουν σαν βαρελόσκυλα.

xorta3

Τελικά το κάνουν γιατί τους αρέσει

Μία δικαιολογία για το βόσκημα του σκύλου, που συχνά πυκνά βγαίνει από αυτούς που θελουν να ονομάζονται συμπεριφοριστές σκύλων, είναι ότι με αυτόν τον τρόπο ο σκύλος κάνει αναγνώριση του περιβάλλον στο οποίο κινείται και αναγνωρίζει ως οικείο. Δηλαδή το κάνει προκειμένου να διαπιστώσει πως έχει περάσει από το χώρο που θεωρεί δικό του.

Ωστόσο τα πράγματα είναι περισσότερο απλά και φαίνεται ότι όλα τα σκυλιά που βόσκουν το κάνουν επειδή ακριβώς τους αρέσει…
xorta6