Πως να αντιμετωπίσετε την αρθρίτιδα στο σκύλο σας

arthritis7

Σε μεγάλο πρόβλημα έχει αναχθεί για τους σκύλους μας τα τελευταία 30 χρόνια η αρθρίτιδα… Πρόκειται για αρρώστια που προσβάλλει κατά κύριο λόγο τα ηλικιωμένα σκυλιά και όσο και να σας φαίνεται περίεργο, η διατροφή που έχετε επιλέξει για το σκύλο σας κατά τη διάρκεια της ζωής του συμβάλλει τόσο στην αύξηση των κρουσμάτων όσο και στη μεγιστοποίηση των συνεπειών της αρρώστιας.
arthritis7

Τελικά τι είναι η αρθρίτιδα που προσβάλλει τους ηλικιωμένους σκύλους; Πολύ απλά είναι μία φλεγμονή  που προσβάλει τις αρθρώσεις του σώματος… Δηλαδή η φλεγμονή είναι μια διαδικασία κατά την οποία τα λευκά κύτταρα του αίματος παράγουν ουσίες που σκοπό έχουν να προστατεύσουν τον οργανισμό από κάποια μόλυνση και από “ξένα σώματα”, όπως βακτηρίδια και ιούς. Όμως σε ορισμένες ασθένειες, όπως η αρθρίτιδα, το ανοσοποιητικό σύστημα προκαλεί μια φλεγμονώδη αντίδραση, ακόμα και όταν δεν υπάρχουν ξένοι “εισβολείς”. Σε αυτές τις ασθένειες, που ονομάζονται αυτοάνοσες ασθένειες, το ανοσοποιητικό σύστημα του σώματος προκαλεί βλάβη στους δικούς του ιστούς. Το σώμα αντιδρά σαν να έχουν μολυνθεί οι κανονικοί ιστοί.

Η σημασία της διατροφής

Δεν υπάρχουν ξένοι εισβολείς είπαμε; Μάλλον κάνουμε λάθος ή ακόμη χειρότερα δεν μας έχουν πει την αλήθεια. Ο οργανισμός του σκύλου μας είναι πολύ έξυπνος και ως εκ τούτου αναγνωρίζει ως ξένους εισβολείς και αντιδρά, διάφορες ουσίες που προέρχονται από τη διατροφή του; Ποιες είναι αυτές; Χημικές βιταμίνες, συντηρητικά ακόμη και φυσικές τροφές όπως το αλάτι που ωστόσο είναι ξένες ως προς τη φυσική διατροφή του σκύλου μας!!!

Εδώ λοιπόν οι BARFistas σας δίνουν έναν κατάλογο τροφών ή συστατικών που βρίσκονται ειδικά σε επεξεργασμένες τροφές και που οδηγούν με μαθηματική ακρίβεια το σκύλο μας στη αρθρίτιδα όταν αυτός γεράσει. Γενικώς αν θέλετε να περιορίσετε ή ακόμη και να εξαλείψετε τις πιθανότητες εκδήλωσης της νόσου, θα πρέπει να ξέρετε ότι θα πρέπει να αποφεύγετε δια ροπάλου τις τηγανητές και επεξεργασμένες γενικά τροφές στη δατροφή του.
arthritis6

Γλυκοζυλίωση. Ναι δεν σας έχει πει κανείς για αυτή τη διαδικασία, αλλά το παράγωγο της γλυκοζυλίωσης στον οργανισμό , είναι μια τοξίνη που εμφανίζεται όταν οι τροφές θερμαίνονται, ψήνονται, τηγανίζονται ή παστεριώνονται. Όταν το σώμα του σκύλου μας ανιχνεύσει τη συγκεκριμένη τοξίνη τότε θεωρεί ότι δέχεται επίθεση και αμύνεται με τη χρήση των κυτοκινών. Αυτές οι ουσίες -μεταξύ άλλων- μεταφέρουν στον εγκέφαλο το μήνυμα της φλεγμονής. Ανάλογα με το πού υπάρχει συσσώρευση τοξινών AGE μπορεί να υπάρξει και επιδείνωση της αρθρίτιδας ή να δημιουργηθούν άλλες μορφές φλεγμονής. Μειώνοντας την κατανάλωση τροφών που μαγειρεύονται σε πολύ υψηλές θερμοκρασίες (πχ κροκέτες που ψήνονται από 200-800 βαθμούς κελσίου ) θα μειώσετε και τη συσσώρευση τοξινών AGE στο αίμα με συνέπεια να μη χρειάζεται να ενεργοποιήσει τις άμυνες του ο οργανισμός του.

