Ποια τρόφιμα βοηθούν στην εξισορρόπηση των Ω3 και Ω6 λιπαρών

8b9e1525261af3e522795c960d411a86

Ωραία μας λένε να δίνουμε Ω3 και Ω6 λιπαρά οξέα, αλλά το ερώτημα είναι πως τα εξισορροπούμε ώστε να μετατραπούν πραγματικά σε «βόμβες υγείας» για το σκύλο μας; Υπάρχουν πολλά τρόφιμα που μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε  ώστε να βοηθήσουμε  στην κατεύθυνση της εξισορρόπησης των πολυακόρεστων λιπών.
8b9e1525261af3e522795c960d411a86

Από ψάρια μέχρι φυτικά ή ζωικά έλαια η γκάμα είναι πλούσια και περιέχει τα πάντα… Aς δούμε λοιπόν ένα μικρό κατάλογο με τα καλύτερα:

Ψάρια. Ολόκληρο ψάρι είναι μια καλή προσθήκη για τη διατροφή. Όχι μόνο έχει υψηλή περιεκτικότητα σε ωμέγα-3 λιπαρά, περιέχει επίσης πολλά σημαντικά μέταλλα και ιχνοστοιχεία. Αλλά θα πρέπει να βεβαιωθείτε ότι δεν τρέφονται τα ψάρια από τον Ειρηνικό, λόγω της ρύπανσης έχει βρεθεί ότι όλα τα ψάρια περιέχουν βαρέα μέταλλα και τοξίνες.

Φυτοπλαγκτόν. Είναι η τροφή του ωκεανού και περιέχει τα ωμέγα-3 λιπαρά που κάνουν τα ψάρια που το καταναλώνουν να έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε ωμέγα-3. Έχουν επίσης υψηλή περιεκτικότητα σε μέταλλα και είναι μία λιγότερο τοξική επιλογή από τα ψάρια, διότι μπορεί να καλλιεργηθεί σε φιλτραρισμένο νερό, απαλλαγμένο από τα βαρέα μέταλλα και τοξικά χημικά που βρέθηκαν στον ωκεανό. Και για το λόγο αυτό, είναι επίσης μια πολύ πιο βιώσιμη και φιλική προς το περιβάλλον εναλλακτική λύση για τα ψάρια.

Ιχθυέλαιο. Εμείς πάντως δεν τα συστήνουμε καθώς η παρασκευή τους έχει τεράστιο αντίκτυπο στο περιβάλλον. Ωστόσο υπάρχουν και άλλα προβλήματα με τα ιχθυέλαια. Κατ αρχάς, το ιχθυέλαιο οξειδώνεται για να παραχθεί και αυτό δεν είναι υγιές για το σκύλο σας. Από την άλλη σχεδόν όλα περιέχουν πολλά συντηρητικά. Το ιχθυέλαιο επίσης στερείται σημαντικά ορυκτά (και οι περισσότεροι σκύλοι είναι ελλειμματικοί σε μέταλλα). Παρότι εμείς δεν το προτιμούμε, πολλοί ειδικοί το προτείνουν οπότε εμείς δεν μπορούμε παρά να το εντάξουμε στον κατάλογο μας.

Λάδι καρύδας. Αναμφίβολα ένα παρεξηγημένο τρόφιμο. Το λάδι καρύδας φέρει πολλά οφέλη για την υγεία  και μπορεί να είναι μια μεγάλη προσθήκη στη δίαιτα. Ομως δεν θα διορθώσει τυχόν ανισορροπίες λιπαρού οξέος καθώς υπάρχει πολύ υψηλή περιεκτικότητα σε ωμέγα-6 λιπαρά και αντίστοιχα χαμηλή περιεκτικότητα σε ωμέγα-3.

Λάδι Κάνναβης. Εξάγεται από τους σπόρους κάνναβης κα μη σας περάσει από το μυαλό ότι έχει σχέση με το περιβόητο ναρκωτικό. Στο λάδι κάνναβης  δεν βρίσκεις την εθιστική ουσία  THC. Ετσι καθίσταται σαν τρόφιμο εξαιρετικά ασφαλές και υγιές. Στο λάδι κάνναβης εμπεριέχονται  μεταλλικά στοιχεία (και βιταμίνες) και δεν περιέχει φυτικό οξύ (μπλοκάρει την απορρόφηση του ορυκτών ψευδαργύρου, σιδήρου και χαλκού). Αυτό που ψαχνουμε είναι το ψυχρής έκθλιψης, αφού  δεν έχει θερμανθεί. Περιέχει μια καλή αναλογία Ω6: Ω3 έτσι ώστε να μπορεί να βοηθήσει φλεγμονή έλεγχο.

Λιναρόσπορος. Ο φυτικός βασιλιάς των Ω3. Το Λινάρι περιέχει πολλά ωμέγα-3 και αυτό είναι ένα σαφές πλεονέκτημα. Το πρόβλημα είναι ότι πολλά σκυλιά έχουν επίσης αλλεργικές αντιδράσεις σε λιναρόσπορο.
omega2

Με τις συνταγές των BARFistas είστε σίγουροι ότι δίνετε με τέτοιο τρόπο τα λιπαρά στο σκύλο σας που δεν υπάρχει πρόβλημα ως προς την εξισορρόπηση των πολυακόρεστων λιπών. Έτσι επιτυγχάνεται η μέγιστη απορρόφηση και μετατρέπονται αυτά σε βόμβες υγείας που εξοπλίζουν το ανοσοποιητικό του σύστημα.