Χρειάστηκαν 5 χρόνια και άοκνες προσπάθειες ώστε να έρθουμε στη σημερινή θέση… Όλα αυτά τα χρόνια πολλοί άνθρωποι που έχουν εμπιστευτεί τη διατροφή του σκύλου τους σ’ εμάς, μας πίεζαν να φτιάξουμε και γατοτροφή BARF…

 

Η αντίσταση μας ήταν σθεναρή κα πήγαζε από το γεγονός ότι πρώτα έπρεπε να μελετήσουμε την ιδιαίτερη φύση της γάτας…

Ζητούμενο η υγεία και όχι η κερδοφορία

Ας μην ξεχνάμε ότι η γάτα δεν είναι σαν το σκύλο διατροφικά… Ήταν και αυτή η έρευνα που πλανάται στο διαδίκτυο (μάλλον ως προϊόν παραπληροφόρησης ή χρηματοδοτούμενη για να βγάλει συγκεκριμένα συμπεράσματα). Αναφέρει ότι γάτες που έτρωγαν BARF τον πρώτο μήνα εμφάνισαν τεράστια αλλαγή και σαφή υπεροχή φυσικής κατάστασης. Αντίθετα τον 10ο μήνα εμφάνισαν καρδιακή ανεπάρκεια. Δύο  μήνες μετά το 40% των γατών είχαν καταλήξει ενώ νοσούσε με καρδιοπάθεια το 90% αυτών.  Όλα αυτά μας απέτρεπαν από το να προτείνουμε την χορήγηση της BARF που φτιάχνουμε για τους σκύλους μας στις γάτες…

Η έρευνα αυτή δεν έγινε κατορθωτό να βρεθεί στην αρχική της μορφή… Βέβαια πολλοί κτηνίατροι την έχουν εντάξει στην αρθρογραφία τους, μιλώντας απλώς για μία επίσημη έρευνα!!! Ετσι δεν γνωρίζουμε αν όντως υφίσταται ή ανήκει στην κατηγορία των hoax και των fake news. Ξέρετε, αυτά τα ψεύτικα νέα που αποκτούν επιστημονικό πασπάλισμα επειδή χρησιμοποιούνται από ειδικούς.


Η επανάσταση στη γατοτροφή

Από την άλλη, η γάτα ως αυστηρά σαρκοφάγο, ξέραμε ότι δεν μπορεί να ανεχτεί θερμική επεξεργασία, χημικές ουσίες και όλα τα υπόλοιπα «δώρα» της κροκέτας… Πολλώ δε μάλλον δεν μπορεί να φάει και να χωνέψει δημητριακά και αμυλώδη.  Όσο για τα συντηρητικά της κονσέρβας, γνωρίζαμε ότι έρχονται σε καταστροφική αντιδιαστολή με το πεπτικό της γάτας!

Καλά όμως με τα ΔΕΝ των τροφών του εμπορίου και ας πάμε στο προκείμενο…

 

Φυσική διατροφή γάτας

Θα έπρεπε να είναι γνωστό ότι οι γάτες (πολύ περισσότερο από τους σκύλους) είναι σαρκοφάγα ζώα. Μάλιστα η αναλογία κυμαίνεται στο 90% (κρέας) και μόλις 10% (λαχανικά). Σε καμία περίπτωση δεν μπορούμε να συμπεριλάβουμε δημητριακά/αμυλώδη στη διατροφή τους. Ακόμη και αυτά τα λαχανικά θα πρέπει να είναι πολτοποιημένα (όπως ακριβώς συμβαίνει στο στομάχι των θηραμάτων τους).

 

Πως γίνεται η πέψη στη γάτα;

Όπως και να έχει πρόκειται για ένα μικρό και σχετικά απλό πεπτικό σύστημα που είναι σχεδιασένο για να χωνεύει το ωμό κρέας! Η γάτα καταπίνει την τροφή της σε μεγάλα κομμάτια και την κράτα στο στομάχι της από μία έως πέντε ώρες! Ακολούθως και αφού αυτή έχει πολτοποιηθεί, μέσω ενός ενζύμου διασπώνται οι πρωτείνες και μετατρέπονται σε χυλώδη μάζα. Μέτα το στομάχι αυτός ο χυλός κατευθύνεται στο έντερο όπου λαμβάνει χώρα η διάλυση της τροφής σε επιμέρους στοιχεία (πρωτεΐνες, λίπη, υδατάνθρακες).

Αυτό που πρέπει να γνωρίζουμε είναι ότι τα δόντια, η γλώσσα και το παχύ έντερο της γάτας είναι έτσι κατασκευασμένα ώστε να καταναλώνουν κρέας και όχι άλευρα ή κονσέρβες!


Οι τροφές των BARFistas

Γνωρίζοντας όλα τα παραπάνω και θέλοντας να δώσουμε κάτι μοναδικό που θα έκανε τις γάτες να το λατρέψουν, σας παρουσιάζουμε τη γατοτροφή BARF. Οι BARfistas σας προτείνουν 2 προϊόντα που αν μην τι άλλο θα κάνουν τη γάτα σας ευτυχισμένη αλλά και υγιή!

Βάση της διατροφής προτείνουμε το φιλέτων λευκόσαρκων ψαριών με συμπλήρωση του σιτηρεσίου με φιλέτο κοτόπουλο… Όλα αυτά σε αναλογίες (κρέας λίπη, υδατάνθρακες) πλήρως ισορροπημένες ώστε η γάτας σας να απολαμβάνει υγιής τη ζωή της…