Θερμοπληξία σκύλου, ο μεγάλος κίνδυνος…
Δεν είναι λίγοι αν όχι οι περισσότεροι από εμάς που δεν αφήνουν πίσω το σκύλο τους όταν πάνε διακοπές…
Είναι προφανές ότι πρόκειται για την ιδανική επιλογή για όλους. Όμως αν δεν προσέξουμε, τότε ελλοχεύει ο τεράστιος κίνδυνος να μας χαλάσει τις διακοπές μας η έκθεση σε κίνδυνο του σκύλου μας.
Οι BARFistas είναι εδώ για να σας φωτίσουν για τους πιθανούς κινδύνους που αντιμετωπίζει ο καλός μας φίλος.
Όπως και να έχει, χρειάζεται τεράστια προσοχή για να μην εκθέσουμε εκείνον σε κίνδυνο υγείας και εμάς σε κίνδυνος απώλειας των καλύτερων ημερών του χρόνου.
Ας δούμε λοιπόν τον μεγαλύτερο κίνδυνο που μπορούμε να αντιμετωπίσουμε βγαίνοντας με τον σκύλο στη φύση το καλοκαίρι. Σύμμαχος σ’ αυτό το ταξίδι επίγνωσης των κινδύνων δεν αποτελεί η γνώμη μας αλλά η στατιστική απεικόνιση του κτηνιατρικού συλλόγου των ΗΠΑ.
ΘΕΡΜΟΠΛΗΞΙΑ…
Ο σκύλος ακριβώς επειδή δεν έχει ιδρωτοποιούς αδένες κινδυνεύει να υποστεί ακόμη και θάνατο από τη δική μας απροσεξία. Είναι γνωστό ότι αν εξαιρέσεις κάποιους ιδρωτοποιούς αδένες που υπάρχουν στις πατούσες (και μάλιστα είναι ελάχιστης σπουδαιότητας) το μόνο σύστημα αποθέρμανσης του σκύλου μας είναι το λαχάνιασμα.
Έτσι, δεν πρέπει να αφήνουμε το σκύλο μας ούτε δευτερόλεπτο εντός του αυτοκινήτου και μάλιστα με κλειστά παράθυρα… Όμως δεν είναι μόνο το σταματημένο αυτοκίνητο και ο εγκλεισμός του σ’ αυτό. Το ίδιο πρόβλημα υφίσταται και αν το αυτοκίνητο κινείται αλλά ο κλιματισμός δεν επαρκεί και για το σκύλο μας.
ΤΙ ΝΑ ΚΟΙΤΑΞΟΥΜΕ:
Αν υπάρχει βαριά αναπνοή, ακανόνιστο λαχάνιασμα, πολλά σάλια, ταχυκαρδία, αφασία, απροθυμία ή αδιαφορία στα καλέσματά σας, τότε μάλλον έχετε να αντιμετωπίσετε συμπτώματα θερμοπληξίας.
Τα σημάδια της θερμοπληξίας
Αυξημένη θερμοκρασία σώματος (> 41° C μέσω του ορθού)
Ταχύπνοια-πολύπνοια (λαχάνιασμα)
Έντονα ερυθρή γλώσσα
Ερυθροί ή ωχροί και στεγνοί βλεννογόνοι (ιδίως στα ούλα)
Παχιά κολλώδη σάλια
Ζαλάδα ή και απώλεια προσανατολισμού
Κατάπτωση ή ακόμη και λήθαργος
ΤΡΟΠΟΣ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗΣ:
Τι άλλο από την προσπάθεια να τον δροσίσουμε. Τον πάμε σε δροσερό μέρος, τον ψεκάζουμε με δροσερό νερό και βέβαια έστω και αν αντενδείκνυται για τη διατροφή του δίνουμε να πιει νερό με αλάτι*.
Αν επιμένουν τα συμπτώματα τότε ξεκινήστε άμεσα να τον σκεπάζετε με μία παγωμένη πετσέτα αλλά και να του βάζετε κρύες κομπρέσες (όχι πάγο θα έχουμε ακριβώς τα αντίθετα αποτελέσματα) στο κεφάλι και στον τράχηλο. Η πετσέτα βέβαια δεν πρέπει να μένει πάνω του συνεχώς αλλά για λίγο ώστε να μπορεί να αποβάλει θερμοκρασία. Αν μείνει για μεγάλο χρονικό διάστημα θα υπάρξει πρόβλημα στην αποβολή θερμότητας.
Σε κάθε περίπτωση βρίσκουμε κτηνίατρο και τον πηγαίνουμε για εξέταση ακόμη και αν ανανήψει πλήρως…
*ΠΡΟΣΟΧΗ
το αλατόνερο που του χορηγούμε δεν μπορεί να έχει περισσότερο από 1 κουταλάκι του γλυκού αλάτι/λίτρο νερού.
Τα σκυλιά που τρώνε BARF αντέχουν περισσότερο τη θερμότητα αφού ο οργανισμός τους δεν έχει αφυδατωθεί ώστε να χωνέψει την τροφή καθότι η φυσική διατροφή σκύλου διατηρεί όλη την υγρασία των προϊόντων…