Καλό καλοκαίρι…και για τον σκύλο μας

Baner pas 1

Καλοκαίρι. Η ζέστη στη ζενίθ συναγωνίζεται τη διάθεση μας για διαρκείς εξόδους… Νομίζετε ότι ο σκύλος μας λειτουργεί διαφορετικά; Η απάντηση είναι αρνητική και βέβαια όσο περισσότερο «έξω» τόσο αυξάνουν οι κίνδυνοι αλλά και οι ανάγκες περιποίησης του σκύλου μας…
Baner pas 1

Οι BARFistas λοιπόν σας παραθέτουν τους τρόπους για να κρατήσουμε τους φίλους μας υγιείς και ασφαλείς τις καλοκαιρινές ημέρες των πολλών και μεγάλων εξορμήσεων:

Περιποίηση (groomιng)
Το καλοκαίρι τα σκυλιά χρειάζονται περισσότερη φροντίδα, ιδιαίτερα αυτά που το τρίχωμα τους είναι μακρύ και χρειάζεται κούρεμα. Ετσι είναι πολύ σημαντικό τους θερμούς μήνες να τα κουρεύουμε . Μπορεί οι σκύλοι μην αναπνέουν από το σώμα όπως οι άνθρωποι, αλλά δροσίζονται με την επαφή που έχουν στα κρύα πατώματα, στη λάσπη ή σκάβοντας στο χώμα. Προσοχή όμως… Δεν πρέπει να τα ξυρίσουμε τελείως (αφήνουμε τουλάχιστον2 εκατοστά τρίχα). Ετσι ο σκύλος μας δεν θα έχει πρόβλημα με την υπεριώδη ακτινοβολία του ήλιου. Επιπλέον, την πρώτη εβδομάδα μην τα εκθέτετε πολλές ώρες στον ήλιο. Είναι ευαίσθητα όπως είναι και το ανθρώπινο δέρμα και επιπλέον δεν διαθέτουν μελανοκύτταρα που προστατεύουν από την υπεριώδη ακτινοβολία και μπορεί να καούν. Ποια είναι η λύση; Μα ακριβώς ότι και στους ανθρώπους: περιορισμένη έκθεση και συχνά πυκνά αντηλιακό. Ιδιαίτερα τα άσπρα σκυλιά με πολύ κοντό τρίχωμα (American bulldog, dogo argentino κλπ) θα πρέπει να προστατεύονται με συχνή χρήση αντιηλιακού και μάλιστα πολύ υψηλού δείκτη προστασίας.
kalokairi4
Για όλα τα υπόλοιπα σκυλιά η λύση είναι το καθημερινό χτένισμα. Έτσι βοηθάμε να αποβάλλονται οι νεκρές τρίχες που επιβαρύνουν το ζώο ειδικά το καλοκαίρι. Αν μπορούμε μάλιστα πάμε και μια φορά τον μήνα για μια επαγγελματική περιποίηση για καλύτερο αποτέλεσμα.

Θερμοπληξία
Ένα από τα σημαντικότερα προβλήματα που παρουσιάζεται αυτή την εποχή στους αγαπημένους μας φίλους είναι η θερμοπληξία. Τα σκυλιά είναι ιδιαίτερα ευαίσθητα στη ζέστη. Και αυτό επειδή δεν έχουν ανατομικό σύστημα που να επιτρέπει να ιδρώσουν ώστε να αποβάλλουν την υψηλή θερμοκρασία του σώματός τους και να δροσιστούν.
Για να τα βοηθήσουμε να περάσουν πιο ήπια τις ζεστές μέρες φροντίζουμε να υπάρχει κρύο νερό (όχι παγωμένο) τις ζεστές ώρες. Προτιμάμε τα πήλινα οικολογικά μπολ για το νερό και το φαγητό (τα μεταλλικά είναι καλοί αγωγοί και το νερό ζεσταίνεται γρήγορα).

Φροντίζουμε να βρίσκεται σε δροσερό μέρος ή σε σκιά.
kalokairi2

 

Παράσιτα
Τους καλοκαιρινούς μήνες τα τσιμπούρια, οι σκνίπες και οι ψύλλοι αφθονούν, ειδικά στις παραθαλάσσιες περιοχές. Μπορούμε να βοηθήσουμε τον σκύλο μας χρησιμοποιώντας φυσικά σκευάσματα, όπως μηλόξυδο και αιθέρια έλαια.

Τροφή
Μπορεί μία τροφή που απορροφά όλη τη φυσική υγρασία του σκύλου μας όπως οι κροκέτες να τον βοηθήσει το καλοκαίρι που οι ανάγκες σε υγρά εξακοντίζονται; Ο καθένας ας δώσει τη δική του απάντηση. Εμείς βέβαια σας προτείνουμε τη Βιολογικά Κατάλληλη Ωμή Τροφή ως τρόπο σίτισης του σκύλου σας. Ασφαλώς και με τη φυσική τροφή B.A.R.F.εκτός της άλλων, απαιτούμενων για την υγεία του θρεπτικών συστατικών, αυξάνουμε και την πρόσληψη υγρών, αφού το τρόφιμο δεν έχει στερηθεί την υγρασία του…
kalokairi3

Τα σκυλιά που τρώνε BARF αντέχουν περισσότερο τη θερμότητα αφού ο οργανισμός τους δεν έχει αφυδατωθεί ώστε να πέψει την τροφή καθότι η φυσική διατροφή σκύλου διατηρεί όλη την υγρασία των προϊόντων…