Σκύλος σαρκοφάγο ή παμφάγο;

 

Δεν έχει τελειωμό η προσπάθεια κάποιων της εμπορικής βιομηχανίας τροφών να πείσουν ότι ο σκύλος μας έχει μετεξελιχθεί σε παμφάγο ον. Πρόκειται για ψέμα που διαδίδεται με σκοπό να συγκαλύψει το διατροφικό έγκλημα που αφορά στην βρώση τόσων πολλών δημητριακών και αμυλούχων τροφών από το σκύλο μας…

Είναι σαφές ότι η μετεξέλιξη ενός όντος μπορεί να συμβεί αλλά αλλάζουν και δομικά χαρακτηριστικά της μορφολογίας τους.

Αν λοιπόν ο σκύλος μας είχε μεταξελιχθεί σε παμφάγο ον το πρώτιστο που θα είχε συμβεί θα ήταν βέβαια να αλλάξει η οδοντοστοιχία του, ώστε να μπορεί να πέμψει υδατάνθρακες και αμυλούχες τροφές.

Ας δούμε λοιπόν πως είναι τα δόντια των σκύλων μας με την επισήμανση ότι δεν έχουν αλλάξει στo διάβα των αιώνων που βρίσκονται δίπλα μας.
sarkofago

Σαρκοφάγα λοιπόν και σ’ αυτή την κατηγορία εντάσσεται και ο σκύλος μας.

Γι’ αυτό έχει δόντια τόσο αραιά μεταξύ τους προκειμένου να μην παγιδεύονται μικρά υπολείμματα κρέατος.

Στα δόντια λοιπόν του σκύλου μας εντάσσονται οι κοπτήρες, οι κυνόδοντες και οι γομφίοι (μαζί με τους προγομφίους).

Αντίστοιχα στα φυτοφάγα ζώα οι κοπτήρες είναι ευρείς, ισόπεδοι και σαν φτυάρια.

Οι κυνόδοντες είναι μικροί (πχ άλογα) αν και μπορεί να είναι και εξέχοντες όπως συμβαίνει στους ιπποπόταμους.

Όπως ακριβώς και στα παμφάγα όντα (όπως ο άνθρωπος) έτσι και στα φυτοφάγα (όπως η αγελάδα) υπάρχουν πολλοί τραπεζίτες για να αλέθουν τα μέρη του φυτού ενώ τα δόντια των φυτοφάγων ζώων είναι στενά ομαδοποιημένα (ακριβώς όπως στους ανθρώπους).

Η διαδικασία της μάσησης

Ας δούμε πως μασάνε οι αγελάδες…

Πρόκειται για ένα τυπικά φυτοφάγο ον που μασα την τροφή που πρόκειται να καταναλώσει στα πλάγια τους στόματος τους επαναλαμβάνοντας το μάσημα από την μια πλευρά στην άλλη.

Αν σ’ αυτή τη διαδικασία αναγνωρίζεται τον τρόπο που μασάτε εσείς είναι ακριβώς γιατί τα παμφάγα όντα όπως ο άνθρωπος μοιράζονται αυτή την ιδιότητα των πίσω δοντιών σε σχήμα κύβου καθώς και το μάσημα της τροφής πλευρικά.

Είναι ο λόγος της ύπαρξης μεγάλων και επίπεδων πίσω δοντιών τα οποία είναι ιδανικά για την άλεση τροφών όπως τα διάφορα σιτηρά και χόρτα σε μικρότερα σωματίδια.
sarkofago1

Πως μασάει ο σκύλος

Εχετε δει το σκύλο να μασάει με τον ίδιο τρόπο; Η απάντηση είναι ένα τεράστιο ΟΧΙ…

Καθίσταται προφανές (όσο και αν προσπαθούν να μας πείσουν για το αντίθετο ταγμένοι κτηνίατροι) ότι ο σκύλος δεν διαθέτει επίπεδα δόντια. Ετσι δεν μπορεί να μασήσει πλευρικά, όπως θα έπρεπε να συμβαίνει ώστε να «λιώσει» τους υδατάνδρακες βραδείας καύσης (δημητριακά και λοιπά αμυλώδη).

Ο σκύλος μας ως τυπικό σαρκοφάγο διαθέτει στενά και μυτερά πίσω δόντια και τα σαγόνια του μπορούν να κινηθούν μόνο πάνω και κάτω.

Είναι ο ιδανικός συνδυασμός για να κόβει το κρέας σε μικρότερα κομμάτια!
sarkofago2

Οι BARFistas, σεβόμαστε απολύτως τη φύση του σκύλου και γι’ αυτό δεν έχουμε εντάξει στις τροφές μας κανένα δημητριακό ή αμυλούχο προϊόν, που μπορεί να μειώνει το κόστος αλλά επιβαρύνει την υγεία του.