Σάκχαρα και επεξεργασμένοι υδατάνθρακες. Δίνετε αμυλούχες τροφές (σιτάρι, βρώμη κλπ) στο σκύλο σας; Τότε όπως σας έχουμε πει ανοίγετε τη διαδικασία της παραγωγής σακχάρων στο αίμα του σκύλου σας (διαβάστε εδώ). Όμως οι υψηλές ποσότητες σακχάρων στην διατροφή του επίσης συντελούν στην  αύξηση των τοξινών AGE στον οργανισμό του.

Γαλακτοκομικά προϊόντα. Είναι ένας από τους πολλούς λόγους που οι BARFistas έχουν απορρίψει τα γαλακτοκομικά από τα προϊόντα τους. Μπορεί να είναι εύγευστα και να κάνουν το σκύλο μας να θέλει να φάει την τροφή του, ωστόσο τα γαλακτοκομικά προϊόντα συμβάλουν στον πόνο της αρθρίτιδας λόγω συγκεκριμένων πρωτεϊνών που περιέχουν.

Αλάτι και συντηρητικά. Είναι σαφές ότι την ευκολία στο να έχετε τροφή εκτός ψυγείου που διαρκεί ένα τεράστιο χρονικό διάστημα την πληρώνει ακριβά ο σκύλος μας μέσω της υγείας του. Ετσι πολλές κροκέτες (αν όχι όλες) περιέχουν υπερβολικό αλάτι και άλλα συντηρητικά για να έχουν μεγαλύτερη διάρκεια ζωής. Η υπερβολική κατανάλωση αλατιού μπορεί να οδηγήσει σε φλεγμονή των αρθρώσεων. Διαβάστε τις ετικέτες των συσκευασμένων τροφών που αγοράζετε για τα «παιδιά» σας ώστε να αποφύγετε τα συντηρητικά και τα πρόσθετα. Οσον αφορά το αλάτι καλύπτεται πίσω από τη λέξη «νάτριο» ή διάφορα παράγωγα αυτής της λέξης.
arthritis5

Τα συμπτώματα της αρθρίτιδας

Όλα τα ανωτέρω «ενσταλάζονται» σιγά-σιγά στο σκύλο μας και επιβαρύνουν την υγεία του. Έτσι και δυστυχώς, δε μπορούμε να την παρατηρήσουμε νωρίς, καθώς οι φίλοι μας αντέχουν τον πόνο, όταν η ασθένεια είναι σε πρώιμο στάδιο. Τα πιο συνηθισμένα συμπτώματα είναι τα εξής:

-Ο σκύλος μας κουτσαίνει ή περπατάει δύσκολα. Μπορεί να παρατηρήσετε ότι το κατοικίδιο ζώο σας σκύβει ή πατάει ένα ή περισσότερα από τα πόδια του, ανάλογα με το ποια πόδια και ποιες αρθρώσεις είναι αρθριτικές.

-Δυσκολία στην μετακίνηση. Ο φίλος σας μπορεί να είναι απρόθυμος να κάνει πράγματα που ήταν προηγουμένως εύκολο για αυτόν να ολοκληρώσει. Για παράδειγμα, το σκυλί σας μπορεί να δυσκολεύεται να μπει μέσα και έξω από το αυτοκίνητο ή μπορεί να δυσκολεύεται να ανεβαίνει και να κατεβαίνει σκάλες που ήταν προηγουμένως εύκολα διαχειρίσιμες.

-Κόπωση. Πλέον κουράζεται εύκολα. Αυτό μπορεί να σημαίνει ότι οι βόλτες γίνονται πιο σύντομες και πιο οδυνηρές για τον φίλο μας.

-Ευερεθιστότητα. Τα αρθριτικά ζώα μπορεί να είναι ευερέθιστα. Μπορεί να γίνουν επιθετικά όταν τα πλησιάζουμε ή εάν η χαϊδέψουμε την περιοχή που πονούν.

-Μυϊκή ατροφία. Τα αρθριτικά σκυλιά συχνά αναπτύσσουν μυϊκή ατροφία εξ΄αιτίας της αδράνειας και μειωμένης χρήσης των μυών. Ένας σκύλος με ατροφικούς μύες στα πόδια του  θα έχει ένα πόδι που φαίνεται λεπτότερο από ένα κανονικό πόδι.

-Γλείψιμο και δάγκωμα της περιοχής που πονά. Ο σκύλος μας αν έχει προσβληθεί από αρθρίτιδα μπορεί επίσης να αρχίσει να γλείφει, να μασά ή να δαγκώνει τις περιοχές του σώματος στις οποίες πονα.
arthritis

Όλα τα προϊόντα των BARFistasείναι έτσι σχεδιασμένα ώστε να ενεργοποιούν τη φυσική άμυνα του οργανισμού και να μην επιτρέπουν τη δημιουργία φλεγμονών ως προσπάθεια άμυνας του οργανισμού  ενάντια σε ξένες προς τη φυσική διατροφή του σκύλου τροφές.