Ωμεγα-3 –Ωμέγα-6 λιπαρά οξέα

omega4

Έχουν αποκληθεί η ασπίδα του οργανισμού. Πολλοί τα θεωρούν «βόμβες υγείας». Αλλοι τα ψάχνουν μανιωδώς για να θωρακίσουν το ανοσοποιητικό του σκύλου μας. Τα Ω3 και Ω6 λιπαρά οξέα αναμφίβολα δίνουν τεράστιους πόντους στην υγεία του σκύλου μας αλλά πρέπει να προσέξουμε την ισορροπία μεταξύ τους για να μεγιστοποιήσουμε τα αποτελέσματα…
omega4

Προφανώς είναι αδιάφορο αν περιέχουν λινελαϊκό οξύ ή άλφα-λινολενικό οξύ καθώς αυτά είναι για τους επιστήμονες. Εμείς πρέπει να γνωρίζουμε τα οφέλη στην υγεία των σκύλων μας και πως αυτά τα οφέλη επιτυγχάνονται… Οι δύο τύποι (Ω3& Ω6) έχουν τη δυνατότητα να παράγουν και να ελέγχουν τις ορμόνες. Όμως αυτές οι ελεγχόμενες ορμόνες επιτελούν διαφορετικές εργασίες. Τα ωμέγα-6 λιπαρά οξέα παράγουν ορμόνες που αυξάνουν τη φλεγμονή, η οποία είναι ένα σημαντικό μέρος της ανοσολογικής απόκρισης. Μπορούν επίσης να βοηθήσουν με την πήξη του αίματος και την ανάπτυξη των κυττάρων. Οι ορμόνες που παράγονται από ωμέγα-3 λιπαρά οξέα ελέγχουν επίσης το ανοσοποιητικό σύστημα και λειτουργούν παράλληλα με τα ωμέγα-6 λιπαρά με ανταγωνιστικό τρόπο. Έτσι, η ισορροπία μεταξύ αυτών των λιπαρών οξέων είναι ένα σημαντικό μέρος ενός υγιούς ανοσοποιητικού συστήματος. Και τα δύο λίπη είναι σημαντικά και το σκυλί σας τα χρειάζεται τόσο στη διατροφή του. Αλλά αυτά τα λίπη πρέπει να είναι αρκετά ισορροπημένα για ένα ισορροπημένο ανοσοποιητικό σύστημα … και η σημερινή σύγχρονη διατροφή του σκύλου, ακόμη και αν μιλάμε για τη φυσική διατροφή σκύλου BARF, κάνει αυτή την ισορροπία εξαιρετικά δύσκολη.
omega3

Η άγρια φύση ο οδηγός μας
Στη φύση, ζώα όπως άλκη, ελάφια και αντιλόπες περιέχουν πολλά ωμέγα-6 σε λίπη τους, όπως επίσης περιέχουν και ένα καλό ποσοστό των ωμέγα-3 λιπαρών. Κατά μέσο όρο, η αναλογία των ωμέγα-6 προς ωμέγα-3 λιπαρών είναι περίπου 3: 1.
Τώρα ας συγκρίνουμε αυτά τα άγρια ζώα με τα εκτρεφόμενα ζώα που τρέφονται τα σκυλιά μας. Σε σύγκριση με τα άγρια ελάφια και άλκες, το βόειο κρέας περιέχει πολύ χαμηλότερες ποσότητες τόσο ωμέγα-6 και ωμέγα-3 λιπαρών. Η αναλογία των ωμέγα-6 προς ωμέγα-3 λιπαρά βοείου κυμαίνεται σε 7: 1 που σημαίνει ότι είναι σχεδόν διπλάσια από το επίπεδο ισορροπίας στην άγρια φύση.
Φεύγοντας από αυτό αν κοιτάξουμε τη βάση της διατροφής του σκύλου μας, το κοτόπουλο, θα διαπιστώσουμε ότι περιέχει μεν πολύ υψηλότερε επίπεδα ωμέγα 6 από το ελάφι και το βόειο κρέας, αλλά υστερεί σε ωμέγα-3 (μάλιστα περιέχει πολύ λιγότερα ωμέγα-3 λιπαρά από ό, τι ο φασιανός). Στην πραγματικότητα, η αναλογία στο κοτόπουλο είναι ένα επιβλητικό 28: 1.
Εδώ εντοπίζεται και το πρόβλημα… αν ταΐζουμε τον σκύλο μας μόνο κοτόπουλο εμπορίου κατά πάσα πιθανότητα η περιεκτικότητα του πολυακόρεστα λίπη θα είναι πολύ υψηλή σε προ-φλεγμονώδη ω-6 λιπαρά. Αυτό τον βάζει σε κίνδυνο για χρόνιες παθήσεις, αφού ενδέχεται να δημιουργηθεί χρόνια φλεγμονή και, αργά ή γρήγορα, ενδέχεται να προκληθούν χρόνια προβλήματα υγείας από εκφυλιστικές νόσους που εδράζονται στις χρόνιες φλεγμονές.

Χορηγώντας τροφές των BARFistas δεν χρειάζεται να ανησυχείτε για όλα αυτά, αφού το Τμήμα έρευνας και ανάπτυξης της εταιρείας μας έχει φροντίσει ώστε να υπάρχει στη super premium σειρά μας η απόλυτη ισορροπία Ω3 και Ω6 λιπαρών οξέων.