Φθινοπωρινές προληπτικές εξετάσεις

Ήρθε λοιπόν το φθινόπωρο αλλά τα κεφάλια αρνούνται να μπουν μέσα… Λογικό αφού το καλοκαίρι δεν λέει να μας παρατήσει… Όμως όλοι σχεδόν βρισκόμαστε ενώπιον της καθημερινότητας… Το ίδιο και τα σκυλιά μας που έρχονται από μία μακρά περίοδο μεγαλύτερης παραμονής στη φύση… Φθινοπωρινές προληπτικές εξετάσεις λοιπόν αφού οι κίνδυνοι εκεί έξω είναι τεράστιοι και συγκεκριμενοποιούνται στην ερλιχίωση και τη λεϊσμανίαση!!

Η Υγεία πάνω από όλα λοιπόν και είναι σαφές, ότι η πρόληψη είναι καλύτερη από την καταστολή… Άσε που κοστίζει και λιγότερο. Ποιοι είναι οι κύριοι (καλά έστω φανεροί) κίνδυνοι της Υγείας των σκύλων μας; Η ερλιχίωση και η λεϊσμανίωση απαντά εύκολα κάποιος.


Πότε έχουμε έξαρση των φαινομένων;

Μα την Ανοιξη και το Καλοκαίρι είναι η απάντηση που εύκολα βγαίνει από το χείλη μας! Σωστά λοιπόν κυρίως στην καλοκαιρινή περίοδο (αλλά και στην ανοιξιάτικη) γιγαντώνεται η μετάδοση παρασιτικών νόσων στους σκύλους. Αυτό προκύπτει καθώς οι 2 αυτές εποχές είναι οι χρονικές περίοδοι που τα τσιμπούρια (υπεύθυνα για την ερλιχίωση) και οι σκνίπες (που μεταφέρουν τη λεϊσμανίαση) δρουν ανεξέλεγκτα…


Αρκούν οι φυσικές και οι χημικές μέθοδοι προστασίας;

Μα του έβαλα αντιπαρασιτικό κολάρο. Τι λέτε, κάθε μέρα πρωί βράδυ τον ψεκάζω με μηλόξυδο… Εγω του έδωσα χάπι που διώχνει τα πάντα άσε που τον ψεκάζω με σπρέι σιντρονέλας). Οι αμπούλες; Αφού έχουμε δει τη δράση τους… Όλες αυτές οι προληπτικές μέθοδοι προστασίας σαφώς και βοηθούν αλλά δεν λύνουν σε ποσοστό 100% το πρόβλημα. Οι επιθέσεις εναντίον του οργανισμού των σκυλων από τα τσιμπούρια και τις σκνίπες μετρούνται σε εκατομμύρια. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να αυξάνονται οι πιθανότητας μόλυνσης παρά τις προληπτικές αυτές κινήσεις.

Η πρόληψη σώζει ζωές σκύλων

Η δεύτερη γραμμή άμυνας λοιπόν που μπορούμε να κάνουμε είναι η πρόληψη. Η καλύτερη δε περίοδος γι’ αυτή είναι το φθινόπωρο! Φθινοπωρινές προληπτικές εξετάσεις λοιπόν. Με δεδομένο ότι η ερλιχίωση εκδηλώνεται ένα 20ήμερο περίπου από το τσίμπημα ας κλείσουμε ένα ραντεβού στον κτηνίατρο! Ιδανική περίοδος θεωρείται αυτή μεταξύ του Οκτωβρίου και του Νοεμβρίου. Τι σημαίνει όμως πρόληψη; Είναι κάτι πολύ απλό. Μία εξέταση αίματος…


Σημαντική η παρατήρηση

Ειδικά το φθινόπωρο πρέπει να μεγεθύνεται η προσοχή μας προς τον αγαπημένο μας φίλο. Κάθε απότομη αλλαγή στη συμπεριφορά του πρέπει να μας χτυπά τις καμπάνες της ανησυχίας. Το πρώτο πράγμα που θα συμβεί αν έχουμε περίπτωση μόλυνσης είναι η ανορεξία και η κατάπτωση Επομένως , είναι πολύ σημαντικός ο έγκαιρος εντοπισμός μιας τέτοιας πιθανής μόλυνσης με εξετάσεις αίματος τους μήνες Οκτώβριο ή Νοέμβριο ακόμα κι αν δεν υπάρχουν ενδείξεις νόσου.