Αμυλούχα: Ο ζημιογόνος παράγοντας στη διατροφή του

Είναι ένα πολύ καλά κρυμμένο μυστικό που κανείς δεν αποκαλύπτει…

Το άμυλο στις σκυλοτροφές σκοτώνει λίγο-λίγο τον σκύλο μας.

Ο λόγος βρίσκεται στο όξινο πεπτικό περιβάλλον που πρέπει να έχει ο σκύλος μας την ώρα που χωνεύει την τροφή.

Το άμυλο λοιπόν, καταστρέφει το όξινο περιβάλλον, μεταλλάσσοντας το σε αλκαλικό! Αυτό σημαίνει, όπως θα εξηγηθεί παρακάτω, ότι προκαλούνται σοβαρές διαταραχές και ασθένειες, που βέβαια κλονίζουν την υγεία του!

άμυλο και σκυλοτροφές

Για να βάλουμε τα πράγματα στη σωστή  βάση θα αναφέρουμε ότι υπάρχουν κροκέτες (ξηρά τροφή) χαμηλής περιεκτικότητας σε άμυλο. Ωστόσο είναι γεγονός ότι δεν υπάρχει καμία κροκέτα χωρίς άμυλο (διαβάστε εδώ).

Πράγματι οι σκυλοκροκέτες περιέχουν αμυλούχες τροφές (ανάλογα με την ποιότητα της σκυλοτροφής) που κυμαίνονται σε ποσοστό από 20%-80%. Για να σας πάμε σε επιστημονικά μονοπάτια, αυτό το άμυλο μετατρέπεται σε δεξτρίνη χαμηλής διατροφικής αξίας.

άμυλο και σκυλοτροφές 2

Προβλήματα από τη βρώση αμύλου

Θα πρέπει να γνωρίζετε ότι οι αμυλούχες τροφές περιέχονται σε όλες τις κροκέτες. Έτσι αυξάνεται το pH του στομάχου με αποτέλεσμα  η πέψη να μην γίνεται σωστά.

Αυτό φέρνει μία σειρά διαταραχών και ασθενειών που μπορούν να συνοψιστούν στα εξής:

– Όσο το pH του εντέρου αυξάνεται, τόσο επιβιώνουν παθογόνα βακτήρια όπως το E coli και η salmonella. Το όξινο περιβάλλον στο έντερο, προφυλάσσει το σκύλο και από αυτά τα παθογόνα. Οι σκύλοι έχουν εξελιχθεί για να αντιμετωπίζουν τα βακτήρια στα ωμά κρέατα, αλλάζοντας  το pH στο γαστρεντερικό τους σωλήνα. Όταν τροφοδοτούμε το σκύλο μας  με ακατάλληλη τροφή, δηλαδή αμυλούχες τροφές, η άμυνα αυτή χάνεται.

-Αν υπάρχει άμυλο στο γεύμα, κομματάκια άπεπτης τροφής (ναι μιλάμε για ξηρά τροφή), ενδέχεται να πυροδοτήσουν φλεγμονή. Αυτό φέρνει αντίδραση του ανοσοποιητικού συστήματος, γνωστή ως εντερική διαπερατότητα. Επιτρέπεται λοιπόν στην άπεπτη τροφή και τα βακτήρια να περάσουν από το τοίχωμα του λεπτού εντέρου προκαλώντας, διαταραχές του ανοσοποιητικού.

– Η άπεπτη τροφή στο παχύ έντερο, στην τελευταία στάση του γαστρεντερικού σωλήνα, μπορεί να διαταράξει τα φιλικά βακτήρια που ζουν εκεί. Προκαλούνται συνεπώς φλεγμονές, διάρροιες μέχρι και σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου.

-Στο όξινο περιβάλλον, οι διεργασίες στο στομάχι και το γαστρεντερικό σωλήνα, τον βοηθούν να απορροφά  σημαντικά μέταλλα (μαγνήσιο, ψευδάργυρο, μαγγάνιο).

– Αρκεί ένα μπολ ξηράς τροφής για να βλάψει το ενδοκρινικό του σύστημα. Εκτινάσσει το σάκχαρο του στα ύψη. Παράγει υπερβολική ινσουλίνη η οποία άμεσα πέφτει απότομα στο ναδίρ. Όλα αυτά επιδρούν μακροπρόθεσμα και φθίνουν την υγεία του σκύλου μας αφού επιδρούν αρνητικά στο ανοσοποιητικό του σύστημα.

άμυλο και σκυλοτροφές 3

Ένα πείραμα που δείχνει το μαρτύριο που υποβάλλουμε το σκύλο μας

Είναι γνωστό σε όλους ότι το ξύδι είναι όξινο. Βάλτε λοιπόν σε ένα μπολ με ξύδι ένα κομμάτι κοτόπουλου και αφήστε το 2-3 μέρες. Αυτό που θα παρατηρήσετε είναι ότι μετά το κόκκαλο θα λυγίζει σαν λάστιχο. Έτσι περίπου λειτουργεί και το κοντό πεπτικό του σκύλου μας. Αντίθετα, αν μετατρέψετε το πεπτικό του περιβάλλον σε αλκαλικό τότε θα έχετε όλα τα παραπάνω δυσμενή αποτελέσματα. Είναι πολύ εύκολο λοιπόν να υποβαθμίσετε το ανοσοποιητικό σύστημα  του σκύλου σας. Δώστε του να τραφεί με αμυλούχες τροφές…

ΟΙ BARFistas είμαστε κατά οποιασδήποτε αλκαλοποίησης του πεπτικού του σκύλου. Γι’ αυτό στα προϊόντα μας δεν χρησιμοποιούμε καμία αμυλούχα τροφή.